ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ


Γνωρίζουμε, Αντιμετωπίζουμε, Ζούμε! Μ’ αυτή την προτροπή προσκάλεσε το κοινό της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α), το Σάββατο 19 Μαρτίου, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε για την έγκυρη ενημέρωσή του για τις ρευματικές παθήσεις.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν εκ μέρους του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Καρδίτσας κ. Κύριλλου ο Πατήρ Βασίλειος Καραστέργιος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων/νος Παπαλός, ο κ. Γεώργιος Αναστασίου, Μέλος του ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Γεώργιος Πέτρου, ειδικός Ρευματολόγος ο οποίος ήταν ομιλητής στην εκδήλωση. Υπόλοιποι ομιλητές ήταν η κα Αναστασία Κοντογιάννη, ειδικός Ρευματολόγος Επιμελήτρια Α΄ Ρευματολογικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, ο Δρ. Αναστάσιος Κοτρώτσιος, Ειδικός Ρευματολόγος, Εκ. Καθηγητής Ανατομίας-Φυσιολογίας, Διατροφής & Διαιτολογίας ΤΕΙ Καρδίτσας, Επ. Συνεργάτης Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Θεσσαλίας και η ειδικός Ρευματολόγος κα Χριστίνα Κατσιανάκου. Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η ψυχολόγος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. κα Σμαράγδα Διζέ και η Πρόεδρος του Συνδέσμου ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α στο νομό Θεσσαλονίκης, κα Ζωή Πετκάκη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ μικρού μήκους «Απόψεις Γυναικών για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα» που παρουσιάζει συνεντεύξεις γυναικών Πολιτικών – Ιατρών Ρευματολόγων και Ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα να συνομιλούν για καίρια θέματα σχετικά με τα συμπτώματα της ασθένειας και τις θεραπείες, το σπουδαίο ρόλο της οικογένειας αλλά και τη σημαντικότητα συμμετοχής της Πολιτείας στην αντιμετώπισή τους.

Η κα Α. Κοντογιάννη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης σημείωσε: «Προσβλέπουμε η σημερινή εκδήλωση να είναι ο προπομπός δημιουργίας ενός ακόμα τοπικού παραρτήματος Συλλόγου Ασθενών της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α στην Καρδίτσα και την ευρύτερη περιοχή, που θα τους δίνει τη δυνατότητα να ανήκουν σε μια ‘οικογένεια’ όπου μπορούν να συμμετέχουν και να οργανώνουν δράσεις με άλλους ανθρώπους που βιώνουν τα ίδια προβλήματα και πάνω απ’ όλα να αγωνίζονται για τη συνεχή προαγωγή των αιτημάτων τους στους αρμόδιους φορείς για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους».

«Η σημασία της έγκυρης ενημέρωσης είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ρευματικών παθήσεων» ανέφερε ο κ. Α. Κοτρώτσιος, και συνέχισε: «Εξίσου όμως σημαντική είναι και η ενεργή συμμετοχή των ρευματοπαθών σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.»

Ο κ. Γ. Πέτρου στην ομιλία του επισήμανε ότι «Η έγκαιρη επίσκεψη των ασθενών στον ρευματολόγο είναι πρώτιστης σημασίας καθώς βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση η οποία μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές εξατομικευμένες λύσεις στην αντιμετώπιση της ασθένειας, μέσω νέων θεραπευτικών επιλογών και πρωτοπόρων φαρμάκων. Η σωστή θεραπευτική προσέγγιση αποτελεί τη λύση για τους ασθενείς να παραμένουν ενεργοί, δημιουργικοί και να συνεχίζουν με επιτυχία τον επαγγελματικό τους βίο.»

Από την πλευρά της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α η κα Σ. Διζέ, ψυχολόγος του Συλλόγου σημείωσε για τους ρευματοπαθείς ότι «η δυσκολία σε απλές καθημερινές δραστηριότητες αλλά και ο πόνος που βιώνουν αναπόφευκτα επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογική τους κατάσταση. Τόσο η στήριξη από ειδικούς ψυχολόγους όσο και η κατανόηση και υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων είναι ικανή να βοηθήσει στην καλύτερη ψυχολογία των ασθενών.»
Η εκδήλωση αποτελεί μέρος της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού από την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α και διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα του Δήμου Καρδίτσας, της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιωτίδος και Φαναριοφερσάλων, του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας και Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων και πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Abbott Ελλάς, της παγκόσμιας εταιρείας στο χώρο της Υγείας.


Λίγα λόγια για τα Ρευματικά Νοσήματα
Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, η Ψωριασική Αρθρίτιδα, η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα και η Νεανική Αρθρίτιδα αποτελούν μορφές αρθρίτιδας που προσβάλλουν τις αρθρώσεις. Κοινό χαρακτηριστικό των παραπάνω νοσημάτων είναι η δημιουργία φλεγμονών στις αρθρώσεις, οι οποίες δημιουργούνται επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται «κατά λάθος» στα κύτταρα εκείνα που τις προστατεύουν και τις υποστηρίζουν.
Τελικά η φλεγμονή αυτή οδηγεί σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να πραγματοποιήσει καθημερινές κινήσεις και να αυτοεξυπηρετηθεί. Έτσι, αν κάποιος παρατηρήσει διόγκωση ή και πόνο στις αρθρώσεις π.χ στα δύο γόνατα, ερυθρότητα και παρατεταμένη δυσκαμψία κυρίως το πρωί, αλλά και εξανθήματα στο δέρμα, θα πρέπει να φτάσει στον ρευματολόγο, γιατί πιθανόν να έχει ήδη αρκετές από τις αρθρώσεις του προσβεβλημένες και ίσως οι βλάβες αυτές να είναι μόνιμες.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει βελτιωθεί πολύ η ποιότητα ζωής των ασθενών με την προσθήκη στη θεραπευτική φαρέτρα του ρευματολόγου στα «παλαιά» ανοσοτροποποιητικά και των νέων φαρμάκων προϊόντων της βιοτεχνολογίας. Τα νοσήματα αυτά με την στοχευμένη θεραπεία του ρευματολόγου μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ανασταλούν οι καταστροφικές σωματικές συνέπειες και κακώσεις. Κατάκτηση που κάνει το πρόσφατο παρελθόν να ανήκει πραγματικά στον προηγούμενο αιώνα. Διότι στο παρελθόν η διάγνωση των νοσημάτων ήταν ταυτόσημη όχι μόνο με δυσκολία στην κίνηση αλλά και με αναπηρία.

Χρειάζεται όμως προσοχή και έλεγχος, γιατί δεν ταιριάζουν όλες οι θεραπείες σε όλους τους ασθενείς. Επιβάλλεται η έγκαιρη διάγνωση της νόσου αλλά η σωστή και συστηματική αγωγή από τον ρευματολόγο, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να ζήσουν μια απόλυτα φυσιολογική ζωή. Το να ζεις με μια χρόνια και απρόβλεπτη ασθένεια είναι σίγουρα δύσκολο. Ο ρόλος της οικογένειας –ευτυχώς στην Ελλάδα είναι ενεργός- είναι πολύ σημαντικός για την καλή ψυχική υγεία του ασθενή ιδιαίτερα στις περιόδους όπου υπάρχει έξαρση της ασθένειας. Η κατανόηση της ασθένειας, η σωστή πληροφόρηση και γιατί όχι η καλή αίσθηση του χιούμορ, μπορούν να είναι οι καλύτεροι συνοδοιπόροι σε αυτή τη μακροχρόνια νόσο.


    Στην κορυφή