Γιορτές, διαζύγιο και παιδιά


Η περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να έχει ιδιαίτερα επιβαρυντικά χαρακτηριστικά, όταν τα παιδιά καλούνται να την περάσουν με τον ένα από τους δύο γονείς, στην περίπτωση ενός διαζυγίου. Τα πράγματα συνήθως είναι πιο δύσκολα, όταν το διαζύγιο είναι πρόσφατο, όταν για παράδειγμα, είναι τα πρώτα Χριστούγεννα που τα παιδιά θα είναι με τον ένα από τους δύο γονείς.

Σ αυτήν την περίπτωση, μπορεί να υπάρχουν έντονοι και συνεχείς καυγάδες, φθορά του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης, πράγμα που επηρεάζει έντονα τα παιδιά, καθώς και πιθανές αποτυχημένες προσπάθειες βελτίωσης της σχέσης από τον έναν από τους δύο γονείς. Το πιο δύσκολο βέβαια για τα παιδιά είναι ο χειρισμός της απώλειας του ενός γονιού από το σπίτι.

Οι γονείς τότε θα πρέπει να χειριστούν τις αρνητικές αντιδράσεις των παιδιών και τις προσπάθειες από μέρους τους να φέρουν σε επαφή τους γονείς. Το κλίμα αυτό δημιουργεί ποικίλλα συναισθήματα, όπως φόβο, θλίψη, κατάθλιψη, άγχος αποχωρισμού και εγκατάλειψης, πιθανή πτώση της επίδοσης στο σχολείο, θυμό, επιθετικότητα, ακόμα και ενοχές, γιατί συχνά αισθάνονται ότι φταίνε αυτά για τις συγκρούσεις των γονιών τους. Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχοσυναισθηματική ωριμότητα των παιδιών, η ποιότητα της σχέσης που είχαν με τους γονείς πριν το διαζύγιο, όπως και οι σχέσεις τους με παππούδες, φίλους, δάσκαλους και άλλα σημαντικά πρόσωπα με τα οποία έχουν στενή σχέση.

Πώς μπορούμε να χειριστούμε όλα αυτά τα προβλήματα όταν μπαίνει το θέμα των διακοπών;

H εύρυθμη εξέλιξη των πραγμάτων έγκειται στην ωριμότητα των γονιών και στην πρόθεση τους να θέσουν πάνω απ όλα την καλή ψυχολογική κατάσταση των παιδιών τους.

Είναι σημαντικό ο γονιός που θα περάσει τις γιορτινές ημέρες με τα παιδιά να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα αγάπης, φροντίδας και σιγουριάς έτσι, ώστε να μειωθούν το άγχος και η πιθανή ανασφάλεια των παιδιών και να νιώσουν ζεστασιά και θαλπωρή.

Θα πρέπει να μην μιλά αρνητικά για τον άλλο γονιό, να αποσπά τα παιδιά σε ευχάριστες και εποικοδομητικές ασχολίες, όπως για παράδειγμα, να ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες σε χώρους όπου συχνάζουν και άλλα παιδιά, όπως γυμναστήρια, χώροι με αθλητικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες (θέατρο κλπ),να ασχοληθούν με εκμάθηση πνευματικών παιχνιδιών (σκάκι) και οτιδήποτε άλλο θεωρούν ότι μπορεί να τα προσελκύσει θετικά.

Είναι σημαντικό ο γονιός να εμπλέξει τα παιδιά σε κοινές δραστηριότητες, πχ, να κατασκευάσουν χειροποίητα δώρα ή να φτιάξουν κάποια φαγητά ή γλυκά.

Επίσης, είναι ευκαιρία να τους στείλουν το μήνυμα ότι τα Χριστούγεννα είναι γιορτή αγάπης και πρέπει να φροντίσουμε να δώσουμε αγάπη, προσφέροντας κάτι σε ανθρώπους που έχουν περισσότερα προβλήματα από άλλους και να αφιερώσουν μια ημέρα στον εθελοντισμό.

Τέλος, δεν θα πρέπει να διστάσουν οι γονείς να ζητήσουν ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση για τους ίδιους και για τα παιδιά τους από κάποιον ψυχολόγο, προκειμένου να κατανοήσουν τις δικές τους ανάγκες και τα δικά τους αισθήματα και να επικοινωνήσουν πιο αποτελεσματικά με τα παιδιά τους αμβλύνοντας τα άγχη τους, τις ενοχές τους και δίνοντας τους μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον.


Ίλια Θεοτοκά
Κλινική Ψυχολόγος , Ψυχοθεραπεύτρια



Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή