Η AMGEN ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΙ PHARMACEUTICALS


Η Amgen και η KAI Pharmaceuticals ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους αναφορικά με την εξαγορά από την Amgen της KAI, μιας ιδιωτικών συμφερόντων φαρμακευτικής εταιρείας με έδρα στο South San Francisco. Το κύριο υποψήφιο, προς ανάπτυξη, προϊόν της KAI, το KAI-4169, είναι ένας νέος παράγοντας που μελετήθηκε αρχικά για τη θεραπεία του δευτεροπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού (SHPT) σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο (CKD) που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Ο SHPT, μια συνιστώσα της συνδεόμενης με τη χρόνια νεφρική νόσο διαταραχής των οστών και μετάλλων (MBD), αποτελεί μια συνήθη και σοβαρή επιπλοκή σε ασθενείς με CKD. Με την εξαγορά αυτή, η Amgen θα αποκτήσει τα παγκόσμια δικαιώματα, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, για το KAI-4169.

Σύμφωνα με τους όρους της εν λόγω συμφωνίας, η Amgen θα καταβάλλει 315 εκατομμύρια δολάρια μετρητοίς για την εξαγορά της KAI. Σε σύνδεση με την είσοδο των δύο μερών στη συμφωνία, η Amgen παρείχε ένα δάνειο για τη διευκόλυνση του σχεδιασμού της κλινικής ανάπτυξης Φάσης 3 για το KAI-4169 πριν από το κλείσιμο. Η εξαγορά εγκρίθηκε από τους μετόχους της KAI, καθώς και από τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο εταιρειών. Η ολοκλήρωση της εξαγοράς υπόκειται στις συνήθεις προϋποθέσεις κλεισίματος, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών εγκρίσεων. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η KAI θα καταστεί θυγατρική πλήρους ιδιοκτησίας της Amgen. Αποκλειστικός οικονομικός σύμβουλος της ΚΑΙ για την εξαγορά ήταν η εταιρεία J.P. Morgan Securities LLC και νομικός σύμβουλος η εταιρεία Latham & Watkins. Σύμβουλος για την Amgen ήταν η εταιρεία Sullivan & Cromwell LLP.

Το KAI-4169 είναι μια καινοτόμος πειραματική θεραπεία που χορηγείται ενδοφλεβίως κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης. Στην πλειονότητά τους, οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση αναπτύσσουν SHPT, μια συνιστώσα της CKD-MBD η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τον ασθενή.

«Η KAI έχει παρουσιάσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην κλινική φάση. Είμαστε ενθουσιασμένοι για την απόκτηση της KAI, καθώς και για την ευκαιρία που μας δίδεται να προσφέρουμε μια νέα θεραπεία σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και πάσχουν από δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό», δήλωσε ο Sean E. Harper, M.D., εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης στην Amgen.

«Τόσο η KAI όσο και η νεφρολογική κοινότητα είναι ενθουσιασμένες με τα πρόσθετα κλινικά δεδομένα που προέκυψαν για το KAI-4169 και αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά που η Amgen μοιράζεται το όραμά μας για το διαφοροποιημένο προφίλ και τις δυνατότητες του υπό ανάπτυξη αυτού προϊόντος», δήλωσε ο Steve James, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KAI. «Η Amgen βρίσκεται στην ιδανική θέση για να προωθήσει το KAI-4169 στην αγορά και στους ασθενείς, καθώς διαθέτει εμπειρία δεκαετιών στην ανάπτυξη και κυκλοφορία θεραπειών για ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο».

Σχετικά με τον SHPT και την CKD-MBD

Στις ανεπτυγμένες χώρες όπου υπάρχουν δεδομένα για ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, υπολογίζεται ότι οι ασθενείς ανέρχονται σε 1.644.000. Ο SHPT και η CKD-MBD συχνά αναπτύσσονται νωρίς στην πορεία της CKD και επιδεινώνονται παράλληλα με την επιβράδυνση της νεφρικής λειτουργίας και την εξέλιξη της νόσου. Οι περισσότεροι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση πάσχουν από CKD-MBD, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη θνητότητα και νοσηρότητα. Παρά τις διάφορες εγκεκριμένες θεραπείες που διατίθενται σήμερα για την αντιμετώπιση του SHPT, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό θεραπευτικό κενό.



Σχετικά με το KAI-4169

Το KAI-4169 είναι ένας νέος πεπτιδικός αγωνιστής των υποδοχέων αισθητήρων του ασβεστίου (CaSR), ο οποίος επηρεάζει την ομοιόσταση του ασβεστίου ρυθμίζοντας την έκκριση παραθορμόνης (PTH). Τα δεδομένα Φάσης 2a έδειξαν ότι η χορήγηση του KAI-4169 οδήγησε σε διατηρούμενες μειώσεις στα επίπεδα PTH, φωσφόρου, ασβεστίου και FGF-23, που είναι αναγνωρισμένοι δείκτες του SHPT. Τα δεδομένα Φάσης 2a έδειξαν επίσης ότι το KAI-4169 ήταν καλά ανεκτό. Ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσιάσθηκαν σε δύο ή περισσότερους συμμετέχοντες ήταν η ναυτία, η κεφαλαλγία, το άγχος και ο έμετος. Κανένας συμμετέχων δεν διέκοψε τη χρήση λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών. Η επίπτωση γαστρεντερικών ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν παρόμοια στις ομάδες θεραπείας με KAI-4169 και placebo.


    Στην κορυφή