Ε.Σ.Α.μεΑ: ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΧΑΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ


Να δοθεί ένα τέλος στην χαοτική κατάσταση που επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας, αναφορικά με τις Διευθύνσεις Πρόνοιας, μετά την Διοικητική μεταρρύθμιση, ζητά με επείγουσα επιστολή – αναφορά της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ). προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. υπενθυμίζει ότι η χορήγηση του προνοιακού επιδόματος, η έκδοση/ανανέωση δελτίων μετακίνησης και η χορήγηση των βιβλιαρίων απορίας αφορούν πολίτες οι οποίοι ζουν κατά κανόνα κάτω από το όριο φτώχειας. Έως και σήμερα υπεύθυνες για τη χορήγησή τους ήταν οι Διευθύνσεις Πρόνοιας των Νομαρχιών, οι οποίες με το νέο θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» μεταφέρονται στους Δήμους της χώρας. Η Ε.Σ.ΑμεΑ., σε μία προσπάθεια να προλάβει γεγονότα που θα απέβαιναν εις βάρος της ζωής των ατόμων με αναπηρία είχε ήδη συναντηθεί το Δεκέμβριο με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Στεφάνου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι εν λόγω υπηρεσίες θα παραμείνουν στις ίδιες κτιριακές εγκαταστάσεις και η μόνη αλλαγή που θα επέλθει θα είναι η αλλαγή της προϊσταμένης αρχής τους.

Τις τελευταίες ημέρες η Συνομοσπονδία, όπως αναφέρει, πληροφορήθηκε ότι κάποιοι Περιφερειάρχες ζητούν από τους υπαλλήλους των πρώην Διευθύνσεων Πρόνοιας των Νομαρχιών να αδειάσουν και να τους παραδώσουν τα γραφεία, ή προχωρούν ακόμα και σε μεταφορά προσωπικού από τις εν λόγω υπηρεσίες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δηλώνουν πλήρη άγνοια για τα τεκταινόμενα, με αποτέλεσμα πολίτες με αναπηρία σε όλη την χώρα να ανησυχούν έντονα για τις εξελίξεις.

Σε αυτή την φάση η Ε.Σ.ΑμεΑ ζητά "την άμεση αποστολή εκ’ νέου της εγκυκλίου που αφορά στο θέμα στους παραλήπτες της αλλά και την έκδοση ειδικότερων εγκυκλίων, εφόσον καθίσταται αναγκαίο, με νέες πληρέστερες διευκρινίσεις επί των σχετικών θεμάτων. Διευκρινίζει και υπενθυμίζει επίσης ότι το μήνα Μάρτιο τα άτομα με αναπηρία αναμένουν τη χορήγηση του προνοιακού επιδόματος, το οποίο είναι και το μόνο εισόδημά τους.

Δεν επιτρέπεται καμία ολιγωρία, ούτως ώστε οι αρμόδιοι υπάλληλοι να γνωρίζουν πως θα εξυπηρετήσουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο τους έλληνες πολίτες με αναπηρία και οι πολίτες με αναπηρία να γνωρίζουν σε ποιες υπηρεσίες θα απευθυνθούν."

Τέλος, η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά από τον υπουργό να προηγηθεί σύσκεψη, με τη συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ και της Ε.Σ.ΑμεΑ. για να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του «Καλλικράτη», σχετικά με τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.


    Στην κορυφή