Ε.Σ.Α.μεΑ.: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) με την δεύτερη επιστολή της μέσα σε δύο εβδομάδες προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, σχετικά με την διακοπή χορήγησης φαρμάκων σε ασφαλισμένους/χρόνια πάσχοντες του Δημοσίου.

Σήμερα και η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας έστειλε επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, με την οποία επισημαίνεται ότι απειλείται πλέον η ζωή εκατοντάδων θαλασσαιμικών, οι οποίοι δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα της αποσιδήρωσής τους. Ο κίνδυνος πλέον είναι ορατός και όπως φαίνεται απειλεί τη ζωή και άλλων χρονίως πασχόντων όπως: διαβητικών, νεφροπαθών, μεταμοσχευμένων, αιμορροφιλικών, καρκινοπαθών κ.λπ.

Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη λήψης κατεπειγουσών μέτρων αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης. Η Συνομοσπονδία ζητά με εντολή του ίδιου του υπουργού Υγείας, οι Διοικητές των Νοσοκομείων να προμηθεύσουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες με τα φάρμακα τους.

Το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως επείγον, αφού ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διαμήνυσες ότι την ίδια πρακτική θα ακολουθήσει και για όλα τα ταμεία τα οποία δεν έχουν εξοφλήσει τις προ εξαμήνου συνταγές των ασφαλισμένων τους. Ήδη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ΦΣΑ έχει προχωρήσει από την πρώτη ημέρα της απόφασης του Π.Φ.Σ. στην αναστολή της πίστωσης και την έχει επεκτείνει και στα υπόλοιπα ταμεία όπως ΤΣΑΥ, Συμβολαιογράφους, ΗΣΑΠ, ΕΤΕ.

Για πολλοστή όμως φορά τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις χρησιμοποιούνται ως όμηροι μεταξύ επαγγελματικών ομάδων και δημοσίου φορέα άσκησης πολιτικής. Σε αυτή την περίπτωση δεν απειλείται μόνο η καθημερινότητα των πολιτών με αναπηρία σε οικονομικό επίπεδο αλλά και η ίδια τους η ζωή.

Το αναπηρικό κίνημα καλεί όλους τους αρμόδιους αυτής της κατάστασης να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν σύμφωνα με το ηθικό και κοινωνικό δίκαιο.


    Στην κορυφή