ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ C


Ενθαρρυντικά αποτελέσματα κλινικών μελετών της πειραματικής θεραπείας με μποσεπρεβίρη στην αντιμετώπιση του γονότυπου 1 της ηπατίτιδας C ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του 12 Πανελλήνιου Ηπατολογικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα Χανιά Κρήτης. H μποσεπρεβίρη, μια νέα φαρμακευτική ουσία, έλαβε στις 13 Μαίου έγκριση κυκλοφορίας από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) για την θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C με γονότυπο 1 (Chronic Hepatitis C - CHC) και προστίθεται στο σχήμα συνδυασμού θεραπείας με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη άλφα και ριμπαβιρίνη. H θεραπεία συνδυασμού αφορά σε ενήλικες ασθενείς άνω των 18 χρονών με αντιρροπούμενη ηπατική νόσο συμπεριλαμβανομένης και της κίρρωσης, οι οποίοι δεν είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία ή στους οποίους δεν ήταν αποτελεσματική η προηγούμενη θεραπεία με συνδυασμό πεγκυλιωμένης Ιντερφερόνης και ριμπαβιρίνης.

Για την έγκριση, η επιτροπή του FDA μελέτησε τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών Φάσης ΙΙΙ για τη μποσεπρεβίρη. Οι κλινικές δοκιμές HCV SPRINT 2 και HCV RESPOND 2 που πραγματοποιήθηκαν για τη μποσεπρεβίρη συμπεριέλαβαν περίπου 1500 ασθενείς με χρόνια λοίμωξη γονοτύπου 1 του ιού της ηπατίτιδας C, την πιο κοινή μορφή του ιού στις Ηνωμένες Πολιτείες και την πιο δύσκολη να αντιμετωπιστεί.

Τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές HCV SPRINT 2 και HCV RESPOND 2 είχαν δημοσιευτεί πρόσφατα στο New England Journal of Medicine. Σε πρόσφατη δήλωση του αναφορικά με τις κλινικές μελέτες, ο Fred Poordad, M.D., Διευθυντής του Τμήματος Ηπατολογίας και Μεταμόσχευσης Ήπατος του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai στο Los Angeles, και βασικός ερευνητής της μελέτης SPRINT-2 για πρωτοθεραπευόμενους ασθενείς ανέφερε : «Στις πιλοτικές μελέτες εφαρμόστηκε η στρατηγική των τεσσάρων εβδομάδων θεραπείας με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη άλφα και ριμπαβιρίνη (Lead in period). Η προσθήκη της μποσεπρεβίρης σε αυτό το θεραπευτικό σχήμα αύξησε το ποσοστό παραμένουσας ιολογικής ανταπόκρισης σε σχέση με τη τυπική θεραπεία στους ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C με γονότυπο 1».

Τη σημασία της εισαγωγικής περιόδου Lead In τόνισε στο πλαίσιο του Συνεδρίου και ο Savino Bruno MD, Διευθυντής Παθολογίας και Ηπατολογίας στο Fatebenefratelli e Oftalmico, του Μιλάνου υπογραμμίζοντας την ως σημαντικό παράγοντα για τον εντοπισμό των ασθενών που θα ανταποκριθούν ή όχι στη θεραπεία. Επίσης υπογράμμισε τη σημασία της θεραπείας βάσει ανταπόκρισης (Response Guided Therapy) σύμφωνα με την οποία "η ανταπόκριση των ασθενών (πρωτοθεραπευόμενοι και μη) την 8η εβδομάδα θεραπείας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την συνέχιση αλλά και βράχυνση της θεραπείας, γεγονός που οδηγεί σε καλύτερη πρόγνωση ανταπόκρισης στη θεραπεία για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, αποφεύγοντας παράλληλα άσκοπα κόστη".

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας- Ηπατολογίας της Β' Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, κ. Ιωάννης Κοσκίνας σε σχετική ομιλία του τόνισε την άμεση ανάγκη για νέα φάρμακα τα οποία θα βοηθήσουν τους ασθενείς για τους οποίους η τρέχουσα μέχρι σήμερα θεραπεία δεν ήταν αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της χρόνιας Ηπατίτιδας C, και ο Επίκουρος Καθηγητής Γαστρεντερολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννης Γουλής ανέφερε ότι, "η χρόνια ηπατίτιδα C παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς 170 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο. Το τριπλό σχήμα συνδυασμού, δίνει ελπίδες καθώς τα αποτελέσματα της μελέτης SPRINT -2 , δείχνουν ότι αν υπάρχει πλήρης ανταπόκριση την 8η εβδομάδα θεραπείας, το 97 % των πρωτοθεραπευόμενων ασθενών πετυχαίνει ίαση ".

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γαστρεντερολογίας της B' Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπήλιος Μανωλακόπουλος, τόνισε ότι "το νέο σχήμα θεραπείας θα δώσει ελπίδα στον πιο δύσκολο ιατρικά πληθυσμό, τους μη ανταποκριθέντες σε προηγούμενη συμβατική θεραπεία".

Επονομαζόμενη και ως σιωπηλή νόσος, η ιογενής ηπατίτιδα C ( HCV) έχει μετατραπεί σταδιακά σε μια επιδημία που πλήττει τη δημόσια υγεία, καθώς οι ασυμπτωματικοί και μη γνωρίζοντες ότι πάσχουν από ηπατίτιδα C ασθενείς εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό και σε άλλα άτομα. Ωστόσο νέες θεραπείες όπως επίσης και η έναρξη ενημερωτικών εκστρατειών που πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο όπως το www.AllAboutHepC.com, δίνουν την ελπίδα ότι οι ασθενείς που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο θα μπορούν να επιτύχουν μεγαλύτερα ποσοστά ίασης.

