Εμφυτεύματα: Μύθος ή πραγματικότητα


Τα τελευταία χρόνια τα εμφυτεύματα γίνονται όλο και πιο γνωστά στο ευρύ κοινό. Ο λόγος; Οι δυνατότητες που μας δίνουν ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας του κοντινού παρελθόντος και μοιάζουν να αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας του μέλλοντος. Κι αν κάποιος βιαστεί να χαρακτηρίσει την τελευταία ρήση τρελή ή εξωπραγματική θα πρέπει πρώτα να δει πού βρίσκονται σήμερα οι δυνατότητες της σύγχρονης οδοντιατρικής:

Καινούρια ακίνητα δόντια μέσα σε μία εβδομάδα ή και μέσα σε μια μέρα, πλήρης ακινητοποίηση της κινητής ολικής οδοντοστοιχίας (μασέλας) μέσα σε μια μέρα, άμεση αποκατάσταση αισθητική, λειτουργική και κοινωνική, σε έναν κόσμο που όλο και πιο πολύ ζητά τα πάντα μέσα σε όσο το δυνατό μικρότερο χρονικό διάστημα, χθες δηλαδή.

Δόντια που έσπασαν ή βγήκαν μετά από ατύχημα, άνθρωποι που για χρόνια πίστευαν ότι αναπόφευκτα θα καταλήξουν στη λύση της μασέλας στο ποτήρι μετά τα εξήντα ή και τα πενήντα, αποκαθίστανται μέσα σε χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από μία μέρα μέχρι τέσσερις μήνες, ανάλογα την περίπτωση, αποκτώντας όμορφα και ακίνητα δόντια σαν τα φυσικά που θα κρατήσουν για μια ζωή!!! Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι ξαναγεννιούνται. Δεν είναι λίγη μια δεύτερη ευκαιρία με δόντια καινούρια και υγιή ... ο άνθρωπος γυρίζει πίσω το βιολογικό του ρολόι και ξαναγίνεται δώδεκα χρονών, όσο ήταν όταν ολοκληρώθηκε η ανατολή των φυσικών του μονίμων δοντιών!

Οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή εμφύτευση δεν είναι τόσο δύσκολες: καλή γενική υγεία ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου, και υγιεινός τρόπος ζωής θέτουν όπως είναι φυσικό τις καλύτερες προυποθέσεις για καλή πρόγνωση και μακροχρόνια επιβίωση των εμφυτευμάτων. Σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο πρόβλημα π.χ. πίεση, ζάχαρο κλπ απαιτείται συνεργασία με τον παθολόγο ιατρό προκειμένου ο ασθενής να φθάσει στην εμφύτευση ρυθμισμένος ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές. Τέλος, σε ειδικές περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη απορρόφηση στο οστούν της γνάθου, ο γναθοχειρουργός μπορεί να προχωρήσει στη χρήση μοσχεύματος προκειμένου να αποκαταστήσει το έλλειμα πριν ή και στον ίδιο χρόνο με την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί ότι υπάρχουν κάποιοι μύθοι γύρω από τα εμφυτεύματα που παραμένουν σαν συνέπειες του παρελθόντος.

Μύθος Νο 1: τα εμφυτεύματα μπορεί να αποριφθούν

Τα εμφυτεύματα δεν απορρίπτονται...στη χειρότερη περίπτωση δεν ενσωματώνονται π.χ. σε βαρείς καπνιστές – ακόμη και σε αυτή την περίπτωση απομακρύνονται εύκολα, ακόμη και χωρίς αναισθησία γιατί απλούστατα δεν αποτελούν κομμάτι του οργανισμού.

Μύθος Νο 2: τα εμφυτεύματα πονάνε

Τα εμφυτεύματα δεν πονάνε... ούτε κατά την τοποθέτηση όπου γίνεται τοπική αναισθησία ίδια με αυτή που κάνουμε και στα σφραγίσματα, ούτε και μετά γιατί είναι εντελώς αδρανή και απόλυτα βιοσυμβατά – το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα είναι το ίδιο που χρησιμοποιείται και σε άλλες προσθέσεις που τοποθετούνται στο ανθρώπινο σώμα π.χ. τεχνητές αρθρώσεις.

Μύθος Νο 3: τα εμφυτεύματα είναι ακριβά... πόσο αξίζει μια καινούρια οδοντοστοιχία με εγγύηση σαράντα χρόνων; (τόσα περίπου χρόνια έχει στο στόμα του τα εμφυτεύματα αυτός στον οποίο πρωτοτοποθετήθηκαν τα εμφυτεύματα καινούριας γενιάς τύπου βίδας που τοποθετούμε και σήμερα) Τα ποσοστά επιτυχίας, σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, είναι ιδιαίτερα υψηλά: για την άνω γνάθο ~97% και για την κάτω γνάθο 99%!!!

Η διαδικασία τοποθέτησης είναι απλή. Στις περισσότερες περιπτώσεις λαμβάνεται εκτός της πανοραμικής και αξονική τομογραφία. Στην επόμενη φάση και αφού ο προσθετολόγος σε συνεργασία με τον περιοδοντολόγο ή τον γναθοχειρουργό καθορίσουν τις θέσεις που θα τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα γίνεται η χειρουργική επέμβαση που διαρκεί από ένα τέταρτο για ένα δόντι μέχρι δύο ώρες για όλη τη γνάθο. Όπως είπαμε και παραπάνω πόνος δεν υπάρχει ούτε κατά την τοποθέτηση, ούτε κατά την επούλωση κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενής λαμβάνει κοινά παυσίπονα. Έπειτα από την πρώτη εβδομάδα αφαιρούνται και τα ράμματα, ενώ ο ασθενής από τη δεύτερη κιόλας μέρα μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Αν τα εμφυτεύματα φορτιστούν άμεσα, η αποκατάσταση τοποθετείται στο στόμα από την πρώτη κιόλας μέρα ή μέσα στις πρώτες επτά μέρες από την επέμβαση. Στην πιο κλασσική περίπτωση όμως (η λεγόμενη άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση) η τελική αποκατάσταση τοποθετείται στο στόμα ενάμιση έως τέσσερις μήνες μετά.

Μετά την τελική προσθετική αποκατάσταση ο ασθενής παρακολουθείται στα προληπτικά check up από τον θεράποντα προσθετολόγο, και τον περιοδοντολόγο για την μακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσματος.



Συχνές ερωτήσεις


Θα δείχνει το καινούριο μου δόντι φυσικό;

Τα καινούρια σας δόντια θα είναι ότι πιο κοντά στα φυσικά σας δόντια. Θα φαίνονται, θα λειτουργούν και θα τα αισθάνεστε σαν τα δικά σας δόντια.


Πόσο επιτυχία θα έχει αυτή η επέμβαση;

Επιστημονικές κλινικές έρευνες για πάνω από 20 χρόνια έχουν αποδείξει πως είναι μια από τις πιο αξιόπιστες θεραπευτικές πράξεις στην οδοντιατρική. Υπό ελεγχόμενες συνθήκες, τα ποσοστά επιτυχίας ξεπερνούν το 95%.


Θα μπορώ να μασάω όπως και με τα φυσικά μου δόντια;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μασητική ικανότητα βελτιώνεται εξαιρετικά με την βοήθεια των εμφυτευμάτων . Μετά από πολύ μικρή περίοδο προσαρμογής η ικανότητα μάσησης είναι ανάλογη με αυτή των φυσικών δοντιών.


Είναι η επέμβαση επώδυνη;

Όχι. Ασθενείς αναφέρουν πως η ενόχληση είναι ελάχιστη είτε κατά την διάρκεια, είτε μετά την επέμβαση. Οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν πολύ λιγότερη ενόχληση απ’ αυτό που ανέμεναν. Η πλειοψηφία των ασθενών νιώθει άνετα απλά με Depon – Panadol κ.τ.λ.


Είμαι κατάλληλος υποψήφιος για εμφυτεύματα;

Οι περισσότεροι ενήλικες, ανεξάρτητα από ηλικία, μπορούν να έχουν εμφυτεύματα. Ο κυριότερος περιοριστικός παράγοντας είναι η ποσότητα του οστού , εάν αυτό έχει απορροφηθεί, αλλά και σε αυτή την περίπτωση ο χειρουργός σας μπορεί να σας προτείνει την κατάλληλη λύση. Επίσης, εάν έχετε διάφορα ιατρικά προβλήματα συζητήστε τα με τον χειρουργό σας.


Πόσο θα στοιχίσει;

Το κόστος θα προσδιοριστεί από την έκταση των διαγνωστικών μεθόδων που θα χρειαστούν ( π.χ. απλή ακτινογραφία ή κάτι πιο σύνθετο;), τον αριθμό των εμφυτευμάτων που θα χρειαστούν για τις ανάγκες σας, το επίπεδο δυσκολίας, τις τυχόν βοηθητικές επεμβάσεις για να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα και τέλος τον τύπο της στεφάνης, της γέφυρας ή της οδοντοστοιχίας που καλύπτει καλύτερα τις απαιτήσεις σας .


ΚΩΣΤΟΜΟΙΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ
ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

www.athenssmile.gr


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή