ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ


Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα, μας έχουν επηρεάσει όλους και ακόμα περισσότερο την ευπαθή ομάδα των ηλικιωμένων, οι οποίοι είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται δραματικά. Είδαν δραστικές περικοπές στο κοινωνικό κράτος και εντεινόμενη βία με αποτέλεσμα την - σε πολλές περιπτώσεις - πλήρη αίσθηση μοναξιάς και αδυναμίας.

Στη συγκυρία αυτή, η ΜΚΟ Γραμμή Ζωής, όπως ανακοίνωσε " αισθάνεται ότι η κοινωνία, με όλες τις δομές της, πρέπει να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους αυτούς. Είναι τώρα κάτι περισσότερο από αναγκαίο να στρέψουμε το βλέμμα και το ενδιαφέρον μας στους ηλικιωμένους γονείς, συγγενείς και συμπολίτες μας για να ενισχύσουμε την ασφάλεια και την αξιοπρέπειά τους και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά τους.

Με τη σύμπραξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Τράπεζας Τροφίμων- Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας, η ΜΚΟ Γραμμή Ζωής έθεσε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2012 το επισιτιστικό πρόγραμμα ετήσιας διάρκειας με τίτλο «Κάθε μέρα δίπλα τους», ενισχύοντας 300 άπορους ηλικιωμένους που διαβιούν στους Δήμους Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Σαλαμίνας, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Περάματος και Μεγαρέων (Μέγαρα, Κινέττα, Νέα Πέραμος).

Η δράση αυτή χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης που υλοποιεί λόγω των έκτακτων αναγκών που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση.

Η επιλογή των δικαιούχων του επισιτιστικού προγράμματος «Κάθε μέρα δίπλα τους» έγινε από την Κοινωνική Υπηρεσία της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής με κύρια κριτήρια την ηλικία, με προτεραιότητα την 4η ηλικία (75 ετών και άνω), το εισόδημα, την οικογενειακή κατάσταση και τα προβλήματα υγείας, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής άπορων ηλικιωμένων που μένουν μόνοι τους και δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν στους χώρους όπου πραγματοποιούνται συσσίτια ή άλλες παρόμοιες δράσεις.

Η Τράπεζα Τροφίμων (www.traptrof.gr), Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1995 με πρωτοβουλία του Γεράσιμου Βασιλόπουλου με σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων, έχει αναλάβει την παραγγελία, συσκευασία και αποθήκευση στις εγκαταστάσεις της των τροφίμων του επισιτιστικού προγράμματος, τα οποία στη συνέχεια διανέμονται κάθε μήνα από κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής στις οικίες των δικαιούχων ηλικιωμένων. Το μηνιαίο πακέτο που λαμβάνουν οι ηλικιωμένοι περιέχει ελαιόλαδο, ζυμαρικά, όσπρια, γάλα, φρυγανιές, κονσέρβες και άλλα απαραίτητα είδη διατροφής, σε ποσότητα ικανή πλέον του ενός μήνα, ενώ κάθε δικαιούχος ενισχύεται και με μηνιαίο οικονομικό βοήθημα για την κάλυψη των αναγκών του σε νωπά τρόφιμα, όπως κρέας, λαχανικά κλπ.

Η Κοινωνική Υπηρεσία της ΜΚΟ Γραμμή Ζωής προσφέρει, επίσης, την αναγκαία ψυχολογική υποστήριξη στους ηλικιωμένους, που υποδέχονται τη νέα αυτή πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης με πολλή χαρά, ενθουσιασμό και ανακούφιση."


    Στην κορυφή