Ε.Σ.Α.μεΑ: "ΔIKAIΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ"


Οι προσπάθειες της Ε.Σ.Α.μεΑ. και των φορέων μελών της να αναγνωριστεί το κόστος της αναπηρίας από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για το 2012 απέδωσαν καρπούς: με επιστολή της η πρόεδρος του Οργανισμού Βασιλική Τσιμπίδα ενημερώνει την Συνομοσπονδία και τα μέλη της ότι φέτος τα άτομα με αναπηρία ορίζονται δικαιούχοι με διαφορετικά εισοδηματικά κριτήρια σε σχέση με τους λοιπούς δικαιούχους, ενώ αντικειμενικά δε αυξάνεται και ο αριθμός των δικαιούχων ατόμων με αναπηρία.

Πράγματι, μετά από τις κρούσεις και τις προσπάθειες της Ε.Σ.Α.μεΑ., έχει διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων ατόμων με αναπηρία από πέρυσι, με τη διαφοροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων στους μεμονωμένους δικαιούχους με και χωρίς συνοδό. Έτσι, το 2011 οι μεμονωμένοι δικαιούχοι έπρεπε να έχουν εισόδημα λιγότερο από 17.000 ευρώ, ενώ για το 2012 λιγότερο από 27.000 ευρώ.

Το κόστος αναπηρίας λήφθηκε υπόψη στα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων ΑμεΑ και των λοιπών δικαιούχων: Έτσι, όταν δικαιούχοι είναι 2 άτομα με αναπηρία πρέπει να έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 27.000 ευρώ ενώ οι λοιποί δικαιούχοι μέχρι 23.000 ευρώ.
Αναλογικά και οι υπόλοιπες κατηγορίες δικαιούχων:

Δικαιούχοι 2 άτομα ΑμεΑ με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 31.000 ευρώ και λοιποί δικαιούχοι 3 άτομα με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 26.000
ευρώ, δικαιούχοι 4 άτομα ΑμεΑ με οικογενειακό εισόδημα (όχι πολύτεκνοι) 35.000 ευρώ και δικαιούχοι 4 άτομα με οικογενειακό εισόδημα (όχι πολύτεκνοι) 30.000 ευρώ, πολύτεκνοι ΑμεΑ 41.000 ευρώ, λοιποί πολύτεκνοι με εισόδημα μέχρι 36.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα φέτος διευρύνθηκαν οι κατηγορίες ατόμων με αναπηρία που δεν απαιτείται γνωμάτευση για συνοδό αυτών: από φέτος δεν απαιτείται γνωμάτευση και από τα προστατευόμενα μέλη με βαριές παθήσεις όπως αυτισμός, σύνδρομο Down, νοητική αναπηρία και εγκεφαλική παράλυση. Μέχρι το 2011 δεν απαιτούνταν γνωμάτευση για τους παραπληγικούς - κινητικά ανάπηρους, νεφροπαθείς υπό αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση, πάσχοντες από θαλασσαιμία και τυφλούς.

Το 2011 εκδόθηκαν πάνω από 41.000 δελτία κοινωνικού τουρισμού και για το 2012 φαίνεται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί, ενώ θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για την απογραφή.

Η Συνομοσπονδία και οι φορείς μέλη της δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν τιςnπροσπάθειες να μη μείνει κανένα άτομο με αναπηρία μόνο του στην κρίση.
Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ότι μας ανήκει - τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους δεν θα πληρώσουν μια κρίση για την οποία δεν ευθύνονται.






    Στην κορυφή