ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΠΡΑ


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) και η Νοβάρτις ανήγγειλαν ότι θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους για την εξάλειψη της λέπρας.

Στα πλαίσια αυτά, η Novartis θα συνεχίσει να παρέχει δωρεάν πολυφαρμακευτική αγωγή [multidrug therapy (MDT)], αξίας 26 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία αφορά στη θεραπεία 1,1 εκατομμυρίων πασχόντων από λέπρα στη διάρκεια 5 ετών.
Επιπροσθέτως η Novartis θα αναλάβει με το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων την κάλυψη των δαπανών που θα επιβαρύνουν τον Π.Ο.Υ. για την αξιοποίηση της δωρεάς.

«Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 10 ετών, έχουμε συνεργαστεί με τον Π.Ο.Υ., προσφέροντας δωρεάν φαρμακευτική αγωγή σε πάσχοντες από λέπρα σε όλο τον κόσμο. Έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο, αλλά η μάχη δεν έχει κερδηθεί ακόμα οριστικά,» ανέφερε ο Joseph Jimenez, CEO της Novartis. «Έχουμε δεσμευθεί ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα που χρειάζονται και σκοπεύουμε να συμβάλουμε σε αυτό το πρόγραμμα μέχρι την τελική εξάλειψη της αναπηρικής νόσου.»

Σημειώνουμε ότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 20 ετών, περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν θεραπευθεί από τη λέπρα, συρρικνώνοντας σημαντικά την επιβάρυνση της νόσου κατά 95%. Το 2000, η συχνότητα εμφάνισης της λέπρας είχε μειωθεί σε λιγότερο από ένα κρούσμα ανά 10.000 άτομα παγκοσμίως. Σήμερα, η επίπτωση της λέπρας παγκοσμίως υπολογίζεται σε λιγότερες από 250.000 περιπτώσεις – γεγονός που συνιστά μια μεγάλη επιτυχία για τη δημόσια υγεία. Τώρα οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην εξάλειψη της λέπρας σε εννέα χώρες όπου η νόσος υφίσταται ακόμη ως πρόβλημα δημόσιας υγείας: στην Βραζιλία, Ινδία και Νεπάλ, καθώς και σε μερικά Αφρικανικά κράτη όπως η Ανγκόλα, η Μοζαμβίκη και η Τανζανία.

Από το 2000, η Novartis έχει προσφέρει δωρεάν πολυφαρμακευτική αγωγή, αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων, για τη θεραπεία 5 εκατομμυρίων ασθενών. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι το Novartis Foundation for Sustainable Development (NFSD) έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο τόσο στη μείωση του στίγματος της λέπρας όσο και στην επανένταξη των ασθενών στην κοινωνία.




    Στην κορυφή