ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ"



Η εταιρία, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, βρίσκεται στο πλευρό των μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και κατοίκων υποβαθμισμένων περιοχών της Ελλάδας, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον, στο πλαίσιο των πολύπλευρων δράσεων που απαρτίζουν το πρόγραμμα Κοινωνικής Υπευθυνότητας της, υλοποιεί για δεύτερη συνεχή χρονιά το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας φροντίδας “Νοιάζομαι για την Υγεία μου” σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα Σχολικής Υγιεινής και Αγωγής Υγείας “Νοιάζομαι για την Υγεία μου”, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2010 με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά, στο πλαίσιο του προγράμματος, η Coca-Cola Τρία Έψιλον και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός επισκέφθηκαν συνολικά 35 σχολεία σε 11 νομούς της Βορείου Ελλάδος και πέντε απομακρυσμένα νησιά. Στo πλαίσιο του προγράμματος έγιναν εξετάσεις σε 1.400 παιδιά, καθώς και περαιτέρω δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε δέκα παιδιά που διαγνώστηκαν με σοβαρά προβλήματα υγείας. Επιπλέον, στην κινητή μονάδα υγείας πραγματοποιήθηκαν ιατρικές εξετάσεις σε 800 περίπου κατοίκους. Τέλος, 60.000 άνθρωποι ενημερώθηκαν για τη σημασία των προληπτικών ιατρικών εξετάσεων, μέσω του έντυπου ενημερωτικού υλικού που διανεμήθηκε στις περιοχές που επισκέφθηκε το πρόγραμμα.

Φέτος, το “Νοιάζομαι για την Υγεία μου” συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία, στοχεύοντας στο να προσφέρει τη δυνατότητα σε κατοίκους περιοχών, όπου η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι δύσκολη και η ενημέρωση περιορισμένη, προκειμένου να:
1. αναπτύξουν και να υιοθετήσουν υγιή μοντέλα συμπεριφοράς, τα οποία προφυλάσσουν και προάγουν την πνευματική και σωματική υγεία και ευεξία
2. εντοπίζουν νόσους στο αρχικό τους στάδιο
3. μάθουν Πρώτες Βοήθειες ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε κάποιο επείγον περιστατικό.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Coca-Cola Τρία Έψιλον με τον Ερυθρό Σταυρό θα επισκεφθούν συνολικά 12 νομούς στις περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής, Θεσσαλίας, όπως τα Ιωάννινα, η Άρτα, η Πρέβεζα, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα, η Αττική, η Αρκαδία, η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Αργολίδα, τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα.

Με βασικό κοινό τους μαθητές δημοτικών σχολείων, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και δευτερογενώς το ευρύ κοινό, το πρόγραμμα “Νοιάζομαι για την Υγεία μου” φιλοδοξεί να προάγει στους κατοίκους των περιοχών που θα επισκεφθεί την έννοια της πρόληψης και την σημασία της για την Υγεία όλων μας.

Οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος είναι η Προληπτική Ιατρική, η Αγωγή Υγείας, τα Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών και Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων. Ειδικότερα το πρόγραμμα στοχεύει να βοηθήσει στη διαμόρφωση και υιοθέτηση υγιών προτύπων συμπεριφοράς, να συμβάλει στη διάγνωση νοσημάτων σε αρχικό στάδιο και να εκπαιδεύσει στην παροχή πρώτων βοηθειών σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο μέχρι να δεχτούν ιατρική βοήθεια,

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Νοιάζομαι για την Υγεία μου» περιλαμβάνει τις ακόλουθες βασικές δράσεις:


Α. Προληπτική Σχολική Υγιεινή
Επιστημονική ομάδα, που αποτελείται από παιδίατρο, οδοντίατρο, νοσηλεύτρια – επισκέπτρια υγείας και εθελοντές νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας και σε συνεργασία με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επισκέπτονται ακριτικά σχολεία, με σκοπό τον προληπτικό έλεγχο και μια ολιστική προσέγγιση των παραμέτρων υγείας των παιδιών.
Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται:
Ενημέρωση βιβλιαρίων υγείας για παραλήψεις εμβολιασμών
Έλεγχος σωματικής ανάπτυξης ( μέτρηση ύψους – βάρους)
Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος
Μέτρηση Αρτηριακής Πίεσης
Έλεγχος οπτικής οξύτητας
Έλεγχος επιπέδων χοληστερόλης
Στοματολογικός έλεγχος

Με την ολοκλήρωση των εξετάσεων δίνονται παραπομπές, γίνεται ενημέρωση των γονέων για ενδεχόμενα ευρήματα και διανέμεται εκπαιδευτικό ενημερωτικό υλικό προς τους μαθητές.

Β. Εκπαίδευση των παιδιών
Ο προληπτικός έλεγχος υγείας, συμπληρώνεται με την εκπαίδευση των παιδιών στις πρώτες βοήθειες, την πρόληψη ατυχημάτων, την ατομική υγιεινή και τη γνωριμία με έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής. Σε κάθε σχολείο παραδίδεται ένα πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο για τις ανάγκες του σχολείου και μοιράζονται στα παιδιά ατομικά φαρμακεία, κουτί με οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα και κονκάρδες με μηνύματα που παραπέμπουν σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Γ. Ενημέρωση Γονέων σε θέματα Υγείας
Νοσηλεύτριες – Επισκέπτριες Υγείας του ΕΕΣ πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ομιλίες, σε γονείς και δασκάλους, με στόχο την ενίσχυση υγιών προτύπων συμπεριφοράς, τα οποία προάγουν τη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία παιδιών και ενηλίκων. Μετά το σεμινάριο, δίδεται σχετικό έντυπο με πρώτες βοήθειες, πρόληψη ατυχημάτων και οδηγίες για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Δ. Προληπτικός Έλεγχος Υγείας
Ο προληπτικός έλεγχος πραγματοποιείται με μια πλήρως εξοπλισμένη κινητή μονάδα που προσφέρει το νοσοκομείο ‘ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ’, και υποστηρίζεται από ειδικό γιατρό των κατά τόπους περιοχών, νοσηλεύτρια και εθελοντές του ΕΕΣ και περιλαμβάνει:
Ιατρική εξέταση
Έλεγχο Αρτηριακής Πίεσης
Ηλεκτροκαρδιογραφικό έλεγχο
Μέτρηση σακχάρου
Μέτρηση χοληστερόλης
Σπιρομέτρηση
Συμβουλευτική, οδηγίες και ενημέρωση



    Στην κορυφή