Η ΓΡΙΠΗ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ (ΕΥΚΟΛΑ) ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ


Πρόσφορο έδαφος για μικρόβια και τη μετάδοση ιού της γρίπης αποτελούν τα κινητά τηλέφωνα. Φορείς του ιού της γρίπης είναι τα κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς είναι από τις λίγες συσκευές που έρχονται τόσο συχνά σε επαφή με το πρόσωπο.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, το γεγονός ότι αποτελούν πρόσφορο έδαφος για μικρόβια οφείλεται στο ότι ανταλλάσσουμε χειραψίες, ακουμπάμε πόμολα, χειρολαβές και κουπαστές πολύ συχνά πριν ακουμπήσουμε το κινητό μας. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν να απολυμαίνουμε όσο το δυνατόν συχνότερα τις συσκευές, να χρησιμοποιούμε αξεσουάρ hands-free, αλλά και να αποφεύγουμε να τα παίρνουμε μαζί μας σε χώρους με πολλά μικρόβια, όπως οι τουαλέτες. Επιπλέον επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να ζήσει στην επιφάνεια του κινητού τηλεφώνου από δύο έως οκτώ ώρες, καλό είναι να αποφεύγουμε να δίνουμε τη συσκευή μας σε άλλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιθανότητα παραμένει αυξημένη τα πρώτα 15-20 λεπτά που ο ιός κάθεται στην επιφάνεια της συσκευής, υπό την προϋπόθεση ότι αμέσως μετά θα ακουμπήσουμε τα μάτια, τη μύτη ή τα χείλη μας, και μειώνεται σημαντικά μετά το πέρας τριών ωρών. Οπως υπογραμμίζουν ωστόσο οι ειδικοί, ο κίνδυνος μόλυνσης από ιό της γρίπης μέσω της χρήσης κινητού παραμένει πολύ χαμηλότερος συγκριτικά με τον κίνδυνο που ελλοχεύει στις σωματικές επαφές με νοσούντες και την παραμονή σε συνωστισμένους, κλειστούς χώρους.

Την ίδια στιγμή επιστήμονες του Johns Hopkins University δημιούργησαν ένα νέο τρόπο εντοπισμού των κρουσμάτων γρίπης στις ΗΠΑ, μέσω του Twitter. Δεδομένου ότι καθημερινά καταγράφονται χιλιάδες tweets για τη γρίπη, λόγω και της έξαρσης που παρατηρείται αυτή την εποχή, οι ειδικοί δυσκολεύονταν να διαχωρίσουν τα πραγματικά κρούσματα γρίπης από τη γενικότερη συζήτηση που έχει ξεσπάσει γύρω από αυτήν. Στην προσπάθειά τους να λύσουν το πρόβλημα, ο επικεφαλής του τμήματος υπολογιστών Μαρκ Ντρέζντε, που καταγράφει τις τάσεις στη δημόσια υγεία παρακολουθώντας τα tweets, δημιούργησε μια μέθοδο βασισμένη στην επεξεργασία της ανθρώπινης γλώσσας. Χάρη σε αυτήν, οι πληροφορίες φιλτράρονται σε πραγματικό χρόνο και στους υπολογιστές του κέντρου του καταφτάνουν μόνο τα πραγματικά περιστατικά γρίπης.

Πηγή Espresso
    Στην κορυφή