Face-lift. Μοντέρνες μέθοδοι για... όμορφο αποτέλεσμα


Μπορείτε να μας δώσετε μια επίκαιρη ματιά για το σύγχρονο, μοντέρνο face-lift;
Το σημερινό, μοντέρνο face-lift είναι μια επέμβαση εξατομικευμένη και σχεδιασμένη να αντιμετωπίσει τις προσωπικές ανάγκες του καθενός. Περιλαμβάνει την επανατοποθέτηση των μαλακών μορίων (μυών, λίπους, περιτονίας) στην αρχική τους θέση (νεανική), χωρίς να τεντώσουμε το δέρμα. Αν παράλληλα υπάρχει και ατροφία των ιστών (λίπους), είναι αναγκαίο να προσθέσουμε όγκο μεταφέροντας λίπος από άλλο μέρος του σώματος στο πρόσωπο.

Πολλοί άνθρωποι συσχετίζουν το face-lift με ένα αφύσικα τραβηγμένο πρόσωπο (windblownappearance). Γιατί συμβαίνει αυτό;
Σήμερα αυτή η εμφάνιση μπορεί -και πρέπει- να αποφεύγεται. Το «τραβηγμένο πρόσωπο» είναι αποτέλεσμα των παλαιότερων τεχνικών, με τις οποίες το δέρμα τραβιόταν πολύ. Σήμερα, επανατοποθετούμε τους ιστούς κάτω από το δέρμα, στη νεανική τους θέση, χωρίς να το τραβάμε.

Ποια μέρη του προσώπου συμπεριλαμβάνονται στο face-lift;
Λέγοντας face-lift εννοούμε τη διόρθωση του γερασμένου προσώπου από τα μάτια μέχρι την κλείδα. Αυτό περιλαμβάνει το μέσο τριτημόριο του προσώπου, τα μάγουλα, την περιοχή της κάτω γνάθου και τον λαιμό. Σε μερικές περιπτώσεις είναι απαραίτητο να γίνει και επανατοποθέτηση του μετώπου και των φρυδιών στη νεανική τους θέση.

Τι είναι το mini-lift;
Συνήθως εννοούμε μια επέμβαση που έχει σκοπό να διορθώσει τα μάγουλα, το μέσο τριτημόριο του προσώπου και την περιοχή της κάτω γνάθου μέσα από μια μικρή τομή. Το αποκαλούμενο mini-lift δεν διορθώνει τη χαλάρωση του λαιμού.

Σε κατάλληλες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε το face-lift με τη μικρή ουλή (shortscarfacelift, MACSlift). Η τομή ξεκινάει από την κροταφική περιοχή, λίγο πιο πάνω από το αφτί, και κατεβαίνει μπροστά από το αφτί ακολουθώντας το περίγραμμά του, μέχρι το κάτω μέρος. Στο κλασικό face-lift η τομή συνεχίζει πίσω από το αφτί, προς τα πάνω, και μετά γυρίζει προς τα μαλλιά με τρόπο που να μην φαίνεται.

Μέσα από αυτές τις τομές γίνεται όλη η προσεκτική και εξειδικευμένη επανατοποθέτηση των ιστών στη νεανική τους θέση.


Οι μη επεμβατικές ή ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές πόσο αποτελεσματικές είναι;
Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολλή συζήτηση γύρω από αυτές τις τεχνικές. Η αλήθεια είναι πως τα αποτελέσματα αρχικά είναι καλά, όμως δεν κρατούν πολύ καιρό. Μόνο το λίπος μπορεί να δώσει μακροχρόνια αποτελέσματα, αν γίνει με τη σωστή τεχνική.

Δώστε μας μερικά παραδείγματα αυτών των τεχνικών.
Μη επεμβατικές τεχνικές είναι κυρίως τα ενέσιμα, όπως το υαλουρονικό οξύ και το Botox. Τα ενέσιμα βιολογικά υλικά μπορούν να απορροφηθούν και κρατούν 9 - 12 μήνες. Η δράση του Botox κρατάει 4 - 5 μήνες. Υπάρχουν βέβαια και μόνιμα ενέσιμα υλικά, που όμως δεν συνιστούμε, γιατί παρουσιάζονται επιπλοκές μερικές φορές.

Πόσο καιρό κάνει να επιστρέψει κάποιος στις φυσιολογικές του δραστηριότητες ύστερα από ένα face-lift;
Οι περισσότεροι μπορούν να επιστρέψουν σε πλήρη κοινωνική και αθλητική δραστηριότητα τρεις εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Είναι καλύτερα κάποιος να κάνει face-lift όταν είναι νέος;
Η κατάλληλη περίοδος για να χειρουργηθεί κάποιος είναι όταν θέλει να διορθώσει αλλαγές στο πρόσωπό του που οφείλονται στο πέρασμα του χρόνου.

Η ηλικία δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Οι κύριοι παράγοντες έχουν σχέση με τα γονίδια, τον τρόπο ζωής, τις αυξομειώσεις βάρους και το κάπνισμα. Αυτοί οι τέσσερις παράγοντες είναι καθοριστικοί για την εμφάνισή μας και για το πόσο γρήγορα γερνάμε.

Βέβαια, είναι καλύτερα να κάνουμε το face-lift όταν οι ιστοί είναι σε σχετικά καλή κατάσταση. Έχουμε καλύτερα αποτελέσματα όταν το κολλαγόνο στο δέρμα μας παραμένει σε καλή κατάσταση και σε αρκετή ποσότητα.

Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα από ένα face-lift;
Όποιος χειρουργηθεί έχει καλύτερη εμφάνιση για το υπόλοιπο της ζωής του. Βέβαια, σε 10 χρόνια από το χειρουργείο η εμφάνιση δεν είναι τόσο καλή όσο τα πρώτα χρόνια, γιατί ο χρόνος δεν σταματά και συνεχίζουμε να γερνάμε.


Είναι δυνατόν το face-lift να αποτύχει και οι ιστοί να πέσουν;

Όχι, οι ιστοί δεν πέφτουν σε ένα πραγματικό face-lift. Οι αλλαγές που κάνουμε κατά το χειρουργείο με την επανατοποθέτηση των ιστών από τα βαθύτερα στρώματα είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς.

Γιατί υπάρχουν αναφορές για face-lifts που πέφτουν;
Μερικοί προσπαθούν να σηκώσουν τους ιστούς τοποθετώντας 1-3 ράμματα υπό τοπική αναισθησία σχετικά επιφανειακά. Πολλές φορές αυτά σπάνε και το πρόσωπο πέφτει. Σε κάθε περίπτωση είναι γνωστό ότι με αυτήν την τεχνική (threadlift) το πρόσωπο γυρνά στην προηγούμενη εμφάνισή του πολύ γρήγορα.

Τι είδους αναισθησία είναι απαραίτητη;
Face-lifts μπορούν να γίνουν με τοπική αναισθησία και μέθη ή με γενική αναισθησία. Και τα δύο είναι αποτελεσματικά. Μερικές φορές η έκταση της επέμβασης και οι προσωπικές προτιμήσεις καθορίζουν και το είδος της αναισθησίας.

Για την εμφάνισή μας και για το πόσο γρήγορα γερνάμε καθοριστικά είναι τα γονίδια, ο τρόπος ζωής, οι αυξομειώσεις του βάρους και το κάπνισμα, όχι η ηλικία.

Ιωάννης Γιαννάς
MD, FRCS (Plas), FEBOPRAS
Πλαστικός Χειρουργός, Ευρωκλινική Αθηνών


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή