Η ΔΙΑΙΤΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ


Στο πιάτο μας κρύβεται το μυστικό για να διατηρήσουμε «νέο» τον εγκέφαλό μας. Ιταλοί επιστήμονες μελέτησαν το θέμα και συστήνουν μείωση των θερμίδων που παίρνουμε κατά 33%, αν θέλουμε να κρατήσουμε σε φόρμα όχι μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό μας.

Το μυστικό είναι ένα μόριο, το οποίο εμποδίζει τη γήρανση των εγκεφαλικών νευρώνων, το οποίο όμως δραστηριοποιείται μόνον όταν καταναλώνουμε περιορισμένες θερμίδες. Η έρευνα, που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, έδειξε ότι η μακροβιότητα των εγκεφαλικών κυττάρων συνδέεται άμεσα με τα χαμηλοθερμιδικά γεύματα.

Αν, για παράδειγμα, κάποιος καταναλώνει ημερησίως 2.000 θερμίδες, θα πρέπει να τις περιορίσει στις 1.400. Οι ερευνητές ανακάλυψαν σε πείραμα με ποντίκια ότι το μόριο που ονομάζεται Creb1 ενεργοποιείται από μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες και λειτουργεί ως «διευθυντής ορχήστρας» διεγείροντας γονίδια σημαντικά για τη μακροζωία και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του καθηγητή Τζοβανμπατίστα Πάνι, του Ινστιτούτου Γενικής Παθολογίας, σε συνεργασία με την ομάδα Ανθρώπινης Φυσιολογίας, με επικεφαλής τον Κλαούντιο Γκράσι, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» των ΗΠΑ (PNAS).

«Ο στόχος τώρα είναι να βρεθεί ένας τρόπος ενεργοποίησης του μορίου Creb1 -μέσω νέων φαρμάκων, για παράδειγμα- χωρίς να χρειάζεται να υποβληθεί κάποιος σε αυστηρή δίαιτα. Ο περιορισμός των θερμίδων ήταν για εμάς περισσότερο ένα πειραματικό τέχνασμα για να ανακαλύψουμε και να διεγείρουμε ένα προστατευτικό κύκλωμα του εγκεφάλου, που περιλαμβάνει το μόριο Creb1 και άλλα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τη μακροζωία, όπως τα sirtuins (Sirt)» αναφέρεται στην έρευνα.

Το Creb1 ρυθμίζει σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως ο έλεγχος της μνήμης, η μάθηση και το άγχος. Οι νευρώνες, αναφέρει από την πλευρά του ο καθηγητής Γκράσι, επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των συνάψεων, η λειτουργία των οποίων είναι απαραίτητη όχι μόνο για τη διαβίβαση των πληροφοριών σε νευρωνικά δίκτυα, αλλά και για την αποθήκευσή τους, δηλαδή τον σχηματισμό της μνήμης.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή