ΕΣΑΜΕΑ: ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ


«Κόλαφο» για την υγεία και την οικονομική κατάσταση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις χαρακτηρίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ). τη νέα, «αρνητική» λίστα φαρμάκων σε συνδυασμό με τη λίστα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.

Σε επείγουσα επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, η Συνομοσπονδία ζητά την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, που υποβάλλονται σε χρόνια θεραπευτική αγωγή και λαμβάνουν σε τακτική βάση φαρμακευτική αγωγή, από την αρνητική λίστα του Ε.Ο.Φ. Πολλά από αυτά τα σκευάσματα, τα οποία δεν θα συνταγογραφούνται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενδεχομένως να είναι μικρού κόστους, η χρήση τους όμως είναι τόσο συχνή για τους χρόνια πάσχοντες που οδηγεί πραγματικά σε οικονομική αφαίμαξη το πενιχρό εισόδημά τους.

Για παράδειγμα, υπάρχουν άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, τα οποία αντιδρούν στην ιντερφερόνη και χρόνια τώρα λάμβαναν ανοσοσφαιρίνες. Η μη συνταγογράφηση αυτού του σκευάσματος σε ένα χρόνια πάσχοντα, του οποίου η λειτουργικότητα παραμένει σταθερή στο χρόνο και δεν οδηγείται σε παράλυση των μυών του, είναι ένα άκρως σοβαρό ζήτημα.
Επίσης, άτομα με θαλασσαιμία ή συγγενείς καρδιοπάθειες έχουν ανάγκη από τη λήψη του viagra λόγω πνευμονικής υπέρτασης. Η μη συνταγογράφηση του φαρμάκου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας, έως και κίνδυνο για τη ζωή τους.

Η Συνομοσπονδία θεωρεί ότι η Πολιτεία έχει χρέος να θέσει τέρμα στην ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση και να περιορίσει την αλόγιστη σπατάλη πόρων. Όχι όμως με μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας οι οποίοι ανήκουν στις πιο ευπαθείς ομάδες. Ως ασφαλιστική δικλείδα, για την αποτροπή δυσάρεστων φαινομένων, προτείνει να αναφερθεί ρητά ότι η συνταγογράφηση θα συνοδεύεται από πλήρη αιτιολόγηση του θεράποντα ιατρού, καθώς και τη διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου των συνταγογραφήσεων που αφορούν χρόνια πάσχοντες.


    Στην κορυφή