Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ο Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ


Η αναπηρία είναι ένα πολυεπίπεδο θέμα, όχι μόνο κοινωνικό. Η διάστασή της θα πρέπει να ενσωματωθεί σε όλες τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 4 Οκτωβρίου η συνάντηση μεταξύ του προέδρου του EDF Ιωάννη Βαρδακαστάνη, της γ.γ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Catherine Day και των γενικών διευθυντών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν ένα από τα θετικά αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης Υψηλού Επιπέδου της ΕΕ για την Αναπηρία, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννη Βαρδακαστάνη, προκειμένου να συζητήσουν για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και την ελεύθερη ΔΙΑκίνηση των 80 εκατομμυρίων Ευρωπαίων με αναπηρία.

Η σημερινή μια πολύ κρίσιμη συνάντηση με στόχο την εξασφάλιση της οριζόντιας εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD). Με την επικύρωση της CRPD, η πρόκληση για την ΕΕ είναι να αλλάξει τον τρόπο που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, που διαχειρίζεται τα θεσμικά της όργανα αλλά ακόμα και το πώς νομοθετεί. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πάρουν την Επιτροπή ως καλό ή ως κακό παράδειγμα. Δεδομένου ότι τα δικαιώματα που καλύπτονται από την CRPD είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας τομέας εργασιών της Επιτροπής που να εξαιρείται από την εφαρμογή της Σύμβασης. Γι 'αυτό είναι σημαντικό το γεγονός ότι όλες οι γενικές Διευθύνσεις της Επιτροπής συμμετέχουν στην υλοποίησή της.

Με το πέρας της συνάντησης, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε τα εξής: «Η CRPD είναι ένα μέσο που καλύπτει τα αστικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, όλες οι διαστάσεις των εσωτερικών και εξωτερικών πολιτικών. Η συνάντηση του αναπηρικού κινήματος με τους Γενικούς Διευθυντές πρέπει να είναι η αρχή μιας στενής συνεργασίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με αναπηρία δεν θα μείνουν εκτός κάθε πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήρθε η ώρα για την ΕΕ να αναλάβει την πρόκληση και να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της προς τη Σύμβαση. Ιδιαίτερα τώρα που η οικονομική κρίση λαμβάνει χαρακτηριστικά κρίσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    Στην κορυφή