Ηπατίτιδα C
Μια παγκόσμια κρίση που πλήττει τη δημόσια υγεία
Σύμφωνα με την "Αμερικάνικη Εταιρεία Για το Ήπαρ", , η ηπατίτιδα C εάν δεν αντιμε¬τωπιστεί μπορεί να λάβει βαριά μορφή και να οδηγή¬σει σε καρκίνο του ήπατος ή / και ηπατική ανεπάρκεια.

Tι είναι
Η ηπατίτιδα είναι η φλεγμονή ή το οίδημα του ήπατος. Ιογενής ηπατίτιδα είναι η ονομασία της οικογενείας των ιογενών λοιμώξε¬ων που προσβάλλουν το ήπαρ. Οι συνηθέστερες μορφές ηπατίτι¬δας είναι η ηπατίτιδα Α, η ηπατίτιδα В και η ηπατίτιδα C.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ηπατίτιδα C μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επιβλα¬βής και ενδέχεται να προκαλέσει:

• Ηπατική ίνωση - τα νεκρά ή νεκρωτικά ηπατοκύτταρα αντικαθιστώ¬νται από ουλώδη ιστό, ο οποίος δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως τα ηπατοκύτταρα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αιμάτωση του ήπατος. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει το θάνατο περισσότερων ηπαττοκυτάρων.

• Κίρρωση - καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να αποκαταστήσει τη βλά¬βη στο ήπαρ, γύρω από τα νεκρωτικά ή νεκρά ηπατοκκύταρα και από τον ουλώδη ιστό σχηματίζονται συμπαγή οζίδια. Η κίρρωση μπορεί να χαρακτηριστεί είτε ως ‘αντιρροπούμενη’, δηλ. δεν υπάρχουν εμ¬φανείς επιπλοκές, είτε ως ΄μη αντιρροπούμενη΄, δηλ. υπάρχουν επι¬πλοκές. Μελέτες έχουν καταδείξει ότι ένα στα πέντε άτομα με χρόνια ηπατίτιδα C εμφανίζει κίρρωση και περίπου ένα στα τέσσερα άτομα με κίρρωση λόγω προσβολής από ηπατίτιδα C εμφανίζει ηπατική ανε¬πάρκεια και πεθαίνει.

• Καρκίνος του ήπατος - Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC) είναι ένα είδος καρκίνου που προσβάλλει το ήπαρ. Καθώς το ήπαρ συλλέγει σημαντική ποσότητα αίματος, ο καρκίνος που εμφανίζεται εκεί μπο¬ρεί να εξαπλωθεί γρήγορα και σε άλλα όργανα. Σύμφωνα με τον Πα¬γκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο καρκίνος στο ήπαρ εμφανίζεται σε ένα στα πέντε άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό της χρόνιας ηπατίτιδας C σε περίοδο 20-30 χρόνων. Ο ιός HCV ευθύνεται για το 50-75% των περιπτώσεων καρκίνου στο ήπαρ.

• Ηπατική Ανεπάρκεια-το ήπαρ δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά και οδηγεί σε υποσιτισμό, αιμορραγία και συγκέντρωση τοξίνων στο αίμα, και καταλήγει συνήθως σε θάνατο, εκτός και αν μπορεί να πραγματο¬ποιηθεί μεταμόσχευση ήπατος. Περίπου 20-25% των ατόμων με κίρ¬ρωση που προκαλείται από τον HCV εμφανίζουν ηπατική ανεπάρκεια και πεθαίνουν. Ο ιός HCV ευθύνεται για το 60% των περιπτώσεων μεταμόσχευσης του ήπατος.

Πως μπορεί να διαγνωστεί

Ποιά είναι τα συμπτώματα;
Η ιογενής ηπατίτιδα είναι γνωστή και ως ‘σιωπηλή’ νόσος, καθώς τα συ¬μπτώματα ενδέχεται να μην εμφανιστούν αμέσως.
Περίπου το 60-70% των ατόμων με οξεία ηπατίτιδα C είναι ασυμπτω¬ματικοί. Ορισμένα άτομα ωστόσο, μπορούν να εμφανίσουν ήπια έως σοβαρά συμπτώματα αμέσως μετά την προσβολή από τον ιό, τα οποία διαρκούν από δύο έως δώδεκα εβδομάδας. Τα συμπτώματα αυτά μπο¬ρεί να περιλαμβάνουν:

• Κόπωση
• Πυρετό
• Απώλεια όρεξης
• Στομαχικό πόνο
• Σκούρα ούρα
• Ίκτερο -κιτρίνισμα του δέρματος και του επιπεφυκότα των ματιών
• Ναυτία και έμετο

Τα συμπτώματα της χρόνιας ηπατίτιδας C είναι παρεμφερή με τα συ¬μπτώματα της οξείας ηπατίτιδας. Ωστόσο, ανάλογα με τη βλάβη που έχει υποστεί το ήπαρ, μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν:

• Εκχυμώσεις λόγω χαμηλής τιμής αιμοπεταλίων
• Κατακράτηση υγρών
• Εσωτερική αιμορραγία

Πώς Μπορεί να Διαγνωστεί;
Στις γενικές εξετάσεις αίματος μπορεί να μην ανιχνευθεί ο ιός της ηπα¬τίτιδας C. Είναι επομένως σημαντικό για τους ασθενείς να συζητούν με το θεράποντα ιατρό τους για το ενδεχόμενο πιθανής μόλυνσης.



    Στην κορυφή