ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗΣ ΣΕ ΕΓΚΥΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ


Ο Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδης και οι συνεργάτες του (Χειρουργοί: Σ. Κ. Χειρίδης, Π. Σ. Χρυσοχέρης, Μ. Κ. Γεωργίου, Γυναικολόγος Δρ. Π. Κ. Χειρίδης και Αναισθησιολόγοι: Χ. Χαριτόπουλος και Π. Φερέτος) πραγματοποίησαν την πρώτη, διεθνώς, επέμβαση ρομποτικής χολοκυστεκτομής μίας μικροτομής 1,5 εκατ. σε γυναίκα που βρισκόταν στον 7ο μήνα κύησης και παρουσίασε σοβαρή κρίση οξείας χολοκυστίτιδας (λόγω λίθων εντός αυτής) και αποφρακτικού ικτέρου.

Η ασθενής υπεβλήθη αρχικά σε αφαίρεση λίθων από τον χοληδόχο πόρο με ERCP προς εξάλειψη του ίκτερου. Την επόμενη μέρα έγινε ρομποτική επέμβαση η οποία ολοκληρώθηκε με απόλυτη ασφάλεια και εντελώς αναίμακτα. Οι ιατροί μπορούσαν να δουν τη διογκωμένη μήτρα με την προχωρημένη κύηση λίγα μόλις εκατοστά κάτω από τον χώρο εργασίας τους, δηλαδή το ήπαρ.

Η κύηση ελέγχθηκε ανέπαφη πριν και αμέσως μετά από την επέμβαση που πραγματοποιήθηκαν με το VESPA, το πιο σύγχρονο ρομποτικό σύστημα της Intuitive Surgical, της κατασκευάστριας εταιρείας των χειρουργικών ρομπότ da Vinci SI, High Definition.

Η νέα αυτή τεχνολογία, που επιτρέπει στον εξιδανικευμένο και έμπειρο χειρουργό να εισάγει όλα τα απαραίτητα για την επέμβαση εργαλεία στην κοιλιά χωρίς άλλες τομές αλλά μόνο μία του 1,5 εκατ. έχει ήδη θεωρηθεί το μέλλον της χειρουργικής διαμέσου μιας μικροτομής. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται μόνο από τρεις χειρουργικές ομάδες παγκόσμια, μια εκ των οποίων είναι αυτή του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, η οποία έχει και τη μεγαλύτερη εμπειρία, σε αριθμό και είδος επεμβάσεων, διεθνώς.

Η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση καθώς και η περίπτωση αφαίρεσης, ρομποτικά, μήτρας με ινομυώματα, δια μέσου μιας μικροτομής 1,5 εκατ., σε γυναίκα 52 ετών με ινομυωματώδη μήτρα, αλλά και το συνολικό έργο της ομάδας στη Ρομποτική Χειρουργική, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά διεθνώς, στο 6ο Διεθνές Συνέδριο της Ρουμανικής Εταιρίας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής (ARCE 2011), το οποίο πραγματοποιήθηκε στα τέλη του προηγούμενου μήνα, στο Βουκουρέστι.

Ο Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδης Διευθυντής της Κλινικής Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, είναι ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής (ΕΕΕΡΧ). Τον Μάιο του 2011 διοργάνωσε και προήδρευσε στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής (MIRA). Tον Νοέμβριο του 2011 εξελέγη Πρόεδρος της νέο- ιδρυθείσας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERSS) κατόπιν ψηφοφορίας, για το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, με μέλη εξέχοντες χειρουργούς από Ελλάδα και την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη


    Στην κορυφή