ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΑ ΜΕ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ


Γεύμα με συμβολική σημασία στους Δημάρχους των Ακριτικών περιοχών που επισκέφτηκε πρόσφατα ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στα πλαίσια του Ακριτικού Οδοιπορικού Υγείας παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος.

Με τη φράση «αισθάνομαι υπερήφανος για τους Ακρίτες μας» ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τους Δημάρχους Μεγίστης κ. Παύλο Πανηγύρη, Αγαθονησίου κ. Ευάγγελο Κότορρο, Λειψών κ. Σπύρος Μπενέτος, Καρπάθου κ. Μιχάλη Χανιώτη, Χάλκης κ. Μιχάλη Πατρό, Νισύρου κ. Νίκο Καρακωνσταντίνο, Διδυμοτείχου κ. Παρασκευά Πατσουρίδη και Ορεστιάδας κ. Δημήτρη Μουζά.

Με το μήνυμα «Οφείλουμε να διατηρήσουμε τις Χριστιανικές αξίες στις Ακριτικές περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας και να ενισχύσουμε την πρόληψη παρά την θεραπεία σε κάθε τοπική κοινωνία» ολοκληρώθηκε το γεύμα αγάπης και αλληλεγγύης που πραγματοποίησαν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με την Μ.Κ.Ο. της «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πρωτοστατούντος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου με τους Δημάρχους της Άγονης Γραμμής του Ακριτικού Οδοιπορικού Υγείας.

Η συνάντηση είχε στόχο την καθολική και διεξοδική συζήτηση των Υγειονομικών και Κοινωνικών προβλημάτων των Άγονων Νησιών που επισκέφτηκαν ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κ. Γιώργος Πατούλης και ο Γενικός Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» με στελέχη του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής σε ένα Ακριτικό Οδοιπορικό Υγείας που ξεκίνησε στις 18 Μαΐου 2012 και θα ολοκληρωθεί στον Έβρο στις 8 Ιουλίου 2012. Μέσα από αυτό το Οδοιπορικό Υγείας οι δύο φορείς ενίσχυσαν τις κοινωνικές υπηρεσίες των τοπικών κοινωνιών και τα αγροτικά ιατρεία με φαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, καταγράφοντας παράλληλα τα προβλήματα και τις υγειονομικές ανάγκες στους κατά τόπους πληθυσμούς σε έναν άξονα άγονης γραμμής από το Καστελλόριζο, τη Γαύδο, την Κάσο, την Κάρπαθο, την Ανάφη, τη Χάλκη, τη Σύμη, τη Νίσυρο, τους Λειψούς, τους Αρκιούς και το Αγαθονήσι ως τα Λάβαρα, τους Μεταξάδες και τον Κυπρίνο του Ορεινού Έβρου.

Κατά τη συνάντηση ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος καλωσόρισε τους Δημάρχους της Ακριτικής Ζώνης και δήλωσε συγκινημένος: «Αισθάνομαι υπερήφανος για τους Ακρίτες μας. Ως εκπρόσωποί τους, εσείς, οι Δήμαρχοι των Ακριτικών Νησιών, θα ήθελα να γνωρίζετε ότι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής θα σταθούμε στο πλευρό σας. Υπάρχει μια Ελλάδα περήφανη που κρατά ψηλά τη σημαία, δεν υποτάσσεται στα προβλήματα, αλλά δίνει μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας..»

Στη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν εκτενώς τα υγειονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ακρίτες και δόθηκε η ευκαιρία στους Δημάρχους να παρουσιάσουν στον Αρχιεπίσκοπο τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες επιτελούν το έργο τους.

«Αγκαλιάζουμε τους Ακρίτες της Άγονης Ελλάδας, υιοθετούμε τα προβλήματά τους και βοηθούμε όπως και όσο μπορούμε. Εξοπλίζουμε τα Αγροτικά ιατρεία και τις κοινωνικές

υπηρεσίες των τοπικών κοινωνιών με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό οικοδομώντας μια γέφυρα αλληλεγγύης σε μια ξεχασμένη Ελλάδα.» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης και συνέχισε λέγοντας: «Ενώνουμε τα χέρια και μαζί προχωράμε Ο Ιατρικός κόσμος, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια προσπάθεια που έχει στόχο τη διατήρηση και τη προαγωγή της υγείας κάθε πολίτη και την ισότιμη πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η Πρόληψη και όχι η θεραπεία. Καίριο μέλημά μας είναι η ισότιμη πρόσβαση κάθε πολίτη πριν νοσήσει και κάθε ασθενή σε ένα στοιχειώδες σύστημα αξιοπρεπούς παροχής υπηρεσιών υγείας.»

Από τη μεριά του ο Γενικός Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που σήμερα σας έχουμε κοντά μας. Είναι μια σύσσωμη ανταπόκριση στο κάλεσμα του Προκαθημένου μας και το επιστέγασμα της συνολικής μας προσπάθειας που επιβραβεύεται με τη σημερινή μας παρουσία. Είμαστε εδώ όλοι μαζί για να συζητήσουμε από κοινού τις εμπειρίες μας, αλλά και να συνοψίσουμε τις ανάγκες σας, να σταθούμε δίπλα σας, υποστηρικτές σύμμαχοι και συνοδοιπόροι. Αφουγκραζόμαστε τους σφυγμούς των προσδοκιών σας και υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι δεν είστε μόνοι, είμαστε μαζί σας, κοντά σας, «συγκάτοικοι» στα προβλήματα και τις ελλείψεις σας.»

Ο Δήμαρχος Λειψών, κ. Σπύρος Μπενέτος, κατά τη συζήτηση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι 700 κάτοικοι και τα 140 παιδιά τους που απαρτίζουν τον πληθυσμό των Λειψών, θέλουν να μείνουν στον νησί, νιώθουν όμως την ανάγκη να λαμβάνονται ως ισότιμοι Έλληνες πολίτες από όλους τους φορείς εξουσίας. «Ο κόσμος θέλει να μείνει στο νησί γιατί είναι επιλογή του. Αυτή την επιλογή οφείλουμε όλοι μαζί να τη στηρίξουμε.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταφέροντας τις ευχαριστίες των κατοίκων του Καστελλόριζου, ο Δήμαρχος Μεγίστης κ. Παύλος Πανηγύρης δήλωσε: «Είναι η ιστορία μας, είναι η Εθνική μας ταυτότητα, είναι ο τόπος που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε και αυτόν αγαπάμε. Σας ευχαριστούμε που μας στηρίζετε. Έχουμε ανάγκη από αυτή τη στήριξη σε όλα τα επίπεδα.»

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Αγαθονησίου κ. Ευάγγελος Κότορρος χαρακτήρισε τη στήριξη σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό προσφορά ζωής και αγάπης.

Ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Μιχάλης Πατρός τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της αγάπης και της προσφοράς του κέντρου προς την περιφέρεια και δήλωσε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αποδεικνύουν την ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη των ακριτών μας.

Ο Δήμαρχος Νισύρου κ. Νίκος Καρακωνσταντίνος, αφού ευχαρίστησε τους δύο φορείς για την υγειονομική τους στήριξη τόνισε την σπουδαιότητα της αγάπης και της άμεσης επαφής προς τον κάθε γείτονα, το κάθε πρόσωπο και την κάθε προσωπικότητα της μικρής κοινωνίας του νησιού.

Ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Μιχάλης Χανιώτης χαρακτήρισε ανάσα ζωής και ελπίδας την προσφορά της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στους κατοίκους της Ολύμπου Καρπάθου αλλά και του Κέντρου Υγείας στα Πηγάδια ευχαριστώντας τους ανωτέρω φορείς για τη ζεστή παρουσία τους στο νησί του.

Τέλος οι Δήμαρχοι Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας κ.κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης και Δημήτρης Μουζάς τόνισαν την ιδιαίτερη σημασία της προσφοράς στις Ακριτικές περιοχές του Ορεινού Εύρου δίπλα στα σύνορα Βουλγαρίας και Τουρκίας όπου ο μέσος όρος του πληθυσμού είναι πάνω από 70 ετών και το 40% των κατοίκων κάτω από το όριο της φτώχειας.

Μετά το γεύμα οι δήμαρχοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους εθελοντές γιατρούς και το στελεχιακό δυναμικό που πλαισιώνει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των ανασφάλιστων ασθενών του ιατρείου.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με εκτενή συζήτηση για τους τρόπους βοήθειας και αλληλεγγύης που πρόκειται να δρομολογηθούν στο άμεσο μέλλον. Με συνέχεια και συνέπεια. Με στόχο τον κάθε κάτοικο της Ελλάδας σε όσο δύσβατο μέρος και αν βρίσκεται.




    Στην κορυφή