ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΣΕ ΧΑΠΑΚΙ


Λύση σε όσους αγαπούν τον ήλιο, αλλά βαριούνται τις συχνές επαλείψεις με αντηλιακό κάθε δυο-τρεις ώρες, έρχονται να δώσουν Βρετανοί επιστήμονες που βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία του πρώτου αντηλιακού σε μορφή χαπιού. Οι ερευνητές του King's College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Πολ Λονγκ, έφτασαν στον στόχο τους αντλώντας έμπνευση από δείγματα κοραλλιών που συγκέντρωσαν από τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο της Αυστραλίας.

Ως γνωστόν, ο συγκεκριμένος θαλάσσιος οργανισμός που ζει σε ρηχά νερά μπορεί να προστατευτεί από την ηλιακή ακτινοβολία. Συλλέγοντας κοράλλια κατά τη διάρκεια νυχτερινών καταδύσεων και εκθέτοντάς στον ήλιο το επόμενο πρωί, οι ειδικοί είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον μηχανισμό της αντηλιακής τους προστασίας. «Ανακαλύψαμε ότι η άλγη παράγει ένα συστατικό το οποίο μεταφέρεται στο κοράλλι. Στη συνέχεια, αυτό μετατρέπεται σε αντηλιακό φίλτρο προς όφελος τόσο του κοραλλιού όσο και της άλγης» δήλωσε ο Λονγκ, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω φίλτρο δεν προστατεύει μόνο αυτούς τους οργανισμούς από τη βλάβη που προκαλούν οι ακτίνες UV, αλλά και τα ψάρια που τρέφονται από το κοράλλι. «Είναι ξεκάθαρο ότι το όφελος περνάει και στην τροφική αλυσίδα» πρόσθεσε.

Το νέο αυτό σκεύασμα που, όπως εκτιμούν, ενδέχεται να είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, θα μπορεί να προσφέρει αντηλιακή προστασία διάρκειας μερικών εβδομάδων, απαλλάσσοντάς μας έτσι από την ανάγκη χρήσης αντηλιακών κρεμών, ακόμη και γυαλιών ηλίου. Αν και θα είναι σε θέση να μας προστατεύει από τις ρυτίδες και τα άλλα σημάδια πρόωρης γήρανσης που προκαλεί ο ήλιος, δεν θα μας μαυρίζει, γεγονός που σημαίνει ότι οι λάτρεις της ηλιοκαμένης επιδερμίδας θα πρέπει να καταφεύγουν σε προϊόντα τεχνητού μαυρίσματος. Οι ειδικοί, που βρίσκονται ήδη πολύ κοντά στη δημιουργία του συγκεκριμένου αντηλιακού συστατικού στο εργαστήριο, υποστηρίζουν ότι το σκεύασμα θα πρέπει πρώτα να υποβληθεί σε σειρά τοξικολογικών εξετάσεων.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή