Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ


Η θρησκεία κάνει καλό στην υγεία. Κι αυτό δεν είναι θρησκευτική διδαχή, είναι το αποτέλεσμα έρευνας που διεξήχθη από γιατρούς στην Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών για την σχέση της περιοδικής νηστείας με τις καρδιαγγειακές νόσους, όπως δημοσιεύεται από τους New York Times.

Οι ερευνητές διενήργησαν συνεντεύξεις ανάμεσα σε 200 άτομα που έκαναν ένα διαγνωστικό τεστ για την κατάσταση των αγγείων του αίματος και των θαλάμων της καρδιάς, που προσδιορίζει εάν κάποιος πάσχει από στεφανιαία νόσο.

Σύμφωνα με την αναφορά που παρουσιάστηκε σε συνέδριο του American College of Cardiology την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου στην Νέα Ορλεάνη, οι άνθρωποι που νηστεύουν τακτικά αντιμετωπίζουν κατά 58% μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, από όσους δεν νηστεύουν.

Η σημασία των αποτελεσμάτων της έρευνας δεν έγκειται τόσο στην διαπίστωση της σχέσης ανάμεσα στην νηστεία και την υγεία της καρδιάς, αλλά στο γεγονός ότι επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προγενέστερης έρευνας. Αποδεικνύει έτσι, ότι τα ευρήματα δεν είναι τυχαία.

Η έρευνα αφήνει βέβαια αναπάντητο το ερώτημα ποιο είδος νηστείας και σε ποια διάρκεια είναι περισσότερο ευεργετικό για την καρδιά.

Ένα δευτερεύον εύρημα, που ανοίγει νέο πεδίο μελέτης για τους επιστήμονες, είναι ότι όταν κάποιος απέχει 24 ώρες από το φαγητό πίνοντας μόνο νερό, τα επίπεδα της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης αυξάνονται 20 φορές στους άντρες και 13 φορές στις γυναίκες. Η ορμόνη αυτή απελευθερώνεται σε κατάσταση πείνας για να προστατεύσει την μυϊκή μάζα και να ενεργοποιήσει την καύση λίπους.

Οι μελετητές συνιστούν σε όσους μπαίνουν στην διαδικασία νηστείας να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, γιατί η όλη διαδικασία είναι ιδιαίτερα στρεσογόνος για τον οργανισμό. Επίσης, να πίνουν πολύ νερό για να αποφύγουν την αφυδάτωση και να μειώσουν τον κίνδυνο αποπληξίας. Υπόσχονται δε, να συνεχίσουν την έρευνα για τα ευεργετικά αποτελέσματα της τακτικής νηστείας στην υγεία της καρδιάς.

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ


    Στην κορυφή