Ε.Σ.Α.μεΑ.: ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ/ΣΥΖΥΓΩΝ ΑΜΕΑ


Με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη η Ε.Σ.ΑμεΑ. υπενθυμίζει τις επανειλημμένες συναντήσεις στις οποίες, μαζί με την Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ. είχε ζητήσει την απόσυρση της διάταξης του άρθρου 37 του ν. 3996/2011, με την οποία οι όροι και οι προϋποθέσεις αυτής ισχύουν αναδρομικά (περ. στ. παρ. 1) για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης γονέων/κηδεμόνων και συζύγων ατόμων με βαριές αναπηρίες που είχαν κατατεθεί πριν τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή πριν τις 5 Αυγούστου 2011. Οι δεσμεύσεις του υπουργού για την επίλυση αυτού του σοβαρού ζητήματος ήταν σαφείς και βάσει αυτών τα Άτομα με Αναπηρία ακόμη περιμένουν την κατάθεση τροποποιητικής διάταξης με την οποία οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν κατατεθεί πριν τη δημοσίευση του ν. 3996/2011 θα εξεταστούν με το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε κατά την κατάθεση των αιτήσεων.

Σε όλο το χρονικό διάστημα αναμονής της υλοποίησης των παραπάνω δεσμεύσεων, τα ασφαλιστικά ταμεία προχωρούν στην έκδοση οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι πολλές αιτήσεις συνταξιοδότησης, που είχαν κατατεθεί βάσει των όρων και προϋποθέσεων της προηγούμενης νομοθεσίας, απορρίπτονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα ταμεία ζητούν από τους αιτούντες οι οποίοι προφανώς λάμβαναν μέρος της σύνταξης όλο το προηγούμενο διάστημα, να επιστραφούν πίσω αυτά τα ποσά.

Δηλαδή στην παρούσα στιγμή, και επειδή ακόμα δεν έχουν γίνει πράξη οι δεσμεύσεις του υπουργού, δημιουργούνται νέα προβλήματα που οδηγούν στον αφανισμό οικογένειες που έχουν στους κόλπους τους άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες.

Η Συνομοσπονδία ζητά άμεση έκδοση εγκυκλίου που θα ρυθμίζει τα ανωτέρω θέματα ώστε να μην βρεθούν σε πλήρες αδιέξοδο οι οικογένειες των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες. Την ευθύνη αυτής της απελπιστικής κατάστασης είναι ολοφάνερο ότι την έχει το Υπουργείο. Όμως με αυτή την απελπιστική κατάσταση έρχονται αντιμέτωποι οι ίδιοι οι γονείς και τα άτομα με βαριές αναπηρίες.




    Στην κορυφή