Η ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΧΩΡΕΙ


Με την πάροδο των χρόνων μπορεί ένα αυτιστικό παιδί να λειτουργεί ακριβώς όπως ένα φυσιολογικό.] Ο αυτισμός δεν είναι χρόνια νόσος. Αυτό είναι το ανατρεπτικό αποτέλεσμα αμερικανικής έρευνας που έρχεται να προσφέρει λίγη ελπίδα και ηρεμία στα ταραγμένα νερά πολλών οικογενειών. Ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν μελέτη στην οποία συμμετείχαν συνολικά 112 αυτιστικά παιδιά. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Journal of Child Psychology and Psychiatry», αρκετά παιδιά που διαγνώστηκαν ως αυτιστικά σε μικρή ηλικία κατάφεραν να ξεπεράσουν την αναπτυξιακή αυτή διαταραχή μεγαλώνοντας με αποτέλεσμα να μη διαφέρουν σε τίποτα από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικία τους.

Πιο συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ που εξέτασαν 34 από τα 112 παιδιά που είχαν διαγνωστεί με αυτισμό στα πρώτα χρόνια της παιδικής τους ηλικίας, διαπίστωσαν ότι στην πορεία της ζωής τους άρχισαν να λειτουργούν ακριβώς όπως 34 άλλα παιδιά των αντίστοιχων σχολικών τάξεων. Στα τεστ γνωστικών λειτουργιών και παρατήρησης στα οποία τα υπέβαλαν οι ειδικοί δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβλημα σε επίπεδο ομιλίας, αναγνώρισης προσώπων, επικοινωνίας ή κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Το ίδιο επιβεβαίωσαν τόσο οι γονείς των παιδιών όσο και οι δάσκαλοί τους. Οι ερευνητές τσέκαραν εκ νέου τα στοιχεία που είχαν οδηγήσει στην αρχική διάγνωση των παιδιών, αλλά δεν ανακάλυψαν κανένα στοιχείο που να τους κάνει να υποψιαστούν για πιθανή ανακριβή διάγνωση.

Στην προσπάθεια να δώσουν μια εξήγηση, οι ειδικοί υποστήριξαν ότι μπορεί ορισμένα παιδιά να καταφέρνουν να ισοσταθμίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αρχικά, εξαιτίας του αυτισμού. «Αν και η διάγνωση του αυτισμού δεν υποχωρεί συνήθως με τον καιρό, τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο εύρος πιθανών καταλήξεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ Τόμας Ινσελ, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Νοητικής Υγείας. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν προσφέρουν καμία εκτίμηση του ποσοστού των παιδιών που μπορεί να ξεπεράσουν τον αυτισμό. Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους προσφέρουν τουλάχιστον την ελπίδα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η αναπηρία μπορεί να μην είναι χρόνια. «Η κατάληξη για το κάθε παιδί μπορεί να διαφανεί με τον καιρό και μετά από μερικά χρόνια επέμβασης» τόνισε ο δρ Ινσελ, επισημαίνοντας την ανάγκη περαιτέρω μελέτης του αντικειμένου.

Πηγή Espresso

    Στην κορυφή