Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ


Μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι θα πάσχουν από διαβήτη, καθιστώντας το πρόβλημα αυτό ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας για τον 21ο αιώνα[1]. Στην Ελλάδα μόνο, η αύξηση αυτή σημαίνει ότι περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι θα ζουν με την ασθένεια αυτή σε λιγότερο από δυο δεκαετίες (πηγή: International Diabetes Federation).


Με την επιθυμία να στηρίξει τον αγώνα κατά της ασθένειας αυτής και να βοηθήσει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το διαβήτη, η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών Υλών (International Sweeteners Association/ISA), προχώρησε στην παραγωγή ενός ενημερωτικού βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Ο Πρόεδρος της ISA, Hugues Pitre σχολίασε: «Καθώς ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη αναμένεται να αυξηθεί, αναπτύξαμε ένα πραγματικό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο οι οικογένειες μπορούν να κάνουν προσαρμογές στον τρόπο ζωής τους, χωρίς να αισθάνονται ότι πρέπει να περιορίσουν τη γλυκιά γεύση στη διατροφή τους. Η Παγκόσμια Μέρα Διαβήτη είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ενημερώσουμε και να εκπαιδεύσουμε σχετικά με την εμπειρία του να ζει κάποιος με τη συγκεκριμένη πάθηση».


Το βίντεο παρουσιάζει την πραγματική ιστορία της Dr Katharine Barnard, ψυχολόγου, και του 10χρονου γιου της που πάσχει από διαβήτη Τύπου 1. «Διηγείται» μια τυπική μέρα από τη ζωή τους και εξετάζει τις επιλογές τροφίμων και ροφημάτων που είναι διαθέσιμες στα άτομα με διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων φρούτων και λαχανικών με χαμηλά επίπεδα υδατανθράκων, άπαχο κρέας και ψάρι και προϊόντα με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, όπως light γιαούρτι και αναψυκτικά.

Το βίντεο είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και πραγματική απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο άτομα με διαβήτη μπορούν να προσαρμόσουν τα καθημερινά τους γεύματα, ώστε να κάνουν υγιεινές επιλογές τροφίμων και ροφημάτων. Υπογραμμίζει, επίσης, το πώς οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες μπορούν να προσφέρουν στα άτομα με διαβήτη περισσότερες επιλογές, δίνοντάς τους την ευκαιρία να απολαμβάνουν γλυκά τρόφιμα και ροφήματα, χωρίς να αυξάνουν το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα.


Μπορείτε να δείτε το βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους στο κανάλι του ISA στο YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=cjnVs9Ur-A0, ενώ η αγγλική του εκδοχή είναι επίσης διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ISA www.sweeteners.org.

[1] http://www.idf.org/diabetesatlas/5e/the-global-burden

    Στην κορυφή