Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ


Η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή. Τα φάρμακα δεν βοηθούν και η διατροφή προσφέρει πενιχρά αποτελέσματα. Τότε μάλλον ήρθε η ώρα να βοηθήσει το νυστέρι. Στους «ανίατους» υπερτασικούς μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία μπορεί να συμβάλει απενεργοποιώντας νευρικά κυκλώματα που διατρέχουν τους νεφρούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ρύθμιση της πίεσης.

Η σχετική μελέτη έγινε σε είκοσι τέσσερα κέντρα σε Ευρώπη, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Εξετάστηκαν 106 περιπτώσεις υπερτασικών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Κοινό τους στοιχείο, ότι η πίεση δεν έπεφτε κάτω από δεκαέξι, παρά τη φαρμακευτική αγωγή με τρία ή και περισσότερα αντιυπερτασικά φάρμακα.

Υστερα από έξι μήνες στα άτομα της πρώτης ομάδας που υποβλήθηκαν σε χειρουργική θεραπεία παρατηρήθηκε πτώση της μέσης πίεσης κατά 3,2 και 1,2 βαθμούς της μεγάλης και της μικρής πίεσης αντίστοιχα. Αντίθετα, οι τιμές στους εθελοντές της δεύτερης ομάδας, που απλώς συνέχιζαν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους, παρέμειναν αμετάβλητες.

Η τεχνική αυτή είναι παρόμοια με μια τυπική αγγειοπλαστική, η οποία γίνεται για να διαστείλει αρτηρία την οποία έχει μπλοκάρει
θρόμβος. Ο γιατρός εισάγει μέσω της μηριαίας αρτηρίας λεπτό καθετήρα και φτάνει μέχρι τη νεφρική αρτηρία. Εκεί απελευθερώνει ενέργεια με ραδιοσυχνότητα χαμηλής ισχύος, η οποία επιλεκτικά απενεργοποιεί τα νεύρα του νεφρού που σχετίζονται με την υπέρταση μειώνοντάς τη, χωρίς όμως να επηρεάσει τη λειτουργία του νεφρού. Στη συνέχεια ο καθετήρας μετακινείται λίγα χιλιοστά και επαναλαμβάνει τη διαδικασία όπου χρειάζεται.

Η επέμβαση διαρκεί από σαράντα λεπτά μέχρι μία ώρα, ενώ σύντομα εκτιμάται πως ο χρόνος αυτός θα μειωθεί περαιτέρω, καθώς νέας γενιάς συσκευές κατασκευάζονται από ειδικούς. Οσο για τους ασθενείς, δεν αισθάνονται πόνο, καθώς βρίσκονται σε κατάσταση τεχνητής μέθης, δηλαδή τους χορηγείται μικρή ποσότητα ήπιου υπνωτικού, ώστε να έχουν επαφή με το περιβάλλον, αλλά να μη νιώθουν πόνο. Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί πως η μέθοδος αυτή αποτελεί την ύστατη επιλογή, όταν καμία άλλη θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή