ENHΜΕΡΩΣΗ ΕΦΕΤ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΕ ΙΑΠΩΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ


Ο Ε.Φ.Ε.Τ., σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και τον Διεθνή Οργανισμό FAO / WHO (INFOSAN), σε συνέχεια του ατυχήματος που συνέβη στις 11.03.2011 στην Ιαπωνία και της πιθανά εκλυόμενης ραδιενέργειας στο περιβάλλον, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα κάτωθι :
Σε συνέχεια κοινής απόφασης των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίστηκε (15/3/2011) ο άμεσος προληπτικός έλεγχος, στα σύνορα των Κρατών μελών, σε τρόφιμα ζωικής / μη ζωικής (φυτικής) προέλευσης καθώς και σε ζωοτροφές, που προέρχονται από την Ιαπωνία, ως προς τα επίπεδα ραδιενέργειας.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ήδη από τις 16/3/2011, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, (Σταθμοί Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου / Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γενικό Χημείο του Κράτους), διενεργούν προληπτικούς ελέγχους στα σύνορα της χώρας σε κάθε προϊόν με προέλευση Ιαπωνίας. Τα προϊόντα εξετάζονται για τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Εργαστήριο Ραδιενέργειας & Περιβάλλοντος του «ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος».
Μέχρι σήμερα οι διενεργούμενοι έλεγχοι δεν εντόπισαν εισαγωγές σχετικών προϊόντων.

Επίσης, ο Ε.Φ.Ε.Τ. βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας καθώς και με τη Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής / Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής / Διεύθυνση Μεταποίησης, Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών.

Οι Ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν ότι έχουν προβεί σε σχετικούς ελέγχους σε προϊόντα στη χώρα τους και μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά ως προς την ύπαρξη ραδιενέργειας.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. βρίσκεται σε άμεση συνεργασία τόσο με τις ανωτέρω αρμόδιες
ελληνικές αρχές όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το FAO / WHO και θα ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη.
Σχετική ενημέρωση υφίσταται και στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ www.efet.gr.



    Στην κορυφή