ΕΝΝΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ


Αλυσίδα ζωής και στήριξης δημιούργησαν από τις αρχές του 2012 ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με Δημόσια Νοσοκομεία της Αττικής για τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη ανασφάλιστων ασθενών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.

Σήμερα, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και ο Διεθνής Ανθρωπιστικός Οργανισμός των Ορθοδόξων Χριστιανών Αμερικής (IOCC) παρέδωσαν στις διοικήσεις των συνεργαζόμενων νοσοκομείων συνολικά 220 κιβώτια υγειονομικού υλικού και αναλωσίμων.

Με το δίκτυο στήριξης των ασθενών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής συνεργάζονται ήδη 9 δημόσια νοσοκομεία, στα οποία έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 26 νοσηλείες και 95 κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις. Πρόκειται για τα νοσοκομεία ΓΝΑ ΕΛΠΙΣ, ΓΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, ΓΝΑ ΣΩΤΗΡΙΑ, ΓΝΑ ΛΑΪΚΟ, ΓΝΑ, ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ «Γ. Γεννηματάς», ΓΝΑ «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΕΕΣ», ΓΝΑ ΑΓ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΚΑΙ ΓΝΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ και ΓΝΑ ΑΓ ΣΑΒΒΑΣ.

Στη μεγάλη αλυσίδα της νοσοκομειακής στήριξης εισέρχονται και τα νοσοκομεία ΓΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΕΛΕΝΑ, ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, ΠΑΙΔΩΝ ΑΓ ΣΟΦΙΑ, ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ, ΝΝΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΜΕΤΑΞΑ, ΚΑΤ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ και ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ .

Προκειμένου να ενισχυθούν τα νοσοκομεία που συμμετέχουν στο Δίκτυο στήριξης των ανασφάλιστων ασθενών ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό των Ορθοδόξων Χριστιανών Αμερικής (International Orthodox Christian Charities) παρέδωσαν σήμερα από κοινού στους διοικητές των νοσοκομείων 220 κιβώτια υγειονομικού υλικού και αναλωσίμων, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες της καθημερινής τους λειτουργίας στα χειρουργεία, στα ΤΕΠ, στα εργαστήρια, στους θαλάμους κλπ .

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κος Γιώργος Πατούλης «η συνεργασία αυτή είναι η απαρχή μιας συντονισμένης προσπάθειας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και του International Orthodox Christian Charities (IOCC) για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Θα ακολουθήσει καταγραφή των ελλείψεών τους και θα γίνει προσπάθεια για τη στοχευμένη κάλυψή τους. Κοινός μας στόχος είναι η διασφάλιση της ζωή και της υγείας των ανασφάλιστων πολιτών που χτυπούν την πόρτα μας»

Ο Γεν Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ κος Κωστής Δήμτσας αναφέρθηκε στη μεγάλη κοινωνική συμμαχία που έχει γίνει για την στήριξη των αναξιοπαθούντων. «Στις αρχές του 2012 η Αποστολή υπέγραψε σύμφωνο φιλίας με τον IOCC, πρόκειται για μία συνεργασίας αγάπης με αποστολή την υπεράσπιση του ανυπεράσπιστου ανθρώπου. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Αμερικής και ιδιαίτερα στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. Η διάκριση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας παραμένει κυρίαρχος στόχος της Αποστολής».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του IOCC στην Ελλάδα, κ. Δέσποινα Κατσιβελάκη αναφέρθηκε στην πρόθεση των ομογενών να στηρίξουν την προσπάθεια. «Ο Ελληνισμός της Αμερικής ανταποκρίθηκε άμεσα και θέλει να βοηθήσει την κρίσιμη αυτή περίοδο που περνά η χώρα», τόνισε.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου 2012 και αποτελεί σύμπραξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τη στήριξη ανασφάλιστων ασθενών, άστεγων και παραμελημένων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση

Από την έναρξη μέχρι το τέλος του 2012, το Ιατρείο αριθμεί 16.000 ιατρικές επισκέψεις, ενώ καθημερινά περίπου 200 ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακά τους από την Κοινωνική μας Τράπεζα Φαρμάκου. Στο χρονικό αυτό διάστημα έγιναν περισσότερες από 2.000 εργαστηριακές εξετάσεις στους ασθενείς μας, ενώ ζωτικής σημασίας υπήρξε η συμμετοχή των νοσοκομείων εκείνων που άνοιξαν τις πύλες τους και νοσήλευσαν κάποιους από τους εκατοντάδες ασθενείς που έχρηζαν νοσηλείας.

Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Πατούλης, ο Γεν Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ κος Δήμτσας, η εκπρόσωπος του IOCC στην Ελλάδα κα Κατσιβελάκη, ο Διοικητής του ΓΝΑ ΕΛΠΙΣ κος Γιάνναρος, η Διοικήτρια του ΓΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ κα Οικονόμου, η Διοικήτρια του ΓΝΑ ΛΑΙΚΟ κα Ζερβού και ο Υποδιοικητής του ΓΝΑ ΣΩΤΗΡΙΑ κος Τσάμης



Οι μαρτυρίες των ασθενών

"Είναι τραγικό...να περιφέρεσαι με τη διάγνωση του καρκίνου στο χέρι 2 και 3 μήνες και να πρέπει να χειρουργηθείς, αλλά να μη μπορείς να βρεις τα χρήματα για τη νοσηλεία σου, να αρνούνται όλοι να σε δανείσουν, να φοβούνται όλοι να σε βοηθήσουν, να περνάει ο χρόνος και ο καρκίνος μέσα σου να γίνεται όλο και πιο απειλητικός κι αδιέξοδος, απέναντι στις κλειστές πόρτες των γιατρών και των νοσοκομείων για ανασφάλιστους πολίτες...μια ζωή χωρίς λύση, μα πόση θα είναι ακόμη;...όπου να ναι θα τελειώσει..."

Αυτά ήταν τα λόγια της ασθενούς μας στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που στα 42 της χρόνια απολύθηκε και έξι μήνες μετά εμφάνισε εκτεταμένο Ca στο έντερο που τυχαία ανακάλυψε στα πλαίσια διερεύνησης αναιμίας που την οδήγησε στη λιποθυμία και στα Επείγοντα...με τη διάγνωση στο χέρι, η άνεργη και ανασφάλιστη 42χρονη αναζητά εδώ και δύο μήνες κάποιον να μπορέσει να την απαλλάξει από τον καρκίνο που μεγαλώνει μέσα της. Σε λίγο πια θα είναι αργά...γιατί δε θα μπορεί να αναζητά τίποτε. Θα την έχει προλάβει ο θάνατος...

Αυτό είναι ένα από τα εκατοντάδες περιστατικά του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που προσέρχονται απελπισμένα, αναζητώντας την ελπίδα της ζωής καθώς κοιτούν κατάματα το θάνατο. Αυτό είναι ένα περιστατικό από τους χιλιάδες ανασφάλιστους ασθενείς που περιμένουν αβοήθητοι να πεθάνουν στην Ελλάδα του 2013. Σε αυτή τη βαθειά ανθρωπιστική κρίση, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής μαζί με μια μεγάλη αλυσίδα δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων νοσοκομείων της Αθήνας που στηρίζουν το έργο του, είναι παρόντες σε μια προσπάθεια που στόχο έχει να σώσουμε όσους μπορούμε περισσότερο, σε έναν προορισμό "διάσωσης" του ανθρώπου από το συνάνθρωπο. Αυτός ήταν ο στόχος μας εξ αρχής, αυτόν υπηρετούμε, κάνοντας πράξη τα λόγια του Αρχιεπισκόπου μας κκ Ιερωνύμου Β: "κανείς χωρίς φαγητό, γιατρό και φάρμακο.

Καλούμε και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας να ανοίξουν τις πύλες τους για να στηρίξουν τους ανασφάλιστους και ανήμπορούς ασθενείς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής

Έστω και ένας καρκινοπαθής να χειρουργηθεί, έστω και ένας άρρωστος να σωθεί, έστω και μία έγκυος να γεννήσει χωρίς κίνδυνο στο νοσοκομείο....θα ξέρουμε ότι μέσα από τη φροντίδα και τη στήριξη όλων, σώθηκε μία ανθρώπινη ζωή..ας τις κάνουμε περισσότερες...



    Στην κορυφή