ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ


Συνάντηση για την αυξημένη επικινδυνότητα των ρύπων που προέρχονται από τα καυσόξυλα και τις ξυλόσομπες στην υγεία των πολιτών είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης με τον Πρόεδρο κο Π. Ευσταθίου και στελέχη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ)

Με αφορμή την αυξημένη κατανάλωση βιοανθράκων από καυσόξυλα και ξυλόσομπες ως μια «φθηνότερη» λύση θέρμανσης εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου από την απειλητική διάσταση του φαινομένου που προκαλεί αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα στην υγεία των πολιτών. Χαιρετίζοντας τις συσκέψεις των αρμόδιων υπουργείων, ο ΙΣΑ ζητά την άμεση λήψη μέτρων για μια επιδοματική πολιτική στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η οποία μακροπρόθεσμα θα αποδώσει στην οικονομία του κράτους που διατηρεί υγιείς πολίτες.

Αντικείμενο της συζήτησης του Προέδρου του ΙΣΑ με τους εκπροσώπους του ΕΚΕΠΥ ήταν η μελέτη των επιδημιολογικών στοιχείων που αφορούν τα αναπνευστικά και τα καρδιαγγειακά προβλήματα από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια και παράλληλα η δρομολόγηση αποφάσεων και δράσεων του Ε.Κ.ΕΠ.Υ με την επιστημονική συνδρομή του Ι.Σ.Α για την παρακολούθηση της επικινδυνότητας της κατάστασης, ιδιαίτερα των χρονίως πασχόντων, των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών.

«Στόχος του ΙΣΑ είναι να επιταθεί κάθε προσπάθεια από την Πολιτεία, τους επιστημονικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους που θα μπορέσει να διαφυλάξει την υγεία όλων των πολιτών και να προλάβει τα σοβαρά νοσήματα, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και τους χρονίως πάσχοντες. Σε αυτήν την προσπάθεια, θα είμαστε αρωγοί μέσα από μία σειρά ενεργειών και δράσεων που στόχο έχουν να προλάβουν τα νοσήματα, να προστατέψουν τους αρρώστους, να διατηρήσουν τον πληθυσμό υγιή.» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Πατούλης

Οι ενέργειες του Ε.Κ.ΕΠ.Υ. γίνονται σε συνεργασία με το Υ.ΠΕ.Κ.Α., την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., το Γ.Χ.Κ., το Τμήμα Περιβαλλοντικής Φυσικής & Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Βιομηχανικής Έρευνας & Τεχνολογικών Ατυχημάτων του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και επιστήμονες του. Από το Ε.Κ.ΕΠ.Υ συστήθηκε ειδική ομαδα εργασίας που παρακολουθεί τα μετεωρολογικά δεδομένα σε σχέση με την ποσοτική εκτίμηση της ρύπανσης , μέσα από τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας και την προσομοίωση μελλοντικών δεδομένων ατμοσφαιρικών ρύπων. Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ κος Ευσταθίου δήλωσε ότι υπάρχει καθημερινή παρακολούθηση των ατμοσφαιρικών & μετεωρολογικών δεδομένων με χρήση κατάλληλων μοντέλων προσομοίωσης (real time) για την εκτίμηση της διάρκειας και τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι κατευθυντήριες γραμμές του WHO για την εκτίμηση υπέρβασης των αιωρούμενων μικροσωματιδίων > 50 μg/m3 αφορούν το πλαφόν επικινδυνότητας 35 φορών υπέρβασης σε ετήσια βάση, γεγονός που δυσχεραίνει την ετοιμότητα στη δυνατότητα πρόληψης ανά μήνα ή ανά δίμηνο. Το ΕΚΕΠΥ παρακολουθεί την επικινδυνότητα των ρύπων σε συνάρτηση με το ποσοστό προσελεύσεων σε πνευμονολογικές κλινικές (ποσοτικό στοιχείο παρακολούθησης ) και το ποσοστό εισαγωγών (ποιοτικό στοιχείο παρακολούθησης)

Ωστόσο, σημειώθηκε ότι κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει εάν στο μέλλον υπάρξει αύξηση της νοσηρότητας εάν οι υφιστάμενες επιβαρυντικές συνθήκες εξακολουθήσουν να καταγράφονται σε μάκρος χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου του Ι.Σ.Α με τον επικεφαλής και την ομάδα του Ε.ΚΕ.Π.Υ αποφασίστηκε η επιστημονική συνδρομή του Ι.Σ.Α στην παρακολούθηση της κατάστασης, και συγκεκριμένα:

· η συμμετοχή μέλους του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στην επιχειρησιακή επιτροπή του Ε.ΚΕ.Π.Υ για την εκτίμηση της επικινδυνότητας των ρύπων από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας.

· η σύσταση δικτύου από παθολόγους, γενικούς γιατρούς, παιδιάτρους και πνευμονολόγους που θα παρακολουθούν τα οξέα συμβάντα και τα επείγοντα περιστατικά και θα συγκεντρώνουν επιδημιολογικά στοιχεία με αντίστοιχη συμπλήρωση πρωτοκόλλου του Ε.ΚΕ.Π.Υ. και θα πραγματοποιούν δειγματοληπτικό έλεγχο, ανάλογα με τι μονάδα που προσέρχονται (Νοσοκομεία, Κλινικές, ΠΦΥ και την αιτία προσέλευσης ή εισαγωγής)

· η επανεξέταση της κατάστασης έπειτα από έναν μήνα.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν, επίσης, ο Υποδιοικητής του Ε.Κ.ΕΠ.Υ Νίκος Παπαγεωργίου, ο Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων του Ε.Κ.ΕΠ.Υ Ανέστης Γεωργιάδης, ο Διευθυντής του Γραφείου Επιθεώρησης του Ε.Κ.ΕΠ.Υ Νίκος Μίχος, η Γενική Συντονίστρια του Ε.Κ.ΕΠ.Υ Ζαχαρούλα Μανωλίδου, ο Συντονιστής του Ε.Κ.Ε.ΠΥ Σπύρος Παπανικολάου, ο επικεφαλής του Τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Ε.Κ.ΕΠ.Υ Περικλής Μπέκας.




    Στην κορυφή