ΦΛΕΒΑ ΑΠΟ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΕΣΩΣΕ 10ΧΡΟΝΗ


Τεχνητή φλέβα από βλαστοκύτταρα κατάφερε να σώσει τη ζωή 10χρονου κοριτσιού στη Σουηδία. Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Γκέτενμποργκ αντικατέστησε βουλωμένη αρτηρία της μικρής ασθενούς με την πρώτη φλέβα που παρασκευάστηκε σε εργαστήριο χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα από τον οργανισμό της.

Η επιτυχία της πρώτης αυτής μεταμόσχευσης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «The Lancet», ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω έρευνα πάνω στην αναζήτηση τρόπων δημιουργίας νέων οργάνων.

«Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι στο άμεσο μέλλον θα είμαστε σε θέση να μεταμοσχεύουμε ευρέως και αρτηρίες και φλέβες» δήλωσε η Σουχίτρα Σουμιτράν-Χόλγκερσον, καθηγήτρια Μεταμοσχευτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Γκέτενμποργκ και μέλος της ομάδας που πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση τον Μάρτιο του 2011.

Η 10χρονη ασθενής έπασχε από μπλοκαρισμένη πυλαία φλέβα, η οποία διοχετεύει αίμα από τα έντερα και τη σπλήνα στο ήπαρ - κατάσταση που, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Οι ειδικοί πήραν ένα κομμάτι εννέα εκατοστών από τη βουβωνική αρτηρία θανόντα δότη και αφαίρεσαν όλα τα ζώντα κύτταρά της, αφήνοντας μονάχα τον πρωτεϊνικό σκελετό της. Στη συνέχεια ενέχυσαν σε αυτόν βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών του κοριτσιού και δύο εβδομάδες αργότερα προχώρησαν στη μεταμόσχευση.

Η Σουμιτράν-Χόλγκερσον δήλωσε ότι η ομάδα της είχε απλοποιήσει ήδη τη διαδικασία και είναι πλέον σε θέση να πάρει τα απαιτούμενα βλαστοκύτταρα από το αίμα αντί για τον μυελό των οστών, ενώ σκοπεύουν να δοκιμάσουν την τεχνική και στη μεταμόσχευση αρτηριών μέσα στο έτος.

«Στο μέλλον θα βλέπουμε να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερα εξατομικευμένα μοσχεύματα» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το πλεονέκτημα της εφαρμογής της νέας αυτής μεθόδου στη 10χρονη ασθενή ήταν ότι γλίτωσε το κορίτσι από την επώδυνη διαδικασία αφαίρεσης φλεβών από τον λαιμό ή το πόδι, καθώς επίσης και από την ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι φλέβες έχουν σχετικά απλή δομή και μικρές κατασκευαστικές απαιτήσεις.


Πηγή Espresso


    Στην κορυφή