ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΝΩΜΙΕΣ ΣΤΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ


Η Α' Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Π & Α Κυριακού» (Διευθύντρια: Dr Λέλα Σταμογιάννου) διοργανώνει μετεκπαιδευτική ημερίδα Παιδιατρικής το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010 στο ξενοδοχείο King George Palace. Η θεματολογία της ημερίδας που έχει το γενικό τίτλο Επίκαιρα Θέματα και αντιγνωμίες στη Παιδιατρική περιλαμβάνει ενδιαφέροντα θέματα της καθημερινής Παιδιατρικής πράξης τα οποία συχνά προβληματίζουν τους Παιδιάτρους. Πρόθεση των οργανωτών της ημερίδας είναι η προσέγγιση των θεμάτων με το πνεύμα των σύγχρονων επιστημονικών απόψεων. Μερικές από τις ενδιαφέρουσεςς εισηγήσεις που θα αναπτυχθούν στην ημερίδα είναι οι εξής:

Ο Jochen Rossler προσκεκλημένος ξένος ομιλητής της ημερίδας, καθηγητής του κέντρου Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Freiburg της Γερμανίας, θα μιλήσει για τις νέες τάσεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων και ιδιαίτερα για τη φαρμακευτική θεραπεία η οποία έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

O κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος καθηγητής της Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας- επιδημιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ θα μιλήσει για τα επιστημονικά συμπεράσματα μετά την πρόσφατη επιδημία της γρίπης Η1Ν1. Η υψηλών τόνων διεθνής αντίδραση στο συμβάν ήταν δικαιολογημένη ή μήπως είχε υπαγορευθεί από οικονομικά συμφέροντα φαρμακευτικών εταιρειών; Κατά τη γνώμη του κ Παναγιωτόπουλου η προβολή των εκ των υστέρων γνώσεων στις εκ των προτέρων καταστάσεις στερείται επιστημονικής θεμελίωσης. Οι σχέσεις των φορέων υγείας με τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων πρέπει να διέπονται από σαφώς καθορισμένους κανόνες και διαφάνεια, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι μέχρι τώρα, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας.

Ο κ. Δημ. Δελής, Παιδίατρος Διευθυντής στην Α' Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Π κ Α Κυριακού», θα αναφερθεί στο ρόλο της παιδιατρικής παρέμβασης στην αντιμετώπιση των διαταραχών των λιπιδίων. Πολλές έμμεσες ενδείξεις συνηγορούν ότι η αυξημένη χοληστερόλη στην παιδική ηλικία δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά τη μέση ηλικία. Η κύρια θεραπευτική αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας βασίζεται στη σύσταση διαιτολογίου μειωμένης περιεκτικότητας σε λίπη, κορεσμένα λίπη, χοληστερόλη και απλά σάκχαρα, αυξημένη κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων και όταν είναι απαραίτητο η απώλεια βάρους και η αερόβια άσκηση. Για τα παιδιά με πολύ υψηλές τιμές χοληστερόλης διαθέτουμε σήμερα αποτελεσματικά φάρμακα, όπως οι στατίνες, που έχουν πάρει έγκριση για παιδιατρική χρήση.

Η κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, παιδίατρος-γαστρεντερολόγος στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» θα αναφερθεί στις πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής για τη διατροφή των βρεφών κατά τον 1ο χρόνο της ζωής. Η περίοδος αυτή έχει ζωτική σημασία για τη διαμόρφωση της μετέπειτα υγείας στην παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς και στην ενήλικο ζωή

Ο κ. Σπύρος Παραμυθιώτης, Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα αναπτύξει τα επιστημονικά δεδομένα για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα η εκτεταμένη χρήση των οποίων στην παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών, έχει προκαλέσει πληθώρα συζητήσεων και αντιδράσεων.

Η κα Ανδριανή Βαζαίου, Διευθύντρια στην Α' Παιδιατρική Κλινική και επιστημονική υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Π & Α Κυριακού» θα αναφερθεί στα τρόφιμα χαμηλής θερμιδικής αξίας, τα λεγόμενα light, και το ρόλο τους στη διατροφή των παιδιών.

Η κα Αντιγόνη Τριανταφυλλίδου, Επιμελήτρια της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Π & Α Κυριακού» θα αναφερθεί στην αύξηση και ανάπτυξη των παιδιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τα παιδιά αυτά έχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννηθούν πρόωρα και να παρουσιάσουν ενδομήτρια καθυστέρηση της αύξησης. Η αύξησή τους δεν φαίνεται να διαφέρει στις διάφορες ηλικίες ενώ ενδείξεις υπάρχουν για αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης στην παιδική ηλικία και μεταβολικού συνδρόμου στην ενήλικη ζωή.

Ο κ. Γιώργος Λάριος, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης της Α' Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου Αφροδίσιων και Δερματικών νόσων «Ανδρέας Συγγρός» θα μιλήσει για την ακμή που αποτελεί τη συχνότερη νόσο του δέρματος. Εμφανίζεται κυρίως κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας (προσβάλλοντας το 70-87% των εφήβων) ενώ μπορεί να επιμένει αρκετά χρόνια μετά την ενηλικίωση των ασθενών.

Η κα Μαρία Χατζηψάλτη, Επιμελήτρια της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Π & Α Κυριακού» θα αναφερθεί στην αναστολή της αύξησης που παρατηρείται όταν χορηγούνται κορτικοστεροειδή μακροχρόνια και σε υψηλές δόσεις.


    Στην κορυφή