Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ


Η νηστεία δεν προσφέρει μόνο κάθαρση στην ψυχή, αλλά και μακροζωία. Σύμφωνα με ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, μία μέρα νηστεία την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Η έρευνα βασίστηκε κατά κύριο λόγο σε ζώα, στα οποία δινόταν ο μίνιμουμ αριθμός θερμίδων προκειμένου να διατηρηθούν στη ζωή. Οπως διαπιστώθηκε ωστόσο, η μέθοδος αυτή είχε ως αποτέλεσμα να διπλασιαστεί το προσδόκιμο ζωής τους. Η συγκεκριμένη μέθοδος διατροφής εφαρμόστηκε εν συνεχεία και στους ανθρώπους και όπως αποδείχτηκε, κατάφερε να προσφέρει προστασία στην καρδιά, στο κυκλοφορικό σύστημα καθώς και από εγκεφαλικές νόσους που συνδέονται με τη γήρανση, όπως το Αλτσχάιμερ.

«Οι θερμιδικοί περιορισμοί επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής και προστατεύουν τον εγκέφαλο και το καρδιαγγειακό σύστημα από ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση» εξηγεί ο Μαρκ Μάτσον, επικεφαλής του εργαστηρίου νευροεπιστημών στο National Institute of Aging και καθηγητής του John Hopkins University της Βαλτιμόρης. «Οπως ανακαλύψαμε, οι επαναλαμβανόμενοι θερμιδικοί περιορισμοί ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενεργοποιούν αντιδράσεις κυτταρικού στρες στους νευρώνες» προσθέτει ο Μάτσον.

Στο ένα σετ πειραμάτων, οι επιστήμονες τάιζαν τη μια ομάδα ποντικών μέρα παρά μέρα και την άλλη καθημερινά, ενώ και οι δύο ομάδες είχαν πρόσβαση σε απεριόριστη ποσότητα φαγητού τις μέρες που επιτρεπόταν να φάνε. Ο Μάτσον και η ομάδα του παρατήρησαν τότε ότι τα ποντίκια που τρέφονταν κάθε δεύτερη μέρα εμφάνιζαν μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και παρήγαγαν λιγότερη.

Τα υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης ωστόσο συνδέονται συνήθως με μικρότερη εγκεφαλική διαύγεια και υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους και των δύο ομάδων και διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που νήστευαν εμφάνιζαν βελτιωμένη λειτουργία εγκεφαλικών συνάψεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η στέρηση τροφής στα υγιή κύτταρα τα κάνει πιο ανθεκτικά στο στρες και τις τις βλάβες που προκαλεί η χημειοθεραπεία.

Πηγή Espresso

    Στην κορυφή