ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ


Με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών και της Παγκόσμιας Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία, η ΜΚΟ Γραμμή Ζωής παρουσίασε , το 18μηνο απολογισμό του προγράμματος SILVER ALERT HELLAS, του Εθνικού Συντονιστικού Προγράμματος έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων, με Συνέντευξη Τύπου, που φιλοξενήθηκε από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (στην αίθουσα Αντώνης Τρίτσης).

Στη Συνέντευξη Τύπου, έγινε και η επίσημη παρουσίαση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ για την ευημερία και την αξιοπρέπεια των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας WEDO.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Εκ των πραγμάτων, οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας. Παρά το ότι συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε αυτούς με τον όρο: «οι απόμαχοι της ζωής», οι ηλικιωμένοι σήμερα συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, αφού στην εποχή μας παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας. Όχι μόνο για τη συνεχιζόμενη προσφορά τους, αλλά και για λόγους ευαισθησίας απέναντι σε μια ομάδα πολιτών που καθίστανται εκ των πραγμάτων όλο και πιο αδύναμοι, έχουμε όλοι την υποχρέωση να φροντίζουμε για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, με τα προγράμματα και τις δομές που αναπτύσσει, προσπαθεί βασισμένη στην εθελοντική προσφορά να βοηθήσει όσο μπορεί στην κατεύθυνση αυτή. Το Κόκκινο Κουμπί, το πρόγραμμα του Εθελοντή Γείτονα, η Πανελλήνια Τράπεζα Αίματος για την Τρίτη Ηλικία, η Στήριξη μέσω των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών της Κοινωνικής Υπηρεσίας, η Νομική Υπηρεσία, το πρόγραμμα SILVER ALERT, η Γραμμή 1065 για καταγγελίες κακομεταχείρισης και κακοποίησης ηλικιωμένων, τα επισιτιστικά προγράμματα, είναι κάποιες από τις υπηρεσίες της ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, που προσπαθούν να παρέχουν στους ηλικιωμένους το αίσθημα ασφάλειας, κοινωνικοποίησης και αξιοπρέπειας που πρέπει να έχει κάθε πολίτης αυτής της χώρας.

Με την ενεργοποίηση ενός Silver Alert υπάρχει η άμεση, έγκαιρη και λεπτομερής ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων. Ειδικά για έναν ηλικιωμένο, ο οποίος συνήθως ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή ή πάσχει από γεροντική άνοια ή Alzheimer κλπ, ο χρόνος είναι πολύτιμος. Με τη λειτουργία του Silver Alert και τη βοήθεια των ΜΜΕ και άλλων Φορέων ο χρόνος έναρξης της αναζήτησης ελαχιστοποιείται και, σε πολλές περιπτώσεις, έχει αποβεί σωτήριος.

Σήμερα, έχοντας καταγράψει την κοινωνική δυναμική του Προγράμματος, την ευρεία αποδοχή του από ιδιώτες, ενεργούς πολίτες και κρατικούς φορείς, αισθανόμαστε αισιόδοξοι βλέποντας απλούς πολίτες να κοιτούν με έγνοια τον ηλικιωμένο που συναντούν μόνο του σε μια πλατεία, σε ένα πάρκο, στο σταθμό του τρένου, σε ένα σοκάκι. Αυτή, ακριβώς, η κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, μας επιτρέπει σήμερα να εντοπίζουμε επτά (7) στους δέκα (10) ηλικιωμένους που έχουν εξαφανισθεί και έχει εκδοθεί Silver Alert για τον εντοπισμό τους. Τα διαθέσιμα στοιχεία που έχει συλλέξει η Κοινωνική Υπηρεσία της οργάνωσης, μαρτυρούν του λόγου το αληθές.

