ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας καινούργιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Συμβούλιο Υγιεινής (Hygiene Council) , βακτήρια όπως το E.coli και η Salmonella, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές μορφές τροφικής δηλητηρίασης, είναι ικανά να επιβιώσουν στις επιφάνειες του σπιτιού για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ το βακτήριο Staphylococcus μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 48 ώρες σε κάποιες επιφάνειες.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δρ. Άγγελος Χατζάκης, Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών:
«Τα αποτελέσματα της Μελέτης Βακτηριακής Επιβίωσης αποδεικνύουν ότι επιφάνειες που δείχνουν καθαρές μπορεί να συγκεντρώνουν επιβλαβή βακτήρια. Επομένως, η καλή υγιεινή, όπως ο καθαρισμός του σπιτιού και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, πρέπει να αποτελούν για όλους μας μία ιδιαίτερα σημαντική και καθημερινή συνήθεια, ώστε να σπάσει η αλυσίδα οποιασδήποτε μόλυνσης».

Πιο συγκεκριμένα, η Μελέτη Βακτηριακής Επιβίωσης εξέτασε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορούν να επιβιώσουν πέντε διαφορετικοί τύποι βακτηρίων σε συγκεκριμένα σημεία υγιεινής, όπως οι επιφάνειες της κουζίνας και τα υφάσματα, σε ένα εύρος θερμοκρασιών που υπάρχουν σε ένα τυπικό νοικοκυριό.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι το βακτήριο Staphylococcus μπορεί να επιβιώσει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παραμένοντας ζωντανό σε πλαστικές και ανοξείδωτες επιφάνειες μέχρι και 48 ώρες!

Αντίστοιχα, τα βακτήρια Ε. Coli, Campylobacter, Listeria και Salmonella επιβιώνουν για τουλάχιστον 3 ώρες στις ίδιες επιφάνειες, ενώ παραμένουν ζωντανά 2 με 3 φορές περισσότερο σε νωπό από ότι σε στεγνό ύφασμα.

Στη δεύτερη μελέτη που πραγματοποίησε το Συμβούλιο Υγιεινής (Hygiene Council) εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα διαφόρων τεχνικών καθαρισμού/ απολύμανσης.

Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, τα αντιβακτηριδιακά προϊόντα είναι πιο αποτελεσματικά ως προς τη μείωση του αριθμού των παθογόνων βακτηρίων στις επιφάνειες ενός κοινού νοικοκυριού, απ’ ότι κάποιο υγρό απορρυπαντικό πιάτων ή απλά το νερό.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα αντιβακτηριδιακά καθαριστικά προϊόντα ελέχθησαν για την αποτελεσματικότητά τους στη μείωση του αριθμού των μικροβίων (> 99.9 %) σε όλες τις επιφάνειες.

Παράλληλα, το νερό και το υγρό απορρυπαντικό πιάτων χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, στον καθαρισμό βακτηρίων, τα οποία όμως παρέμειναν ζωντανά στις επιφάνειες, με ένα σημαντικό αριθμό αυτών να μεταφέρεται στα πανιά καθαρισμού, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο επέκτασης της μόλυνσης.

Ο καθηγητής John Oxford, Πρόεδρος του Συμβουλίου Υγιεινής και καθηγητής Ιολογίας στο Barts School και το London School of Virology, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι:
«Οι μελέτες αυτές αποδεικνύουν πως τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε επιφάνειες του σπιτιού και να μεταφερθούν εύκολα στα πανιά καθαρισμού. Στην περίπτωση που δεν υφίστανται προσεκτικός χειρισμός και απολύμανση, υπάρχει η πιθανότητα τα νωπά υφάσματα κουζίνας να αποτελέσουν πηγή βακτηρίων, τα οποία μπορούν να μετακινηθούν και στις υπόλοιπες επιφάνειες. Θέλοντας να αποφύγουμε την επέκταση μόλυνσης, στοχεύουμε στην απαραίτητη απολύμανση, η οποία θα σκοτώσει τα επιβλαβή βακτήρια, προστατεύοντας όλη την οικογένεια».

Το Συμβούλιο Υγιεινής

Είναι μια πρωτοβουλία που συγκεντρώνει κορυφαίους διεθνείς εμπειρογνώμονες στον τομέα της μικροβιολογίας, ιολογίας, λοιμώδη νοσημάτων, της ανοσολογίας, και της δημόσιας υγείας για να διατυπώσει ρεαλιστικές και πρακτικές συστάσεις, για τη λήψη απλών μέτρων υγιεινής με σκοπό να βοηθήσει το ευρύ κοινό να βελτιώσει το επίπεδο υγιεινής στο σπίτι και την κοινότητα στην οποία ζει, συμβάλλοντας με τη σειρά του στην πρόληψη της εξάπλωσης όλων τα ειδών των λοιμώξεων.





Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Συμβουλίου Υγιεινής www.hygienecouncil.com


    Στην κορυφή