ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ 2011 (ECCEO)


Τα αποτελέσματα δύο σημαντικών μελετών ανακοινώθηκαν από την εταιρεία Amgen στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Οστεοπόρωση και την Οστεοαρθρίτιδα (ECCEO11-IOF) που πραγματοποιήθηκε στην Βαλένθια της Ισπανίας στις 23-26 Μαρτίου 2011, τα οποία δείχνουν ότι η χορήγηση Denosumab αυξάνει σταδιακά την οστική πυκνότητα, ένα σημαντικό δείκτη οστικής ισχύoς, στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και στο ολικό ισχίο και επιπλέον βελτιώνει τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία σε σύγκριση με τη χορήγηση alendronate.

Η επέκταση της μελέτης FREEDOM (Fracture REduction Evaluation of Denosumab in Osteoporosis every 6 Months), έδειξε ότι η θεραπεία με Denosumab, του πρώτου και μοναδικού αναστολέα του RANK Ligand για τη θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης, αύξησε σημαντικά την οστική πυκνότητα (BMD) μετά από πέντε χρόνια συνεχούς αγωγής τόσο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης όσο και στο ολικό ισχίο. Ειδικότερα, επιτεύχθηκε αύξηση 13,7% της οστικής πυκνότητας στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και αύξηση 7% της οστικής πυκνότητας ολικού ισχίου.

Επιπλέον, η μελέτη DAPS (Denosumab Adherence Preference and Satisfaction), έδειξε ότι οι γυναίκες με μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση παρουσίασαν σημαντικά μεγαλύτερη συμμόρφωση, προσκόλληση και παραμονή στη θεραπεία με Denosumab σε σύγκριση με τη χορήγηση alendronate, ενός από του στόματος διφωσφονικού σκευάσματος, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Η προσκόλληση στη θεραπεία μετρήθηκε για 2 χρόνια και περιλαμβάνει τη συμμόρφωση δηλαδή το πόσο καλά οι ασθενείς ακολουθούν τις οδηγίες λήψης φαρμάκου όσο και την επιμονή που απεικονίζει κατά πόσο οι ασθενείς παραμένουν στη θεραπεία.

Επιπρόσθετα, περισσότερο από το 90% των ασθενών προτίμησε το Denosumab ως θεραπευτική επιλογή έναντι της alendronate. Σημαντικά περισσότερες ασθενείς εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τον τρόπο χορήγησης του Denosumab (υποδόρια ένεση) σε σύγκριση με την από του στόματος χορηγούμενη alendronate.

«Παρά τη διαθεσιμότητα αρκετών θεραπευτικών επιλογών, πολλές γυναίκες με μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους όπως τους έχει υποδειχθεί από τον θεράποντα ιατρό και συνεπώς κινδυνεύουν να εμφανίσουν κατάγματα» σημείωσε ο καθηγητής Nick Freemantle, του Πανεπιστημίου του Birmingham, UK. «Το denosumab αποτελεί μία σημαντική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς, όχι μόνο λόγω της αποτελεσματικότητας και ασφάλειάς του αλλά και επειδή, όπως δείχνει αυτή η μελέτη, αυξάνονται οι πιθανότητες οι γυναίκες να συνεχίσουν τη θεραπεία σε σύγκριση με την εβδομαδιαία από του στόματος λήψη του alendronate».


    Στην κορυφή