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 18μηνου απολογισμού του SILVER ALERT, ο Πρόεδρος του Δ.Σ της ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, κος Γεράσιμος Κουρούκλης, αναφέρθηκε στα προγράμματα και τις δράσεις της Οργάνωσης, ενώ τόνισε ότι: «Καθημερινά δεκάδες ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας που οι περισσότεροι πάσχουν από τη νόσο ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ , βγαίνουν από το σπίτι τους και εξαφανίζονται. Κάθε λεπτό που περνάει, μπορεί να κοστίσει την ίδια τους τη ζωή! Μέχρι τον Μάρτιο του 2011, ο μόνος τρόπος για την αναζήτηση των ανθρώπων αυτών στη χώρα μας, εκτός βέβαια από τη σημαντική συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, ήταν οι προσπάθειες των συγγενών και φίλων που εκτός από εξουθενωτικές και ψυχοφθόρες, ήταν και πολύ δύσκολο να έχουν σύντομα θετικό αποτέλεσμα. Η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ με το SILVER ALERT HELLAS, καλύπτει πλέον αυτό το κενό. Το SILVER ALERT HELLAS είναι το πρώτο οργανωμένο σύστημα που λειτουργεί σε χώρα της Ευρώπης για την έγκαιρη και έγκυρη δημόσια κοινοποίηση και μετάδοση πληροφοριών, που αφορούν στην εξαφάνιση ηλικιωμένων. Το πρόγραμμα Silver Alert, με τη σημαντική συμβολή του Ιδρύματος ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, που είναι δωρητής του προγράμματος, οργανώθηκε και σήμερα φιλοξενείται και λειτουργεί στους χώρους της οργάνωσης Γραμμή Ζωής. Τα τέλη εκχώρησης και χρήσης των τηλεφωνικών γραμμών τα έχει αναλάβει ως χορηγός η εταιρία FORTHNET, ενώ την τεχνική υποστήριξη έχει αναλάβει ως χορηγός η εταιρία ΑΜΙΤΕΛ Α.Ε. -επίσημος περιφερειακός αντιπρόσωπος της Panasonic Hellas A.E. Η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στο πρόγραμμα είναι όχι μόνο σημαντική αλλά και υποδειγματική. Είναι πολύ σημαντικό ότι πολλές κρατικές οντότητες, διυπουργικές συνεργασίες, Σύλλογοι, άλλοι Φορείς και τα Μέσα Επικοινωνίας, ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, ειδησεογραφικά πόρταλς, μετέχουν σε αυτή τη δραστηριότητα.» Ιδιαίτερη μνεία, στο σημείο αυτό, έκανε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. στη συνεργασία της ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ με τη δημοσιογράφο – ερευνήτρια Αγγελική Νικολούλη, η οποία ευγενικά προσφέρθηκε να συμμετέχει στο τηλεοπτικό σποτ προβολής του SILVER ALERT ΕΛΛΑΣ, ενώ και η συμβολή της μέσα από το ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ υπήρξε σημαντική για τις επιτυχημένες αναζητήσεις ηλικιωμένων.

«Η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από το πρώτο 18μηνο λειτουργίας του Silver Alert αλλά και τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει τεκμηριώνουν την ανάγκη λειτουργίας του Silver Alert σε μία … «αντίστροφη λειτουργία». Δηλαδή, την ανεύρεση περιβάλλοντος ηλικιωμένου αγνώστων στοιχείων, που πάσχουν από Alzheimer, άνοια ή άλλες συναφείς διαταραχές και έχουν εντοπισθεί συμπωματικά από την αστυνομία, την δημοτική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, σε Νοσοκομεία ή ακόμη και από πολίτες. Η Γραμμή Ζωής έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες συνεργασίες και συνέσεις ώστε το πρόγραμμα να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Δωρητής και αυτού του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», συνέχισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κλείνοντας επεσήμανε: «Είμαστε περήφανοι να πούμε ότι το SILVER ALERT και το ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΟΥΜΠΙ, αναγνωρίζονται πλέον, από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία WEDO για την ευημερία και την αξιοπρέπεια των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, ως πρότυπα ΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ, στο Πλαίσιο Ποιότητας Υπηρεσιών Μακροχρόνιας Φροντίδας».

Η κα Λένια Βλαβιανού, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ανέφερε ότι: «Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πίστεψε εξαρχής στην ιδέα, τις δυνατότητες και τη σπουδαιότητα του SilverAlertκαι στήριξε με δωρεά του το πρόγραμμα, όταν αυτό πρωτοξεκινούσε, πριν από 18 μήνες.

Έκτοτε, η επιτυχία του προγράμματος, όπως διαφαίνεται μέσα από ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, καθώς και η εξαιρετική συνεργασία που ανέκαθεν είχαμε με τη Γραμμή Ζωής (το Ίδρυμα συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τη Γραμμή Ζωής το 2009, όταν το ΔΣ μας ενέκρινε δωρεά για την αγορά των δημοφιλών «κόκκινων κουμπιών»), ο επαγγελματισμός και η αφοσίωση των ανθρώπων σε έναν σκοπό με τον οποίο δυστυχώς όχι πολλοί ΜΚΟ ασχολούνται σήμερα – ήταν παράγοντες που συνετέλεσαν ώστε το Ίδρυμα να επαναλάβει την υποστήριξή του προς τη Γραμμή Ζωής, εγκρίνοντας νέα δωρεά, για τη λειτουργία και την επέκταση του προγράμματος Silver Alert, για τρία επιπλέον έτη.

Η επέκταση του προγράμματος Silver Alert αφορά την ανάπτυξη αντίστροφης υπηρεσίας, η οποία θα επιτρέπει σε ηλικιωμένα άτομα που δεν είναι σε θέση να δηλώσουν την ταυτότητά τους και, συνεπώς δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους, να λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται ώσπου να βρεθούν και να ειδοποιηθούν οι οικείοι τους. Η δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση γραμμής υποστήριξης και καταγγελίας κακοποίησης ηλικιωμένων, με λειτουργία επί 24ωρης βάσης.»

