Γιατί αυνανίζομαι;


Ο αυνανισμός είναι η συνειδητή διέγερση των γεννητικών οργάνων από το ίδιο το άτομο που σκοπό έχει την ικανοποίηση και οδηγεί στον οργασμό και στην εκσπερμάτιση στους άνδρες. Σχεδόν πάντα, ο αυνανισμός συνοδεύεται από σεξουαλικές φαντασιώσεις που συντελούν στην εξιδανίκευση του φαντασιωσικού μοντέλου.

Ο αυνανισμός σε βοηθάει να κατανοήσεις το σώμα και τις λειτουργίες σου, να λάβεις ηδονή και παράλληλα να προετοιμαστείς σταδιακά για το άνοιγμα της σεξουαλικής σου ζωής. Με το κλείσιμο της εφηβείας, ο ερωτισμός και η σεξουαλικότητα θα αποτελέσουν βασικές ανάγκες της ψυχικής και σωματικής σου ωρίμανσης και θα σε οδηγήσουν προς την ενηλικίωσή σου. Η πορεία αυτή θα σε οδηγήσει σιγά-σιγά στο μοίρασμα της σεξουαλικής σου ζωής με έναν σύντροφο.

Πολλές φορές, ο αυνανισμός έχει κατηγορηθεί ως πρόβλημα για τη σεξουαλική και ψυχική ανάπτυξη του ατόμου, αφού πολλά ταμπού στιγμάτισαν τον αυνανισμό ως μια «ανήθικη» πράξη. Όμως, η αλήθεια είναι ότι ο αυνανισμός είναι μία φυσιολογική διαδικασία της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, που δείχνει την ανάγκη της ικανοποίησης και της ηδονής.

Η ηλικία που εκφράζει τον αυνανισμό είναι η εφηβεία. Οι ορμονικές αφυπνίσεις κινητοποιούν την περιέργεια του εφήβου για το σώμα του, αλλά και για το σώμα του άλλου φύλου, και αφυπνίζουν την ανάγκη του να διερευνήσει τη σεξουαλικότητά του. Ωστόσο, ο αυνανισμός γίνεται πρόβλημα όταν γίνεται συστηματικά σε μη ιδιωτικό χώρο είτε όταν παίρνει τη μορφή της εξάρτησης και γίνεται καταναγκαστικά.


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας



    Στην κορυφή