ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ


Ένα «κύμα παχυσαρκίας» φαίνεται να «χτυπά» τον κόσμο, καθώς, σύμφωνα με νέα μελέτη, ο αριθμός των επικίνδυνα παχύσαρκων ενηλίκων έχει διπλασιαστεί από το 1980 μέχρι σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνδρες και γυναίκες- σχεδόν 1 στους 9 ενήλικες- πάσχουν από παχυσαρκία, σύμφωνα με έρευνα ομάδας του Imperial College London και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Το 2008 το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπήρχαν στατιστικά στοιχεία, 1 στις 7 γυναίκες και 1 στους 10 άνδρες ήταν παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία προκαλεί τρία εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο από καρδιοπάθειες, διαβήτη, είδη καρκίνου και άλλες ασθένειες.
Οι ερευνητές έκαναν λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

«Αυτό θα σημάνει δεκάδες εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί. Πρέπει να λάβουν χώρα άμεσες και γενικευμένες ενέργειες από κυβερνήσεις και υγειονομικά συστήματα παγκοσμίως» αναφέρεται στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet.
Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται κυρίως στον Δυτικό ανεπτυγμένο κόσμο (κυρίως σε ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία στις γυναίκες και Μ. Βρετανία και Αυστραλία στους άνδρες). Ωστόσο, οι αναπτυσσόμενες χώρες (κυρίως στη Μέση Ανατολή και σε ταχέως αστικοποιούμενες περιοχές) φαίνονται να…πλησιάζουν.

Οι δείκτες παχυσαρκίας έχουν διπλασιαστεί για τους άνδρες (από 4,8% σε 9,8% από το 1980), ενώ έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση και στις γυναίκες (από 7,9% σε 13,8%).

Για την εκτίμηση του βάρους χρησιμοποιείται ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ένας ΔΜΣ 25-30 δείχνει κάποιον που είναι υπέρβαρος, ενώ 30 και άνω υποδεικνύει παχύσαρκο.

Τα υψηλότερα επίπεδα ΔΜΣ είχαν κάτοικοι νησιών του Ειρηνικού (34-35), ενώ στην Ευρώπη, οι γυναίκες της Ρωσίας και του Μόλδοβα βρίσκονταν αρκετά ψηλά με 27,2 και 27,1. Η Τσεχία και η Ιρλανδία κατείχαν υψηλές θέσεις όσον αφορά τους άνδρες.

Στην «άλλη πλευρά του λόφου», οι πλέον…λυγερόκορμες είναι οι Ελβετίδες, με τις Γαλλίδες και τις Ιταλίδες να αγωνίζονται για τη 2η θέση. Η Ιταλία αποτελεί επίσης τη μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία σημειώθηκε πτώση του μέσου όρου ΔΜΣ, από 25,2 σε 24,8.

Η έρευνα επίσης ασχολήθηκε με θέματα πίεσης αίματος και επιπέδων χοληστερίνης. Τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης στις ευρωπαϊκές χώρες συναντώνται σε Ισλανδία, Ανδόρα και Γερμανία, ενώ τα χαμηλότερα στον κόσμο στην Αφρική. Όσον αφορά την πίεση, τα πρωτεία κατέχουν οι χώρες της Βαλτικής και της Δυτικής και Ανατολικής Αφρικής.

Παρόλα αυτά, στις πλούσιες χώρες έχει σημειωθεί πτώση στις καρδιοπάθειες από το 1980 και μετά, παρά τα υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας- ειδικότερα στις ΗΠΑ, κάτι που αποδεικνύει τη σημασία που έχουν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σχετικά με τη μείωση των ποσοστών καρδιοπάθειας.

Πηγή Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


    Στην κορυφή