Έφτιαξαν αντισυλληπτικό σε τζελ


Χρησιμοποιείται μία φορά την ημέρα και απελευθερώνει ορμόνες που αποτρέπουν την εγκυμοσύνη. Επιπλέον δεν έχει τις παρενέργειες του γνωστού «χαπιού», όπως η ακμή και η αύξηση του σωματικού βάρους.

Ένα επαναστατικό αντισυλληπτικό τζελ, το οποίο χρησιμοποιείται μία φορά την ημέρα και απελευθερώνει ορμόνες που αποτρέπουν την εγκυμοσύνη, χωρίς τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχει το «Χάπι» -όπως ακμή και αύξηση του σωματικού βάρους- τελειοποίησαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Οργανώσεις Οικογενειακού Προγραμματισμού χαιρέτησαν το «δημιούργημα» των Αμερικανών επιστημόνων, επισημαίνοντας ότι «οποιοδήποτε αντισυλληπτικό μέτρο αυξάνει τις επιλογές των γυναικών, προκειμένου να αποφευχθεί μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, είναι ευπρόσδεκτο».
Το τζελ το οποίο, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, αναμένεται να βάλει στο... ράφι το παραδοσιακό «Χάπι», απλώνεται στο δέρμα και συγκεκριμένα στα χέρια, τους μηρούς τους ώμους και την κοιλιά και, εν συνεχεία, απορροφάται από τον οργανισμό.

Για μία εβδομάδα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί όπως ακριβώς και το «Χάπι», προκειμένου να προκληθεί η έμμηνος ρύση.
Οι εμπνευστές του, μία ομάδα επιστημόνων από το ερευνητικό κέντρο «Population Council» στη Νέα Υόρκη, το βάπτισαν Nestorone (εμπεριέχει έναν νέο τύπο συνθετικής προγεστερόνης - μοιάζει με τη φυσική ορμόνη και έναν τύπο οιστρογόνων ).

Το αντισυλληπτικό τζελ, που τελειοποιήθηκε και με τη βοήθεια της φαρμακευτικής εταιρείας Αntares Pharma, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους, σε αντίθεση με το «Χάπι» το οποίο μπορεί να επέμβει στην παροχή του γάλακτος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άριστη δόση του τζελ έχει υπολογιστεί στα 3 mg ημερησίως.


Δοκιμές

Το μεγαλύτερο, όμως, πλεονέκτημά του είναι ότι δεν έχει τις τυπικές παρενέργειες που έχει το «Χάπι» -όπως ακμή και αύξηση του σωματικού βάρους- οι οποίες εμφανίζονται στο 40% των γυναικών, δήλωσε η επικεφαλής της νέας μελέτης, δρ Ρουθ Μέρκατζ. Η ίδια πρόσθεσε πως αν οι δοκιμές συνεχίσουν να είναι θετικές, το προϊόν θα κυκλοφορήσει λίαν συντόμως στην αγορά.

Τo προϊόν παρουσιάστηκε από τους επιστήμονες στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στις ΗΠΑ.
Τα αποτελέσματα των δοκιμών σε διάστημα επτά μηνών έδειξαν πως καμία από τις 18 εθελόντριες, ηλικίας 20 έως 40 ετών, δεν έμεινε έγκυος χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο τζελ, το οποίο εκλύοντας ορμόνες καταστέλλει την παραγωγή ωαρίων στις ωοθήκες.
«Το τζελ βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο της ανάπτυξής του και αυτή η πρώτη μελέτη έδειξε πως είναι αποτελεσματικό», είπε η δρ Μέρκατζ και πρόσθεσε:

«Το πρόγραμμα προβλέπει να το δοκιμάσουμε σε πάρα πολλές ακόμα γυναίκες, ώστε να είμαστε βέβαιοι για την αποτελεσματικότητά του».


Πηγή ΕΘΝΟΣ online


    Στην κορυφή