ΕΣΑμεΑ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στους αρχηγούς των κομμάτων της κυβέρνησης απευθύνει η ΕΣΑμεΑ, με κύριο αίτημα την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους με διακριτά μέτρα.:

"Τα τελευταία δύο χρόνια τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους βιώνουν σε πολύ μεγαλύτερη ένταση τη φτώχεια την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τα ελάχιστα υποστηρικτικά μέτρα που ελήφθησαν για αυτούς την τελευταία διετία δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις σκληρές επιθέσεις που έχουν δεχτεί σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Η αναπηρική οικογένεια από την πρώτη στιγμή ζήτησε ουσιαστική προστασία και αντ’ αυτής βρέθηκε αντιμέτωπη με ενορχηστρωμένες επιθέσεις που αμαυρώνουν τη δημόσια εικόνα για την αναπηρία είτε για να καλυφθούν ανεπαρκείς πολιτικές προστασίας τους είτε για να καλυφθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι για ανεξέλεγκτες δημόσιες δαπάνες. Η επίκληση του φαινομένου των αναπήρων «μαϊμού» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να οδηγήσει στη γκιλοτίνα τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. Η Συνομοσπονδία ζητά τον έλεγχο και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων: είτε είναι πολίτες που σφετερίζονται την αναπηρία, είτε είναι γιατροί, είτε δημόσιοι λειτουργοί είτε πολιτικά πρόσωπα.

Ταυτόχρονα, όμως ζητά διακριτά και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ε.Σ.ΑμεΑ. και το αναπηρικό κίνημα θα αγωνιστούν ώστε να μην οδηγηθούν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, γνωστοποιώντας το ζήτημα της παραβίασης των συνταγματικών τους δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Η συζήτηση που έχει ανοίξει για την περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων και ελάχιστων οικονομικών παροχών και τροφοδοτείται συνεχώς από τα ΜΜΕ αφορά πολίτες που έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την κρίση.

Είναι αδιανόητη, απάνθρωπη και άνευ λογικής οποιαδήποτε συζήτηση για την περικοπή προνοιακών επιδομάτων, φοροαπαλλαγών και όποιων, πενιχρών άλλωστε, οικονομικών παροχών σε πολίτες που βιώνουν διαχρονικά τη φτώχεια την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτή η συζήτηση, από όπου και αν προέρχεται, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Η περικοπή κοινωνικών δαπανών από τους πιο φτωχούς πολίτες δεν μπορεί να αποτελέσει αντισταθμιστικό μέτρο για την τήρηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές της χώρας.

Καμία τρόικα και κανένα σχέδιο διάσωσης της χώρας δεν μπορεί να στηριχτεί στο άνοιγμα του Καιάδα για τα άτομα με αναπηρία του έτους 2012."

Δείτε εδώ την επιστολή


    Στην κορυφή