Η δημοσιογράφος – ερευνήτρια Αγγελική Νικολούλη, στην ομιλία της ανέφερε ότι « Διαπιστώσαμε ότι η κινητοποίηση μέσω του SILVER ALERT, σώζει ανθρώπινες ζωές! Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το SILVER ALERT και πλέον ο γείτονας ενδιαφέρεται για το διπλανό του, ή ακόμα και για κάποιον άγνωστο…. Χαίρομαι που η ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ επεκτείνει το έργο και τις δράσεις της, ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσω της γραμμής 1065, καταγράφονται στοιχεία για την κακοποίηση ηλικιωμένων». Η κα Νικολούλη, τόνισε ότι το ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ και μέσα από τη συχνότητα του ALPHA, όπου θα ξεκινήσει το Νοέμβριο.

Ο κ. Παναγιώτης Παπαντώνης, Αστυνόμος Β΄, προϊστάμενος του ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, τόνισε ότι: « Η Ελληνική Αστυνομία κατ’ επέκταση και ειδικά η Υπηρεσία μας έχει εντάξει την πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινομένου των Εξαφανίσεων στις άμεσες προτεραιότητές της, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανευρεθεί ο κάθε εξαφανισθείς», ενώ εξήρε την προσφορά και την ποιότητα συνεργασίας που της ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ με την ΕΛΑΣ.

Η κα Μυρτώ Ράγγα, γεροντολόγος, εκπρόσωπος της ΜΚΟ 50ΚΑΙ ΕΛΛΑΣ, υπεύθυνη του προγράμματος WEDO, μίλησε για το πρόγραμμα στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης της ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ: «Το WeDO είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα (2010-2012) συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ξεκίνησε από μια διευθύνουσα ομάδα αποτελούμενη από 18 εταίρους από 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που ενδιαφέρονταν να εργαστούν μαζί για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ατόμων που χρειάζονται φροντίδα και βοήθεια. Στόχος του έργου ήταν να δημιουργηθεί μια μόνιμη και ανοικτή Ευρωπαϊκή Εταιρική Συμμαχία των Ευρωπαϊκών, εθνικών και περιφερειακών / τοπικών φορέων, αφοσιωμένων στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών για τους ηλικιωμένους που χρειάζονται φροντίδα και βοήθεια και στην καταπολέμηση της κακοποίησης των ηλικιωμένων. Για το σκοπό του έργου, μια εθνική συμμαχία των ενδιαφερομένων συστάθηκε σε κάθε χώρα εταίρο για να εντοπιστούν τα κενά, να συμβάλλει στην συγγραφή ενός Ευρωπαϊκού Πλαισίου Ποιότητας Υπηρεσιών Μακροχρόνιας Φροντίδας και να αναπτύξει μια εθνική στρατηγική για την προστασία της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ηλικιωμένων ατόμων που χρειάζονται φροντίδα και βοήθεια. Ομοίως, μία Ευρωπαϊκή συμμαχία συγκέντρωσε τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να βοηθήσει τη συντονιστική ομάδα WeDO στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής στρατηγικής. … Η Εθνική Συμμαχία WeDO αποφάσισε να συνεχίσει τη δράση της ακόμα και μετά το τέλος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και ελπίζει στη συνεργασία των κρατικών φορέων αλλά και τη διεύρυνσή της με νέα μέλη. Η δικτύωση των συμμετεχόντων φορέων μέσα στη συμμαχία είναι ιδιαίτερα σημαντική και ωφελεί όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Ήδη εκπρόσωποι της εθνικής συμμαχίας συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές και διεθνείς συναντήσεις για θέματα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.»

Τη στήριξή τους στη συνεχή προσπάθεια της ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς και ασφαλούς διαβίωσης των ηλικιωμένων, εξέφρασαν ο κ. Κωνσταντίνος Ανανιάδης, Εκπρόσωπος του Ομίλου Forthnet, η Σύμβουλος του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ κα Βάλια Φράγκου, ο κ. Κίμων Βολίκας, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας και ο κ. Κωστής Προύσκας, εκπρόσωπος της Εταιρείας Νόσου ALZHEIMER και Συναφών Διαταραχών Αθηνών.


Πότε ενεργοποιείται το SILVER ALERT HELLAS

Οι περιπτώσεις εξαφάνισης ηλικιωμένων που μπορούν να χαρακτηριστούν ως περιστατικά για ενεργοποίηση Silver Alert, θα πρέπει να εκτιμώνται συλλογικά και να διαθέτουν κάποια από τα παρακάτω χαρακτηριστικά :

- Η ηλικία του εξαφανισθέντος ηλικιωμένου (65+).

- Σαφείς ενδείξεις ότι ο ηλικιωμένος βρίσκεται σε κίνδυνο (πχ λόγω αδυναμίας λήψης φαρμάκων σημαντικών για την υγεία του ή τη ζωή του)

- Υποψίες που να δηλώνουν πιθανή μεταφορά του ηλικιωμένου από τρίτους σε άλλη περιοχή από αυτή της διαμονής του

- Ο ηλικιωμένος να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην υγεία του

- Ο ηλικιωμένος να έχει τάση να κάνει κακό στον εαυτό του


    Στην κορυφή