ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΗΛΙΑΚΟ ΕΓΚΑΥΜΑ


Συχνά στη χώρα μας, ο ήλιος αντιμετωπίζεται ως «φίλος», παραβλέποντας τους κινδύνους από την έκθεση στην ακτινοβολία του. Είναι αυτή όμως η πραγματικότητα; Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Κάθε καταστροφή στο στρώμα του όζοντος κατά 1% αντιστοιχεί σε βλαβερή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας κατά 3%. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι 1 στους 2 Έλληνες θα πάθει ηλιακό έγκαυμα πριν από το 18ο έτος της ηλικίας του, ενώ 1 στους 5 θα προσβληθεί από κάποιο είδος καρκίνου του δέρματος στη διάρκεια της ζωής του.

Για τον λόγο αυτό, και επειδή η ενημέρωση είναι ουσιώδης, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με την υποστήριξη του Capital Soleil των εργαστηρίων VICHY, ξεκινά πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών για θέματα αντηλιακής προστασίας, μέσα από τα φαρμακεία.

Με σύνθημα «Μην εκτίθεστε σε κίνδυνο. Εκτεθείτε στον ήλιο με κανόνες και προστασία. Συμβουλευτείτε σήμερα τον φαρμακοποιό σας», ο ΠΦΣ με ιδιαίτερη ευαισθησία στον τομέα πρόληψης και φροντίδας των πολιτών, ενισχύουν περαιτέρω τον συμβουλευτικό τους ρόλο σε θέματα που άπτονται της υγείας και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Μέσω πανελλαδικού προγράμματος ενημέρωσης, θα μεταφερθούν μηνύματα σχετικά με τους κανόνες ασφαλούς έκθεσης στον ήλιο, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τους δείκτες προστασίας, την επιτρεπόμενη διάρκεια παραμονής στον ήλιο, την ηλιοπροστασία κατά τους χειμερινούς μήνες κ.λπ. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, μέσω ενημερωτικών αφισών που θα αναρτηθούν σε όλα τα φαρμακεία, ο κόσμος θα παροτρύνεται να απευθυνθεί στον φαρμακοποιό του και να λάβει επιστημονική συμβουλή για την προστασία από τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας. Παράλληλα, θα υπάρχει και διαδικτυακή ενημέρωση και συμβουλές μέσω των ιστοσελίδων φαρμακευτικών συλλόγων, ιατρικών και φαρμακευτικών blogs.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι όσον αφορά στα αντηλιακά προϊόντα, αυτά απαιτούν ειδικές συνθήκες φύλαξης και τρόπου διάθεσης, τις οποίες μόνο το φαρμακείο διαθέτει. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εντάσσει τα αντηλιακά στα απλά καλλυντικά, αλλά στα προϊόντα πρόληψης της υγείας.


    Στην κορυφή