ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΕΣ


Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός υποστηρίζει και αυτή τη χρονιά, ιδιαίτερα τούτες τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής, ή εθνοτικής καταγωγής. Την υλοποίηση των δράσεων έχει αναλάβει ο Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας του Ε.Ε.Σ., με την ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών λειτουργών που εργάζονται σε αυτόν και των Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας.

Οι δράσεις αποτελούν ένα μικρό μέρος της συνολικότερης προσφοράς του Ε.Ε.Σ., καθώς όλο το χρόνο στηρίζει συμπολίτες μας, όχι μόνο μέσω οικονομικών ή υλικών παροχών, αλλά και με την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη, ιατρο-νοσηλευτική φροντίδα, οικιακή βοήθεια, εκπαιδευτικά προγράμματα ή άλλες δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Βασικός στόχος των δράσεων που αναλύονται στη συνέχεια είναι να καλυφθούν βασικές ανάγκες ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, όπως πολύτεκνες οικογένειες, μοναχικοί ηλικιωμένοι, άνεργοι, άστεγοι, μετανάστες, πρόσφυγες κ.α., ομάδες οι οποίες (εκτός των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν) πλήττονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα από τη σημερινή οικονομική κρίση, βιώνοντας τη φτώχεια, την ανεργία, την περιθωριοποίηση, τον αποκλεισμό, την κοινωνική απομόνωση, τη μοναξιά.


Μεταξύ των δράσεων του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας του Ε.Ε.Σ., έχει προγραμματιστεί η:

Διάθεση 1200 δωροεπιταγών (των 45 ευρώ η κάθε μία, με το συνολικό κόστος να επιβαρύνει εξ΄ ολοκλήρου τον Ε.Ε.Σ.) σε ωφελούμενους των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Ε.Ε.Σ, με δυνατότητα εξαργύρωσής τους με είδη πρώτης ανάγκης από υπεραγορές τροφίμων. Η διάθεση των δωροεπιταγών θα γίνει στις 24 Δεκεμβρίου 2011, στο κτίριο του Ε.Ε.Σ. επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 21 – Ομόνοια (ώρα 10.00 – 13.00)

Διανομή δεμάτων με ρούχα και είδη ατομικής υγιεινής σε κρατητήρια αλλοδαπών ενηλίκων και ασυνόδευτων ανηλίκων.

Διανομή δεμάτων με είδη πρώτης ανάγκης σε αστέγους, στην περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά. Η συγκεκριμένη δράση θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Δεκεμβρίου 2011. Τα δέματα θα διανεμηθούν στο κτίριο του ΕΕΣ (3ης Σεπτεμβρίου 21 – Ομόνοια) και στα γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Περιφερειακού Τμήματος Πειραιά (Φίλωνος 46) για την Αθήνα και τον Πειραιά αντίστοιχα (ώρες: 10.00 έως 13.00).

Προσφορά 1200 εορταστικών δεμάτων με τρόφιμα σε άτομα και οικογένειες στο κτίριο του ΕΕΣ επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 21 – Ομόνοια, στις 30 και 31 Δεκεμβρίου 2011 (ώρες 10.00 - 13.00). Για περιορισμένο αριθμό εξυπηρετούμενων που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες τα δέματα θα διανεμηθούν κατ’ οίκον.

Ο Κοινωνικός Ξενώνας του Ε.Ε.Σ. (Επικούρου 34 – Αθήνα), ένα επιμέρους πρόγραμμα του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας, πρόκειται να υλοποιήσει την ίδια περίοδο δράσεις και εκδηλώσεις με στόχο την προστασία των κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των αστέγων και την ενθάρρυνση της ομαλής επανένταξής τους στην κοινωνική ζωή. Σε αυτές συμμετέχουν φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι στον Ξενώνα καθώς και Εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας του Ε.Ε.Σ. Μεταξύ αυτών αναφέρονται:

Στολισμός του Ξενώνα (αγορά χριστουγεννιάτικων στολιδιών και γλυκών), 1 έως 10 Δεκεμβρίου 2011
Παρουσίαση θεατρικής παράστασης για ενήλικες και παιδιά από τη θεατρική ομάδα «Καταλόγια», 11 Δεκεμβρίου 2011 - ώρα: 21.30
Πραγματοποίηση μουσικοχορευτικής δράσης και ανάγνωση χριστουγεννιάτικων παραμυθιών σε ανήλικα παιδιά του Ξενώνα από εθελόντρια εξωτερική συνεργάτιδα, 16 Δεκεμβρίου 2011 - ώρα: 17.00
Εξωτερική ψυχαγωγική δράση για τα ανήλικα παιδιά, στη «Μαγική Πλατεία των Παιδιών» στο Σύνταγμα, 17 Δεκεμβρίου 2011
Ψυχαγωγική δράση και διαδραστικό παιχνίδι για τα ανήλικα παιδιά του Ξενώνα στο εργαστήρι του Θεάτρου Βεάκη (Στουρνάρη 32 – Αθήνα), 18 Δεκεμβρίου 2011
Εκπαιδευτική δράση στον παιδότοπο του Ξενώνα για τα ανήλικα παιδιά και τις μητέρες τους (κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών για τον στολισμό των δωματίων), 20 Δεκεμβρίου 2011 - ώρα: 16.00
Πρωινή Γιορτή για τα παιδιά του Ξενώνα με τη συμμετοχή εθελοντών του Ε.Ε.Σ., 24 Δεκεμβρίου 2011 - ώρα: 12.00
Δίωρο συντροφιάς σε φιλοξενούμενους στον Ξενώνα από εθελοντές του Ε.Ε.Σ., 25 Δεκεμβρίου 2011
Εορταστική μουσικοχορευτική εκδήλωση για τον εορτασμό του νέου έτους, 31 Δεκεμβρίου 2011 - ώρα: 12.00

Ακόμη, η Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου υλοποιεί και συμμετέχει σε διαπολιτισμικά προγράμματα για τα παιδιά των προσφύγων, σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, με σκοπό τη συναναστροφή των παιδιών με συνομήλικούς τους διαφορετικών εθνικοτήτων.

Ειδικότερα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί:

Μια σειρά από επισκέψεις φορέων, ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Κέντρο με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών αναφορικά με τις δράσεις του Ε.Ε.Σ., τα προγράμματα προστασίας που υλοποιεί για τη στήριξη των προσφύγων και τη λειτουργία του Κ.Π.Δ.Α.Α.Α. Λαυρίου. Μέρος της δράσης αυτής αποτελούν δραστηριότητες και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης μεταξύ επισκεπτών και παιδιών εγγεγραμμένων στο Κέντρο.

Η συμμετοχή των παιδιών του Κέντρου και των γονέων τους στην καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη διαπολιτισμική γιορτή της UNICEF, στο κλειστό Γυμναστήριο του Μετς. Η δράση περιλαμβάνει την κατασκευή παιχνιδιών, τη συμμετοχή σε θεατρικά δρώμενα και άλλες δραστηριότητες, εισάγοντάς τα παιδιά όλων των εθνικοτήτων και των κοινωνικών ομάδων στο εορταστικό κλίμα των ημερών.

Η διανομή δώρων προς τα φιλοξενούμενα παιδιά του Κέντρου. Τα δώρα επιμελήθηκαν εθελοντές του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας Ε.Ε.Σ. που απασχολούνται στο Κ.Π.Δ.Α.Α.Α. Λαυρίου.

Τέλος, το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης και Ενσωμάτωσης Προσφύγων (Τιμαίου 5 – Ακαδημία Πλάτωνος) προγραμμάτισε στις 13 Δεκεμβρίου 2011 δράση, κατά τη διάρκεια της οποίας μητέρες και παιδιά πρόσφυγες του Κέντρου ανέλαβαν την ετοιμασία παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων. Στις 18 Δεκεμβρίου 2011, παιδιά που συμμετέχουν στις δράσεις του προγράμματος, έλαβαν μέρος στη διαπολιτισμική γιορτή της UNICEF ενώ για τις 8 Ιανουαρίου 2012, τα παιδιά πρόσφυγες θα παρακολουθήσουν την παιδική παράσταση «Ένα σπίτι παραμύθια» στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Αθηναΐς».
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τον Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας του Ε.Ε.Σ., τηλ. 210. 36 05 631 – 210. 36 13 574 – 210. 36 33 153 (Τομεάρχης κα Δώρα Παπαδοπούλου)






    Στην κορυφή