Γ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ 9,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ


Στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην πρωτοβάθμια Δημόσια Υγεία ο ΕΟΠΥΥ, μίλησε ο πρόεδρος του νέου Οργανισμού, Γεράσιμος Βουδούρης, στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Προαγωγής και Αγωγής της Υγείας που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προαγωγής και Αγωγής Υγείας τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Caravel με θέμα: «Προαγωγή της Υγείας: Επιλογή Υγείας στην Οικονομική Κρίση».

Μεταξύ άλλων ο κ. Βουδούρης τόνισε ότι μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, ο ΕΟΠΥΥ επιχειρεί τη διασύνδεση των μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας με στόχο την ισότητα στην πρόσβαση για όλους, την ισότητα στην ολοκληρωμένη μέριμνα και την εξατομίκευση του προσανατολισμού του συστήματος στις ανάγκες κάθε ασφαλισμένου και της οικογένειας του.

"Ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί πύλη εισόδου στο σύστημα Υγείας και μοχλός στήριξης του ασφαλισμένου μέσα σε αυτό" είπε ο κ. Βουδούρης τονίζοντας ότι με τον νέο φορέα εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών εξωνοσοκομειακής φροντίδας σε έναν ενιαίο χώρο πρωτοβάθμιας υγείας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επισήμανε ότι από την αρχή της δημιουργίας του Οργανισμού γίνονται σταθερά και μεθοδικά βήματα προκειμένου να ξεπεραστούν όλες οι δυσλειτουργίες που προκύπτουν στο σύστημα περίθαλψης εξαιτίας της ανεπαρκούς λειτουργίας του για πολλά χρόνια.

Σημείωσε επίσης ότι στο εξής οι 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι θα απολαμβάνουν καλύτερες παροχές υγείας και ενιαίο συνταγολόγιο με ηλεκτρονική μηχανογράφηση των φαρμάκων.

Οι ασφαλισμένοι θα έχουν δίκτυο 23 χιλιάδων συμβεβλημένων γιατρών σε 540 σημεία της Ελλάδας, χωρίς να συνυπολογίζονται οι γιατροί των νοσοκομείων είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: Με αυτούς οι γιατροί ξεπερνούν τους 30 χιλιάδες.

Ο Γ. Βουδούρης ανακοίνωσε την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης με τον ΠΦΣ, η οποία όπως επισήμανε αποτυπώνει τον αμοιβαίο σεβασμό ΕΟΠΥΥ και φαρμακοποιών, ενώ πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα είναι οι γιατροί.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στη δημιουργία της έξυπνης κάρτας ασφαλισμένου η οποία θα έχει τριπλή αποστολή: Θα προσφέρει καλύτερες και ταχύτερες υπηρεσίες στον ασφαλισμένο με παράλληλη μείωση του κόστους περίθαλψης. Θα διευκολύνει τον Πάροχο Υγείας με μικρότερο κόστος και λιγότερη γραφειοκρατία και θα ενισχύει τον Ασφαλιστικό Φορέα με μείωση κόστους, αποτελεσματική αντιμετώπιση
των φαινομένων απάτης και ευελιξία στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας μέσω εφαρμογών τεχνολογίας.

Συνοψίζοντας ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ τόνισε ότι τα προσδοκώμενα οφέλη από τη λειτουργία του νέου φορέα είναι:

* Μείωση του χρόνου αναμονής
* Μεγαλύτερη κάλυψη από ιατρικές ειδικότητες
* Καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας
* Αποσυμφόρηση των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων
* Μείωση της γραφειοκρατίας και
* Μείωση λειτουργικών δαπανών και εξοικονόμηση πόρων
* Καλύτερη οικονομική διαχείριση, σεβασμός στο δημόσιο χρήμα

Κλείνοντας ο κ.Βουδούρης επισήμανε ότι τα προβλήματα είναι μπροστά και η πιο μεγάλη πρόκληση αυτήν τη στιγμή είναι να γνωρίσει τον ΕΟΠΥΥ ο έλληνας ασφαλισμένος και να καταλάβει ότι μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία επιχειρείται να στηθεί σε ελάχιστο χρόνο ο μεγαλύτερος οργανισμός από γεννήσεως του ελληνικού κράτους.



    Στην κορυφή