ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΑΡΙΟΙ: Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ


"Η πρόσφατη εξαγγελία του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδου, με την οποία θα επιτραπούν οι εκπτώσεις στη χονδρική τιμή των φαρμάκων προκαλεί εύλογες απορίες για την πολιτική φαρμάκου, που ακολουθεί το υπουργείο με τις συνεχείς παλινωδίες και έντονη ανησυχία για την τύχη του κλάδου των φαρμακοπηθηκών, όπου απασχολούνται τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι και ο οποίος συμβάλει καθοριστικά στην ομαλή λειτουργία του συστήματος διανομής του φαρμάκου στη χώρα μας."

Τα παραπάνω επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων και συνεχίζει:
"Η πρόσφατη εξαγγελία γεννά ερωτηματικά, καθώς προ εξαμήνου ήταν ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος, που απαγόρευσε, κατόπιν σοβαρής μελέτης και ενημέρωσης, το μέτρο των εκπτώσεων. Οι λόγοι για τους οποίους είχε ληφθεί η ορθή τότε απόφαση παραμένουν.

Το μέτρο των εκπτώσεων δεν είναι καινούργιο: έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί τεράστια προβλήματα στην ομαλή διάθεση του φαρμάκου και στην κάλυψη των αναγκών, διαμορφώνει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και οδηγεί σε μονοπωλιακές συνθήκες. Ουδόλως δε στηρίζει τον ασθενή, καθώς οι εκπτώσεις δεν φτάνουν στον καταναλωτή, αλλά απλά αναδιανέμει τα όποια κέρδη σε όφελος των ισχυρότερων και κυρίως της φαρμακοβιομηχανίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, τις οποίες διαμορφώνει με τη δική του ευθύνη, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ένας ολόκληρος κλάδος οδηγείται στην οικονομική ασφυξία και το αδιέξοδο, ο χώρος του φαρμάκου στον απόλυτο έλεγχο των πολυεθνικών, με τους ασθενείς και τα ταμεία, όχι απλά να μην επωφελούνται, αλλά να κινδυνεύουν στην πορεία να γίνουν έρμαια
ολιγοπωλιακών και μονοπωλιακών καταστάσεων. Εφιστούμε την προσοχή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο κλάδος των φαρμακαποθηκαρίων είναι πλέον στα όρια της επιβίωσης.

Το μικτό ποσοστό κέρδος του φαρμακεμπορίου μειώθηκε δραστικά με τα μέτρα του τελευταίου έτους και έχει περιοριστεί πλέον σε οριακό ποσοστό του 4,5% - 4,7%, όταν το κόστος λειτουργίας ξεπερνά συχνά ακόμη και το 4,4% που μαζί με τις επισφάλειες και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος δανεισμού, καθιστά τη λειτουργία των περισσότερων φαρμακαποθηκών αμφίβολη.

Η συμπίεση του ποσοστού κέρδους καθιστά αδύνατη την παροχή οποιασδήποτε έκπτωσης από τις φαρμακαποθήκες προς τα φαρμακεία, με αποτέλεσμα τυχόν επαναφορά του καθεστώτος των εκπτώσεων να ωφελεί αποκλειστικά και μόνο τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να παρέχουν μειωμένες τιμές κατά το δοκούν.

Το ΥΥΚΑ ανοίγει την κερκόπορτα ώστε, οι φαρμακοβιομηχανίες διά μέσου των απευθείας πωλήσεων προς τα φαρμακεία, να παράξουν εκπτώσεις (ιδιοποιούμενες το φαρμακεμπορικό κέρδος ) με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν στην αγορά και να αφανίσουν τις φαρμακαποθήκες.

Το ΥΥΚΚΑ δείχνει να αδιαφορεί για την εμπειρία του παρελθόντος, καθώς το μέχρι τώρα ισχύον νομικό καθεστώς απαγόρευε τις εκπτώσεις, ακόμη και τις έμμεσες, διαβλέποντας ακριβώς αυτόν τον κίνδυνο, την επικράτηση δηλαδή της ζούγκλας της δήθεν ελεύθερης αγοράς, για ένα κοινωνικό αγαθό, όπως είναι το φάρμακο, το οποίο είναι διατιμημένο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ και όχι καταναλωτικό προϊόν, για να υπόκειται σε τέτοιου είδους κανόνες τυφλού ανταγωνισμού.

Το ΥΥΚΑ οφείλει να αντιληφθεί πως με δεδομένο ότι η λιανική τιμή είναι σταθερή και διαμορφώνεται από το κράτος, αυτό πρέπει να ισχύει και στη χονδρική και άρα οφείλει να μην επιτρέψει στα ισχυρά συμφέροντα να κυριαρχήσουν στην αγορά.

Τυχόν αλλαγή στο ισχύον καθεστώς, δεν θα αφανίσει απλά ένα ολόκληρο κλάδο με χιλιάδες εργαζόμενους και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, αλλά θα οδηγήσει σε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις όπως:

Πρώτον στον έλεγχο μακροπρόθεσμα της αγοράς από τις φαρμακοβιομηχανίες, που θα μπορούν πλέον ως κυρίαρχες να καθορίζουν την τιμολογιακή πολιτική του φαρμάκου.
Δεύτερον στην έλλειψη φαρμάκων, αφού κάθε βιομηχανία θα ενδιαφέρεται για την προώθηση των δικών της φαρμάκων και όχι για την ομαλή τροφοδοσία των φαρμακείων, που αποτελεί πρώτιστο στόχο των φαρμακαποθηκών, ώστε αυτές να εξασφαλίζουν την συνεργασία τους με τα φαρμακεία - πελάτες τους.

Ο Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων έχει ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Θέλουμε ένα ειλικρινή διάλογο, που δεν θα εξαρτάται και δεν θα επηρεάζεται από τις πολιτικές συγκυρίες. Ζητούμε τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος, που προβλέπει την απαγόρευση των εκπτώσεων στο χονδρεμπόριο".



    Στην κορυφή