"ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟΣ" Ο ΧΥΜΟΣ ΑΠΟ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ


Οι αθλητές θα πρέπει να βλέπουν πλέον τα παντζάρια με άλλο μάτι, σύμφωνα με την έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου, Exeter. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο χυμός των παντζαριών δίνει στους αθλητές περισσότερη δύναμη και αντοχή.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος ποδηλάτες, οι οποίοι κατανάλωσαν πριν από κάθε αγώνα χυμό από παντζάρια. Τα οφέλη του συγκεκριμένου χυμού είναι πολλά, όπως αύξηση αντοχής, μείωση της αρτιριακής πίεσης, αποτροπή της ανοίας και αρκετή ενέργεια. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα παντζάρια περιέχουν άφθονα νιτρώδη, ουσία πολύτιμη για τον οργανισμό, τα οποία βρίσκονται σε όλα τα λαχανικά. Αυτή η ουσία διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, επιταχύνοντας τη ροή του οξυγόνου στους μυς, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου.

Οι ποδηλάτες, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, πραγματοποίησαν αγώνες πίνοντας πριν χυμό από παντζάρια. Αποδείχτηκε πως ήταν πιο γρήγοροι και είχαν περισσότερη αντοχή και ενέργεια. Τα νιτρώδη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επέτρεψαν στους μυς και στην καρδιά των αθλητών, να εργαστούν αποτελεσματικά. Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Andrew Jones, δήλωσε πως “είναι η πρώτη φορά που μελετήθηκαν οι θετικές επιπτώσεις στον οργανισμό, από το χυμό των παντζαριών. Τα υψηλά ποσοστά νιτρωδών που βρέθηκαν στα συγκεκριμένα λαχανικά, θα δώσουν ένα νέο και καύτερο ποτό στους αθλητές. Δεν αφορ'α όμως μόνο τους επαγγελματίες αθλητές, αλλά και όσους θέλουν καλύτερη ποιότητα ζωής και ευεξία”.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό “Science in Sports”.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online


    Στην κορυφή