Η ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ


Σύμφωνα με πρόσφατη ιαπωνική μελέτη όσες γυναίκες αφιερώνουν πολύ χρόνο στη σωματική άσκησή τους και, παράλληλα, ακολουθούν υγιεινή διατροφή, έχουν αυξημένες πιθανότητες να φθάσουν νωρίτερα στο στάδιο της εμμηνόπαυσης.

Η έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου Γκίφου, με επικεφαλής την Τσισάτο Ναγκάτα, δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο ιατρικό περιοδικό για θέματα εμμηνόπαυσης "Menopause" και τα αποτελέσματα της προέκυψαν μετά από μελέτη 3.100 για πάνω από δέκα χρόνια.
Σύμφωνα με αυτά οι γυναίκες που ασκούνται έχουν 17% περισσότερες πιθανότητες να μπουν νωρίτερα την εμμηνόπαυση σε σχέση με όσες έκαναν πιο καθιστική ζωή. Και ανάμεσα τους οι γυναίκες που έτρωγαν τα περισσότερα πολυακόρεστα λίπη, που συνήθως υπάρχουν στα ψάρια και στα φυτικά έλαια, είχαν κατά μέσο όρο 15% μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση.

Η εμμηνόπαυση συνεπάγεται μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων και καθώς οι ορμόνες σχετίζονται με την εμφάνιση όγκων στον μαστό, η πρόωρη εμμηνόπαυση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, αλλά, από την άλλη, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για την καρδιά και για οστεοπόρωση. Όμως οι ωφέλειες της πρόωρης εμμηνόπαυσης, από την άποψη της υγείας, φαίνεται να υπεραντισταθμίζουν τους κινδύνους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει στο παρελθόν ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα μιας γυναίκας μπορεί να επιφέρει διαταραχή στον κύκλο της περιόδου της και καθυστέρηση στην εμφάνιση εμμηνόπαυσης.

Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


    Στην κορυφή