Ενέσεις στη σπονδυλική στήλη για γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο της μέσης


Περίπου 75-85% των ανθρώπων θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του πόνο στη μέση (οσφυαλγία). Ο πόνος αυτός της μέσης συχνά περιορίζεται σε κάποιο σημείο το οποίο μπορεί να εντοπισθεί ψηλαφητικά (triggger point). Σε άλλες περιπτώσεις ο εντοπισμός του πόνου είναι πιο δύσκολος, είτε γιατί είναι διάχυτος και επεκτείνεται προς την πλάτη, ή τους γλουτούς ανάλογα με την παθολογία, είτε γιατί τα σημεία έκλυσης του πόνου (triggger points) είναι παραπάνω από ένα. Πόνος που να πηγαίνει στο πόδι (ισχιαλγία), που σημαίνει ερεθισμό νεύρου που ξεκινάει από τη μέση, εμφανίζεται πιο σπάνια (3-5%), και μπορεί να συνυπάρχει με πόνο στη μέση (οσφυοϊσχιαλγία), ή όχι.

Τις περισσότερες φορές η διάγνωση μπορεί να τεθεί από τον εξειδικευμένο ιατρό από τη λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση κατά την οποία πρέπει να βρεθεί το σημείο, ή τα σημεία έκλυσης του πόνου. Η ακτινογραφία επιβεβαιώνει τη διάγνωση και αποκλείει σοβαρότερες παθήσεις (λοιμώξεις, κατάγματα, όγκους). Σε ειδικές περιπτώσεις, ανάλογα με την παθολογία, πρέπει να γίνονται εξετάσεις όπως η μαγνητική και η αξονική τομογραφία.

Ο πόνος της μέσης μπορεί να διαρκέσει συνήθως από λίγες ημέρες μέχρι 4 εβδομάδες. Η συνηθέστερη αντιμετώπιση είναι η φαρμακευτική αγωγή και η φυσικοθεραπεία. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις και σε περιπτώσεις που ο πόνος δεν αντιμετωπίζεται σωστά αρχικά, μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μήνες επηρεάζοντας τη ψυχολογία του ασθενούς.

Σε όλες τις περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε αυτές που ο πόνος είναι μεγαλύτερος μπορεί να γίνει θεραπεία με ενέσεις (εγχύσεις) αντιφλεγμονωδών φαρμάκων στη σπονδυλική στήλη. Οι ενέσεις αυτές είναι ασφαλής όταν γίνονται από έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρό. Πρέπει να γίνονται με ειδικές βελόνες και το είδος και η δόση του φαρμάκου να είναι το κατάλληλο για τον κάθε ασθενή.

Οι ενέσεις στη σπονδυλική στήλη πρέπει να συνδυάζονται και με άλλες μορφές θεραπείες όπως φαρμακευτική, φυσικοθεραπεία, θεραπευτικές ασκήσεις και δεν πρέπει να διαφημίζονται ως «μαγικές» με φάρμακα «ειδικής κατασκευής». Θα πρέπει ο εξειδικευμένος ιατρός να εξηγεί ότι οι ενέσεις αυτές δρουν συνδυαστικά και υποστηρίζουν την υπόλοιπη θεραπευτική αγωγή. Σε σοβαρές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης έχουν βραχυπρόθεσμο, ή καθόλου αποτέλεσμα.

Οι ενέσεις στη σπονδυλική στήλη δε θα πρέπει να συγχέονται με τις ενδοδισκικές θεραπείες όπως η έγχυση gel στο μεσοσπονδύλιο δίσκο (δισκοπλαστική) οι οποίες γίνονται με τοπική αναισθησία υπό ακτινολογική καθοδήγηση στο νοσοκομείο και θεωρούνται χειρουργικές επεμβάσεις.

Η ανακούφιση του πόνου που προσφέρουν εξαρτάται απόλυτα από τη σωστή διάγνωση , τον εντοπισμό της πηγής του πόνου και την έγχυση του φαρμάκου στο σωστό σημείο. Οι ενέσεις αυτές μπορούν να γίνουν στο ιατρείο αλλά απαιτούν μεγάλη εμπειρία για να έχουν αποτέλεσμα. Συνιστάται οι περιπτώσεις που απαιτούν αποκλεισμούς νεύρων να γίνονται σε νοσοκομείο με τη βοήθεια ακτινοσκοπικού μηχανήματος.

Λόγω της γρήγορης ανακούφισης από τον πόνο που προσφέρουν, πολλές φορές από την πρώτη ώρα, ανάλογα πάντα με την εμπειρία του ιατρού, είναι πολύ διαδομένες σε αθλητές, καλλιτέχνες και ανθρώπους με πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Η διατήρηση της ανακούφισης από τον πόνο που προσφέρουν οι ενέσεις (εγχύσεις) στη σπονδυλική στήλη, εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος και από την υπόλοιπη θεραπευτική αγωγή που θα ακολουθηθεί.


Ανδρέας Μοράκης
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Ορθοπαιδικός,
Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης
www.andreasmorakis.gr


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

Απαλαχτείτε από πόνους στη σπονδυλική στήλη με την κατάλληλη φυσικοθεραπεία!
    Στην κορυφή