Η ΦΛΕΒΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΟΧΙΚΗ


Tα συμπτώματα της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας δεν ταλαιπωρούν τους πάσχοντες μόνο το καλοκαίρι. Επιδημιολογική μελέτη που πραγματοποίησαν η Ελληνική Εταιρεία Ερευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έδειξε ότι πρησμένα πόδια με αίσθημα βάρους και πόνο ταλαιπωρούν τους πάσχοντες όλη τη διάρκεια του έτους.

Από τα ευρήματα προκύπτει ότι το 51% του συνόλου των πασχόντων και το 60% όσων υποφέρουν συστηματικά από χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα εποχικά. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος στα πρώτα στάδια δεν πρέπει να ξεκινά και να σταματά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες -που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα- αλλά να γίνεται συστηματικά, χωρίς διακοπή, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης Στάθη Σκληρό, έχει πολύ μεγάλη σημασία -τόσο ιατρικά όσο και κοινωνικά- να ξεκινά έγκαιρα η θεραπεία. Ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου, η τροποποίηση της καθημερινής ζωής των ασθενών και η χορήγηση αποτελεσματικών σκευασμάτων αποτελούν τα βασικά συστατικά της αντιμετώπισής της.

Τρόποι θεραπείας
Σε προχωρημένα στάδια και σε περιπτώσεις που η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια δεν έχει αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, απαιτείται αντιμετώπιση με περισσότερο επεμβατικές μορφές θεραπείας, όπως σκληροθεραπεία, ραδιοκύματα και χειρουργική επέμβαση. Τα πρώιμα συμπτώματά της είναι πόνος, πίεση, βάρος και κάψιμο στα πόδια και κράμπες.

Στα επόμενα στάδια, προκαλούνται κράμπες, μικροί κιρσοί ή ευρειαγγείες, πρήξιμο των ποδιών και αλλαγή στο χρώμα του δέρματος.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Στον γενικό πληθυσμό εκδηλώνουν την πάθηση το 10% έως 20% των ανδρών και το 60% έως 70% των γυναικών. Οι φλεβικές παθήσεις ταλαιπωρούν όλο και περισσότερους ανθρώπους, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και του σύγχρονου τρόπου ζωής. Προσβάλλουν κυρίως της γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σε περιόδους ορμονικών μεταβολών, στην κύηση και στη λοχεία.

Πηγή ΕΘΝΟΣ.gr


    Στην κορυφή