ΕΥΚΟΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ


Σε διαρκή έξαρση βρίσκονται οι αλλεργίες στα μικρά παιδιά των μεγαλουπόλεων.] Με έξαρση άσθματος απειλούνται τα παιδιά του… νέφους! Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι: τα μισά από τα παιδιά που σήμερα μεγαλώνουν σε μεγαλουπόλεις μέχρι το 2020 θα υποφέρουν από κάποια μορφή αλλεργίας.

«Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 θα υποφέρουν από αλλεργίες τα μισά παιδιά ηλικίας 10 έως 15 ετών, τη στιγμή που σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 15%» προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Φλοριάνο Μπονιφάτσι, διευθυντής του τμήματος Ανοσοαλλεργικών Παθήσεων του Νοσοκομείου της Αγκόνα, επισημαίνοντας ότι περισσότερο κινδυνεύουν τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αστικές περιοχές ή σε τόπους με ακραίες κλιματικές συνθήκες.

Σε αύξηση εμφανίζεται κυρίως ο πυρετός του χόρτου, που έχει ως κύρια συμπτώματα τον κνησμό, το κοκκίνισμα των ματιών και το αλλεργικό συνάχι, ενώ ιδιαίτερα συχνά στα παιδιά είναι και τα κρούσματα άσθματος. Υπολογίζεται μάλιστα ότι η συχνότητά του έχει αυξηθεί κατά 38% τα τελευταία δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αλλεργιολογίας, ο μεγάλος ένοχος είναι το νέφος που προκαλείται από τα οχήματα. Πιο επικίνδυνοι αποδεικνύονται οι κινητήρες ντίζελ, καθώς τα μικρά σωματίδια που εκπέμπουν εισχωρούν εύκολα στους βλεννογόνους προκαλώντας άμεση οξεία φλεγμονώδη δράση.

«Στις πόλεις, πέρα από το νέφος, υπάρχει και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο προκαλεί ταχύτερη αναπαραγωγή των φυτών και άρα μεγαλύτερη παραγωγής γύρης. Μάλιστα η γύρη αυτή είναι πιο ερεθιστική και αλλεργιογόνος σε σχέση με αυτή των φυτών που αναπτύσσονται στην εξοχή» τόνισε ο καθηγητής Μπονιφάτσι.

Σε ό,τι αφορά τις ακραίες κλιματικές συνθήκες, οι επιστήμονες εξηγούν ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκαλούν τη διασπορά τεράστιων ποσοτήτων σπορίων γύρης, που αποτελούν πραγματική απειλή για τους αλλεργικούς. Κι όταν πρόκειται για παιδιά, των οποίων το αναπνευστικό και ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερη προδιάθεση στην εμφάνιση αλλεργικού άσθματος.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης στην προκειμένη περίπτωση είναι η συστηματική σωματική άσκηση. Ενδεικνυόμενα σπορ είναι το κολύμπι, η ποδηλασία και η κωπηλασία, αθλήματα που γυμνάζουν τους πνεύμονες και τους βοηθούν να διαχειρίζονται καλύτερα τις πιθανές φλεγμονές.

Πηγή Espresso

    Στην κορυφή