ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Η ΑΫΠΝΙΑ


Τα αποτελέσματα της έλλειψης ύπνου είναι γνωστά και δυστυχώς αρκετές φορές θανατηφόρα. Ένας κουρασμένος οργανισμός έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να προκαλέσει οδικό ατύχημα και πέρα από αυτό έχει αποδειχθεί πως αυξάνεται ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, κατάθλιψης και παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του ιατρικού Πανεπιστημίου Warwick, οι γυναίκες επηρεάζονται αρνητικά από την έλλειψη ύπνου, περισσότερο από τους άντρες. Συγκεκριμένα στις γυναίκες χτυπάει περισσότερο στο συναισθηματικό τομέα, αλλά και αυξάνει την πίεση του αίματος. Μια άλλη έρευνα, του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ με το ίδιο θέμα, κατέληξε στο γεγονός πως η έλλειψη ύπνου προκαλεί προβλήματα και στις σχέσεις ενός ζευγαριού.

Ο Francesco Cappuccio, καθηγητής της καρδιαγγειακής ιατρικής και επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Warwick, προσθέτει πως η αϋπνία μπορεί ακόμα και να μειώσει το χρόνο ζωής. Ωστόσο, έχουν εντοπιστεί σημαντικές διαφορές μεταξύ των φύλων, όσον αφορά τις συνέπειες της αϋπνίας, ιδίως την επίπτωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, συμπληρώνει ο Cappuccio. Οι γυναίκες που κοιμούνται συνήθως πέντε ώρες ή λιγότερο, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση συγκριτικά με τις γυναίκες που κοιμούνται επτά ώρες κάθε βράδυ. Για τους άνδρες, από την άλλη, η αρτηριακή πίεση παραμένει σταθερή, όσην ώρα κι αν κοιμούνται.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές τονίζουν τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν, ιδίως οι γυναίκες που βρίσκονται πριν την εμμηνόπαυση, για στεφανιαία νόσο. Τη στιγμή που ο οργανισμός αναπαύεται, η πίεση πέφτει, άρα όταν ο ύπνος είναι λίγος, η πίεση θα είναι μεγαλύτερη. Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή, οι στατιστικές δείχνουν πως οι γυναίκες κοιμούνται λιγότερο από τους άντρες και αυτό οφείλεται στις κοινωνικές πιέσεις που δέχονται, όπως οικογένεια, εργασία, σπίτι και κοινωνική ζωή.

Ένα ακόμα σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας, είναι πως η αϋπνία μπορεί να οδηγήσει και σε παχυσαρκία, μιας και επηρεάζονται οι ορμόνες του οργανισμού. Πάντως οι ερευνητές δικαιολογούν τις γυναίκες, μιας και είναι στη φύση της, όπως οι ίδιοι λένε. Θεωρούν πως η γυναίκα έχει ελαφρύ και σύντομο ύπνο επειδή το μητρικό ένστικτο τις ξυπνά. Όταν κλαίει ένα μωρό, η γυναίκα είναι αυτή που θα ξυπνήσει αμέσως και θα τρέξει κοντά του και αυτό έχει διαπεράσει τη φύση της πλέον. Οι επιστήμονες προχωρούν μάλιστα και ένα βήμα πιο κάτω και ταυτοποιούν αυτή τη συμπεριφορά της γυναίκας με τον φλοιό RAS, που βρίσκεται στον εγκέφαλο και συνδέεται περισσότερο με τη λογική.

Πηγή ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online


    Στην κορυφή