ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ


Ευρωπαϊκή νομοθεσία με κοινές προδιαγραφές για τα βιολογικά απορρυπαντικά και καλλυντικά, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο.

Αντίθετα με τα βιολογικά τρόφιμα, όπου σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία υπάρχει ήδη από τη δεκαετία του 1990, σήμερα στην Ευρώπη για τα βιολογικά καλλυντικά υπάρχουν αρκετά πρότυπα πιστοποίησης, διαφορετικά μεταξύ τους (Γερμανία: NATRUE, BDIH, Ιταλία: ICEA, Γαλλία: ECOCERT, Βρετανία: SOIL ASSOCIATION και άλλα) που τελικά κατάληξαν σε κοινό πρότυπο (COSMOS), χωρίς όμως να έχουν λυθεί όλες οι διαφοροποιήσεις.

Η ανάπτυξη όλων αυτών των προτύπων, δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα βιολογικά καλλυντικά, όμως η ισχύς τους δεν είναι γενικευμένη, υποχρεωτική και κοινή για όλα τα κράτη μέλη. Ανάλογο είναι το πρόβλημα για τα απορρυπαντικά και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

Στη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα καλλυντικά (κανονισμός ΕΚ αρ.1223/2009) που θα τεθεί σε ισχύ από το 2013, το θέμα αφήνεται σε εκκρεμότητα, καθώς δε θεσπίζεται κοινό πρότυπο για τα βιολογικά καλλυντικά, αναγνωρίζεται όμως δυνατότητα της Κομισιόν να ρυθμίσει το θέμα σε συνεργασία με τις χώρες μέλη στα πλαίσια ενός Σχεδίου Δράσης για ειδικές κατηγορίες προϊόντων.

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά την Κομισιόν αν σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες για Ευρωπαϊκό Κανονισμό που θα καλύπτει το κενό.

«Η χρήση βιολογικών προϊόντων στην καθαριότητα των χώρων αλλά και στην προσωπική μας περιποίηση, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να προστατευθούμε από το χημικό πόλεμο που γίνεται καθημερινά στο σπίτι μας, στους χώρους που εργαζόμαστε και κινούμαστε, αλλά και πάνω στο σώμα μας, με απορρυπαντικά και καλλυντικά που δε γνωρίζουμε ούτε τη σύσταση ούτε τις επιπτώσεις τους», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουμε για τα βιολογικά προϊόντα, και στους τομείς αυτούς, ευρωπαϊκούς κανόνες και νομοθεσία ανάλογη με αυτά που ισχύουν για τα βιολογικά τρόφιμα. Προσπαθούμε να πιέσουμε την Κομισιόν για ένα απαραίτητο βήμα, που θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει από καιρό».


    Στην κορυφή