ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΕΧΝΗΤΟ ΝΕΦΡΟ


Επανάσταση στον τομέα των μεταμοσχεύσεων για νεφροπαθείς αναμένεται να φέρει η ανακάλυψη Βρετανών επιστημόνων, καθώς για πρώτη φορά κατέστη δυνατή η δημιουργία ανθρώπινων νεφρών από βλαστοκύτταρα. Τα τεχνητά όργανα δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο με τη χρήση ανθρώπινου αμνιακού υγρού και ζωικών εμβρυϊκών κυττάρων. Ήδη οι νεφροί έχουν μήκος μισού εκατοστού, όσο δηλαδή είναι το μέγεθός τους στα έμβρυα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ελπίζουν ότι οι τεχνητοί νεφροί θα αποκτήσουν το μέγεθος φυσιολογικών οργάνων μόλις μεταμοσχευτούν σε ασθενείς. Η τεράστια αυτή επιστημονική πρόοδος θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει στην ανάπτυξη οργάνων από βλαστοκύτταρα των ίδιων των ασθενών, χωρίς τον κίνδυνο απόρριψης των μοσχευμάτων από τον οργανισμό τους, γεγονός που αποτελεί συνήθη επιπλοκή στις μεταμοσχεύσεις.

«Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά δεν είναι» εξηγεί ο Τζέιμς Ντέιβις, καθηγητής Πειραματικής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Η ιδέα είναι να ξεκινήσουμε από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα και να φτάσουμε σε λειτουργικό όργανο. Σε αυτό το κομμάτι έχουμε κάνει καλή πρόοδο. Μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι που έχει την πολυπλοκότητα ενός φυσιολογικού εμβρυϊκού νεφρού» πρόσθεσε.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι οι γιατροί θα είναι σε θέση στο μέλλον να συλλέξουν το αμνιακό υγρό που περιβάλλει το έμβρυο στη μήτρα κατά τη διάρκεια του τοκετού. Το υγρό αυτό θα αποθηκεύεται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που το άτομο αυτό παρουσιάσει νεφροπάθεια μεγαλώνοντας. Το αμνιακό υγρό θα μπορέσει τότε να συμβάλει στη δημιουργία συμβατού νεφρού που να καθιστά περιττή τη λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων εφ' όρου ζωής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζέιμς Ντέιβις, η εν λόγω τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη προς εφαρμογή περίπου σε μία δεκαετία. «Η κατάψυξη μερικών βλαστοκυττάρων είναι αρκετά οικονομική σε σχέση με το κόστος της αιμοκάθαρσης σε βάθος χρόνου» εξηγεί, επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα της έρευνας της ομάδας του θα παρουσιαστούν επισήμως στα τέλη του μήνα, στο Φεστιβάλ Επιστημών του Εδιμβούργου.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή