"ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ" ΑΠΕΙΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ


Υπό απειλή βρίσκεται η έρευνα πάνω σε ανθρώπινα βλαστοκύτταρα στην Ευρώπη, σύμφωνα με επιστολή ομάδας επιστημόνων στο Nature, όπου επισημαίνεται ότι στους κύκλους του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εξετάζεται το ενδεχόμενο της κατάργησης του καθεστώτος προστασίας για ευρεσιτεχνίες που έχουν να κάνουν με έρευνες πάνω σε εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα.

Συγκεκριμένα, υποβλήθηκε από δικαστικό λειτουργό η πρόταση πως θα έπρεπε να είναι παράνομο να επιτρέπεται η κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών όπου έλαβε χώρα έρευνα που προϋπέθετε καταστροφή εμβρύων.Οι δικαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τέτοιες προτάσεις, αλλά μπορούν να επιλέξουν να το κάνουν εάν το επιθυμούν.Τα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα έχουν τη δυνατότητα σχηματισμού οποιουδήποτε ιστού στο σώμα. Είναι πολλοί οι επιστήμονες πως θεωρούν πως αποτελούν «κλειδί» στην ιατρική του μέλλοντος, καθώς μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων κυττάρων για την αντιμετώπιση ασθενειών.

Μετά από μία δεκαετία ερευνών, οι πρώτες κλινικές δοκιμές έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ.
Το βασικό επιχείρημα των επιστημόνων που έστειλαν την επιστολή στο Nature είναι ότι η βιομηχανία δεν πρόκειται να κάνει τον κόπο να επενδύσει σε έρευνες πάνω σε βλαστοκύτταρα εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα κατοχύρωσης/ προστασίας των ανακαλύψεων μέσω ευρεσιτεχνιών.
Ένας εκ των συντελεστών της επιστολής είναι ο καθηγητής Όστιν Σμιθ του Wellcome Trust Centre for Stem Cell Research στο Κέμπριτζ. «Θα ήταν καταστροφικό εάν το δικαστήριο αποφασίσει να ακολουθήσει αυτή τη συμβουλή. Θα αποτελούσε τρομακτική απειλή για το μέλλον της βιοϊατρικής έρευνας στην Ευρώπη, και κάποια προγράμματα θα κατέρρεαν…θα έστελνε το μήνυμα ότι οι επιστήμονες έχουν εμπλακεί σε παράνομη δραστηριότητα, οπότε κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ αρνητικό για την κοινότητά μας, και θα μείωνε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης» είπε σχετικά.

Κατά τον Σμιθ, υπάρχουν αυτή τη στιγμή παραπάνω από 100 «σειρές» εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων που θα μπορούσαν να διατηρηθούν επ'αόριστον, οπότε οι φόβοι περί «εμπορευματοποίησης» των ανθρωπίνων εμβρύων είναι αβάσιμοι.

Ο καθηγητής Πιτ Κόφεϊ. Διευθυντής του London Project to Cure Blindness, είπε ότι υπάρχει μία «ηθική υποχρέωση για τη θεραπεία ασθενειών» και αν εφαρμοστεί απαγόρευση στις ευρεσιτεχνίες, τότε η Ευρώπη θα χάσει την πρωτοκαθεδρία της στο συγκεκριμένο τομέα.Πρώτη αναφορά στο θέμα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είχε γίνει από τη Greenpeace.

Πηγή Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


    Στην κορυφή